Friday, December 20, 2013

The Journey Begin...


Doakan kami selamat pergi selamat kembali dan selamat di jalanan.

Wednesday, November 27, 2013

Ko je ke ada laki?

2-3 hari ni Mummy bosan betul dengan status salah sorang sahabat FB Mummy ni. Asyik2 update pasal laki dia buat itu kejap lagi laki dia buat itu. Laki dia belikan itu dia belikan laki dia ini. Kalau pun nak tunjuk ko tengah bahagia dengan laki ko tu x payah la nak update status setiap jam pasal lakii ko tu. Lama2 orang pun bosan. Sebelum ni pun mmg tiap2 hari dia akan update pasal laki dia tapi 2-3 hari ni memang kekerapan melampau lah... So hari ni Mummy dah unfriend dia.

Tuesday, November 19, 2013

Bila rindu ku seru namamu!

Baru dua hari anak-anak pergi ke kem Tahfiz tapi Mummy dah rindu. Lamanya nak tunggu 15/12...


Gambar Daniel dan Danish yang mummy ambik dari group wassap kem Tahfiz ni. Alhamdulillah lega nampak wajah ceria mereka. Along dan Angah belajar sunguh2 ya.


Hari2 aktiviti anak2 akan diupload di group wassap. Jadi dapat la parents dapat maklumat.


Wajah2 bersih dan polos anak2. Seawal umur 7 tahun dah dihantar ke simim

Sunday, November 17, 2013

Cuti-cuti Sekolah

Cuti sekolah hujung tahun dah bermula. Mesti ramai yang bawak anak2 cuti2 Malaysia or cuti2 oversea. You all ke mana? Mummy tak plan lagi pun. Kalau nak bercuti pun selepas 17 Disember.

Cuti kali ni kami hantar Along dan Angah ke kem Tahfiz dan Amali selama sebulan. Hari ni mula dan 17 Disember baru habis.

Daripada main je masa cuti sekolah ni kami hantar ke sana, dengan harapan mereka akan dapat somethings.

Mereka happy jer nak pegi sebab ada juga anak jiran2 Mummy yang pergi sekali. Jadi ramai la kawan kat sana nanti.


Barang-barang yang nak dibawa semua dah siap.


Lokasi Kem Tahfiz ni di adakan tak jauh dari rumah Mummy. Drive dalam 15-20 minit sampai la. Tapi sebab sebulan tak boleh jumpa tu yang rasa cam nak pisah jauh je.


Pendaftaran mula 8am tapi Mummy sampai dalam 3.30pm. Ramai lagi yang daftar sebelah petang.


Emmer Daniel a.k.a Along


Adam Danish a.k.a Angah


Mesti Mummy akan selalu rindukan mereka berdua


Mummy n Danish


Mummy n Danny


Semoga anak-anak Mummy diterangkan hati dan mudah menerima apa yang diajar oleh ustaz2. Semoga keduanya sentiasa berada di dalam lindunganNya. Amin


Along kata nanti mesti dia rindukan Dhiya

Sunday, November 10, 2013

1 kg gold bar vs goreng pisang tanduk

Badan letih balik dari wedding anak saudara Mummy di Kota Tinggi. Sampai rumah masak, makan lepak2 dan terlelapppppp.

Tidur bermimpikan si Fizo. Sorry la ye Mawar, I tak minat pun dengan hubby you. I hanya minat dengan hantaran1kg gold bar yang dia bagi kat u tu. Tak tau la camana Fizo boleh masuk dalam mimpi Mummy.... kalau AA tak pe gakkkk.....ahaksss

Bangun dari tidur laparrrr.


Minum petang dengan goreng pisang tanduk. Beli pisang tanduk 2 biji kat R&R Pagoh.

Saturday, November 2, 2013

Happy Deepavali

Weekend datang lagi dan hari ni masyarakat hindu merayakan Deepavali. Kalau esok Deepavali kan best, dapatlah cuti ganti hari Isnin.

Breakfast pagi tadi Mummy masak spageti dan nadi goreng.

Plan nak tbah pelabutran kat Tesco pagi ni, tapi Daddy ada hal la pulak. So petang or malam ni baru pergi.


Tengahari ni Mummy masak nasi briyani. Lauk daging rendang, kari telor (ini kes stock ayam kat rumah dah habis malas nak jelua4 gi beli) dan jelatah. Dan crunchy caramel almond tu Mummy bust pagi tadi.


Kita layan novel dululah sementara tunggu Daddy balik.

Tuesday, October 15, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Salam Aidil Adha dari Mummy & family.... Tak sempat nak posing raya, Daddy dan anak2 dah tukar uniform sebab nak pergi gotong royong kat surau....huhuhu

Raya haji tahun ni kami beraya di rumah masing-masing. Nak meraikan bersama jiran-jiran tetangga. Daddy pun nak gotong royong kat surau. Bibik mintak cuti untuk raya haji ni so malam tadi sebelum tidur Mummy dah masak sikit-sikit menu raya. Pagi tadi bangun pukul 6am dan sambung masak. Ni la menu raya kami anak beranak.


Tak de maknanya jadi orang Johor kalau pagi raya tak ada menu ketupat nasi. Tak kisah le ketupat anyam ke, ketupat seger atau ketupat daun pisang. Yang penting ketupat nasi. Aksesori dia Mummy masak sayur lodeh, sambal kacang dan rendang daging. Kalau ada kari ayam lagi sedap ni.




Daddy dan Danish tak berapa suka makan ketupat nasi, so Mummy masak nasi briyani. Sedappp ni kalah nasi briyani Mat Sah yang fofular kat Batu Pahat tu...heheh. Mummy masak ayam masak merah dan buatkan acar darat. Nak buat nenas paceri malas la pulak

Kuih raya tak de buat apa cuma buat chocolate cake ni seketul dan

Caramel crunchy almond yang tersangat lah sedapppppnya....

Mummy di hari raya


Sempat gamabr dengan Dania jer...heheh




Sunday, October 6, 2013

Makan makan dan makan

Dua hari cuti tak ada ke mana pun. Daddy gi ride ke utara dari hari Jumaat, malam ni baru balik. Plan nak pergi ke Nilai 3 untuk beli bunga telor untuk majlis aqiqah dan cukur jambul Dhiya pun tak jadi. Lagi pun 2 hari ni cuaca mondom dan gerimis je, in the end menipiskan sofa je la bangun tidur bangun tidur masak makan.

Pagi tadi Mummy ke pasar tani. Mak datuk harga lauk pauk semua naik mencanak2. Yang Mummy paling terkejut daging salai. Bulan lepas Mummy beli sekilo baru RM40, hari ni dah naik RM60. Daging batang pinang sebelum ni RM 25 dah naik ke RM32, daging biasa dulu RM22 dah naik RM27, patutlah daging salai pun naik harga.

Udang besar 2-3 bulan lepas sekilo dalam RM18-RM20. Hari ni Mummy beli RM30.50/kg. Ayam turun sikit RM7.70/kg. Ikan bawal putih RM30, jenahak dan tenggiri isi RM29, ikan kembung RM12, ikan kucing RM10. Satu troli je dah RM200++. Semakin kecil nilai matawang kita


Umbut RM9/kg. Yang ni patutlah sebab susah nak cari pokok kelapa. So Mummy masak kari umbut campur dengan ayam


Tumis pedas sulur keladi. Korang tau tak apa benda alah ni. Sedap oooi. Tapi kena masak pedas2 dan letak ikan bilis banyak2


Ayam goreng untuk anak2


Petang-petang layan FB tanpa rasa bersalah menghabiskan 1 slice choc cake yang sangat-sangat sedapppp (sendiri buat sendiri makan sendiri puji....hahah)


Tak tergoda ke


Mummy letak choc ganache banyak2...terasa2 cam makan choc la pulak..hahha...haven
posted from Bloggeroid

Thursday, October 3, 2013

Cuti-cuti Perth - Part 8 (Kerriley Park Farmstay)

Dari Mandurah 3.5 hours drive menuju ke Kerriley Park Farmstay. Dah duduk kat apartment kita pindah duduk di rumah ladang pulak ya anak2. Kerriley Park Farmstay ni terletak di antara bandar Busselton dan Margarate River. Perth - Bunbury - Busselton dan sebelum ke Margarate River kena exitlah untuk ke farmstay ni

Dah sampai Busselton bermakna dah dekat la farmstay yang kami akan tinggal untuk 3-4 hari


Perjalanan ke Selatan Perth menuju Margaret River kita akan disajikan dengan pemandangan ladang anggur dan ladang binatang. Sekarang ni musim sejuk so pokok2 anggur semua memang masih togel lagi atau ada yang baru nak tumbuh tunas daun baru


Dapat capture pelangi penuh ni....


Yesss akhirnya selepas 3 jam drive dari Mandurah sampai juga ke farmstay ni


Family operated farmstay


Hanya untuk guest sahaja


Cottage kami nama Banksia... nampak tu nama OMAR


Ikut jer arah sign board sure jumpa mana satu cottage yang kami akan tinggal








Persekitaran cottage





Inilah kediaman kami untuk 3-4 hari. Bayar 3 hari dapat 1 hari percuma...




Dikelilingi pokok ala2 belukar


Rumah kayu jer....hehhe


Bahagian hadapan untuk BBQ... tiap2 hari berBBQ ni



Master bedroom


2nd bedrooom




Bilik ke 3 cum bilik main. Ada 3 single bed


Dapor Mummy untuk 3 hari.... perfect!

Living area


Laundry area


Fresh telor ayam dari reban 

Kami sampai sini dalam pukul 3.15pm. Lepas solat jamak Mummy terus bersilat kat dapor dan cuci kain baju yang kotor. 

Anak-anak kat luar berbbq dengan daddy

Memang puas hati dengan keadaan rumah yang selesa dan bersih. Rate pun ok. Stay 4 malam bayar 3 malam, stay 7 malam bayar 5 malam... so untuk yang stay lama memang berbaloi-baloi la.