Wednesday, August 4, 2010

Makan-makan : Versi Pra-raya

Salam uols. Semoga semua sihat2 je ye. Kalau ada yang tak sihat tu pandai2lah jumpa doktor ke bomoh ke. Jangan biarkan je cam tu nanti melarat. Lagi seminggu je kita nak posa, klu tak sihat nanti ada yang tak posa pulak...

Lama dah tak anyam ketupat ... 'buat ketupat' tu kerap gak.. heheh...korang tau ke 'buat ketupat' tu apa? ..

Hari ni Mummy bawak makan2 sikti kat opis, saja jamu officemate. Menu raya la, nasi himpit, rendang ayam, sambal kacang ngan sayur lodeh. Pas tu Mummy buat mee bandung. Nampak sangat Mummy ni tak sabar nak raya kan...hahha...mengalahkan budak kecik. Tang mee bandung tu kan, sebenarnya masa makan kat muar last weekend cam rasa tak puas je, ye la ciput je dia letak mee tu kat pinggan... we all la customer terakhir sebab semua dah habis.

Semua dah siap masuk dalam bekas, sedia untuk di bawak ke opis. Berguna gak bekas2 tupperware yang mummy beli...

Dah siap susun ni, apa lagi uols...makan la...jangan malu2... siap bawak ricecooker tu nak panaskan kuah mee bandung...


Mee Bandung 'Muo' dan aksesori. Ni betul2 mee bandung tau bukan, 'mee sos' yang selalu Mummy jumpa kalau makan kat KL ni. Mee bandung ni kurang satu bahan je...tauhu. Petang semalam Mummy dah beli tauhu tapi bagi ni rasa dah masam la pulak. Before gi opis Mummy singgah dulu kedai runcit nak beli tauhu taip sayur2 dan ikan2 belum sampai la pulak..so mee bandung ni tak de tauhu la.. apa2 hal pun rasa tetap mantap! Hehehe ... tekan lif naik sendiri la..

Nasi himpit & aksesori... tapi kek tu tak masuk aksesori dia yer. Eh mana rendang ayam Mummy ni...heheh...lupa la nak snap2...

Jemputlah ...

8.30am makan mee bandung
10.30 am makan nasi himpit....  makan tak berhenti, pas tu perasan nak pakai baju saiz M masa raya...hahaha...kucing pun gelak sakan tau!

Pics behind d scene

Nasi himpit sedang disauna...kesian nasi himpit ni terpaksa berhimpit2 dalam ... tapi nak kesian apa ek dah nama dia pun nasi himpit memang patut pun berhimpit2! hahaha

Apasal rendang Mummy ni warna cam masak kari jer hah? Ohhh ini belum letak kerisik lagi la... lepas letak kerisik baru la ada rupa bentuk rendang

5 comments:

  1. e'eh....aromanya sampai ke sini....sedapnyaa...rajin betul Mummy ni...tak penat ke nak pegi keja... mlm siap masak bagai...

    ReplyDelete
  2. MMirror - Kat opis ni bau freshner dah berganti ngan aroma kuah mee bandung...memang kuat aroma udang kering tu... hehe... dia org smua x kluar lunch ari ni..minggu lepas pagi, tghari, ptg melantak nasi lemak, hari ni melantak nasihimpit ngan mee bandung pulak.... hehhe

    Comeisari - comei mmg tak sabar nak raya pun...comei jom gi sogo...

    ReplyDelete
  3. makan..makan...makan.... cam ne jusmate 5 tu nak berkesan, rugi aja beli, kayakan dr. Rozmi...tapi kan yang sebenarnya aku teringin mee bandung tu...hihihi....

    ReplyDelete