Saturday, May 8, 2010

Sempoi tapi mantap!

Hai uols dah lunch ke belum? Masak apa hari ni? Ke tak masak sebab ada orang belanja lunch kat hotel 6 bintang? Jom layanzzz menu sempoi Mummy untuk hari ni. Walau sempoi tapi Daddy tambah sampai 2x tau... heheheh...

Kari ikan tenggiri

Sayur sawi goreng...

Sambal belacan 'melotup'... pedas tapi sedap!

Dah ada sambal belacan kenalah ada ulam2 sikit kan.

'Ikan kucing' goreng rangup ala2 keropok

Ni pembuka selera, ikan tenggiri masin..  Lepas makan bau kari, ikan masin dan sambal belacan tak hilang2....

Nak tau camana 'ikan kucing' mendapat nama, pada zaman dahulu...hahaha.... ni betul2 long old story ni... saudara Mummy si 'Mrs E' datang rumah dan masa tu emak hidang nasi lauk ikan selar kecik2 ni. Pas tu Mrs E pun cakap la "eh sedap pulak ikan ni ye, selalu kat rumah bagi kat kucing je"...mak aiii tak berlapik langsungkan Mrs E tu... dalam kata ikan tu ikan kucing banyak gak Mrs E ni makan ikan selar yang digoreng kering tu... sejak itulah kami panggil ikan selar kuning kecik2 ni 'Ikan Kucing'....

1 comment:

  1. IKAN KUCING......ah sinonem nama tu kt bibir anak2 aku sjak aku bela TEMPE n LABU memang 3 jnis ikan tu aku beli selar kuning,sadin n kembung pelaling utk mkanan dia hari2 ,tp sayang Tempe mati pd 22.1.2009 n Labu usianya sbulan je ,mati pd 22.1.2010,skrg ia brsemadi kt blkg umah.....

    ReplyDelete