Monday, December 28, 2009

Penang Trip - Part II (Jeruk oh jeruk.....)

Apa aktiviti nak buat yer dah sampai kat Penang ni, anak2 dah terjun ke kolam di bawah jagaan bibik2, bapak2 ada yang dah zzzzzzzzzzzzzzz (Daddy la tu....), takkan nak tido jer kut...baik tidur kat rumah je kan, so apa lagi plan le Mummy nak p beli jeruk2. Ya la kat kalau pi penang kenalah beli jeruk, kan Penang ni terkenal dengan jeruk2 nya. Mummy malas nak drive sebab kat Penang ni banyak sangat jalan one-way, silap jer kena la tawaf pulak. So Abg Enal (hubby Som) menjadi mangsa kami jadi driver...hahah... tak pe nanti kami belanja pasembor kat dia... Mummy pegi dengan Kak long, Som ngan Mama Miraki. Kak Noor nak pegi lewat sikit ngan family dia. Kak Lah dah pegi semalam.

Mummy memang tak pernah pegi ke pasar yg jual jeruk2 tu, dulu kirim jer kat dia orang. Yang lain memang pernah pegi cuma ingat2 lupa, yang ingat landmark dia , dekat Ibu Pejabat Polis dan kedai Mydin. Ok tak pe kita redah jer la, alah paling tinggi pun sesat sampai Thailand jer... hahahah....

Apa2 hal kita set dulu GPS... okey...GPS berjaya bawka kita orang dekat2 kawasan yang dituju tapi bukan tempat sebenar le...dah jumpa dah Mydin dan Ibu Pejabat Polis tapi tak jumpa lak pasar yang kami nak pegi tu, cari location pasar kat GPS tu pun tak jumpa la pulak, dah pusing 2-3 kali...GPS asyik bagi message, hilang satelite signal la, recalculate la dan laluan alternative la...rasa2 cam dah dekat tapi jauh le pulak..dari 11km dari hotel tapi sebab pusing1 dah jadi 15 kut....


Kiri - GPS yang membantu, walau kekadang tak berapa nak betul...hahah
Kanan - Akhirnya jumpa gak tempat yang dituju....parking je lah kat ibu pejabat polis ni...


Hah ni la Pasar Chowrasta yang kami nak pi, apa lah Mama Miraki ni, ada ke dia kata nama pasar tu Pasar Chowdry, memang la GPS cari tak jumpa...punye jauh Chowdry ngan Chowrasta , tulah banyak sangat layan ceri hindi kerrrrr..

Kita orang sampai dalam pukul 5pm, tapi orang masih ramai kat pasar tu, cam kami gak ler masing2 beli jeruk.


Segala macam jeruk yang ada, berwarna-warni yang kaya dengan bahan pengawet, perwarna dan yang sewaktu dengannya. Yang pasti semua ni tak baik untuk kesihatan...hahah... tapi beli gak tu...

 
Selain jeruk2 banyak gak dijual hasil kering dari laut... ikan bilis, ikan masin , udang kering dll semua baru2 lagi...harga??? Biasalah ada rupa ada harga....tapi still murah lah...


Tengok tu cantik2 kan ikan masin dia... emping pun ada, keropok udang... pilih je la apa nak beli...


Mummy ngan Mama Miraki beli keropok udang. Sekilo RM 20. Dah Mama Miraki kata sedap dia pernah beli dulu Mummy pun nak mencuba lah


Kiri - Pilih kak, mulah2 saja....semua penang mali...
Kanan - Tengok K.Long ni, dah nak bayar pun mata melilau lagi cari benda nak dibeli....jaga2 purse tu, kita melilau cari benda nak beli takut ada org melilau aim purse kita pulak


Apa lagi lah yang di belik ngan Cik Som ni.... beli jer la...


Dah penat ni, jom pekena cendol...tak tau le apa yg dia bubuh tapi yag pasti cendol ni tersangatlahhhhhh sedapnye.... rugilah pulak sebab minum semangkuk je...

 
Kiri - Tengok tu Mak Joyah ngan Mak Minah kanan kiri membeli jeruk, jangan sampai rumah nanti . Mengadai nyawa ni nak melintas ke tempat parking.....
Kanan - Lega selamat aku melintas jalan.......


Kiri - Hah ngko penuh sebonet ngan jeruk... ni 4 orang punye jer ni... hiii. Jeruk campur tu sepacket RM2 je...
Kanan - Yang ni Mummy punya, Mummy beli sikit jer kedondong, mangga apple, mangga madu dan mangga ada kulit...semua 2 kg dan kerugian RM 19 jer ... kebanyakkan jeruk mangga tu sekilo RM10 jer tapi semalam Kak Lah beli sekilo RM14.... hahahha...kesian Kak Lah.



Kiri - On d way balik hotel Mummy nampak kedai ni. Tak sangka pulak si Miss Mirror ada kedai baju kat Penang... klu gi beli tadi sure boleh dapat discount kaw kaw punye ni...
Kanan - KOMTAR the tallest building kat Penang

2 comments:

  1. Lambat bebenor masukan n3,cepat2 sikit x dapat g tenguk dlm blog pun jadi ler.,part 3 n seterusnya bila?

    ReplyDelete
  2. Sabar dulu... penat dr penang pun tak hilang lagi ni... part III dan seterusnya akan manyusul...tunggguuuuuuuuuu....

    ReplyDelete