Friday, July 30, 2010

Cuti yang tak cuti...

Nama jer cuti tapi cam tak cuti je.... jom layan xtvt Mummy hari ni.. dari terbit matahari sampai la ni...


Lepas solat subuh terus buat choc cake ni, buat dua ketul je... hajat hati nak buat carrot walnut cake sekali tapi malas le nak menyagat dan memarut carrot...

Masa tengah kukus kek, lari kejap gi kedai. Beli pulut, santan dan gula merah. Balik rumah terus operasi buat wajik. Sebab tak suka 'wajik bersepai' Mummy tanak dulu pulut tu.... bibik yang tanak sebenarnye....hehehe. Banyak ni 3 kg pulut tu.

Siap pasang dapor mawar kat belakang rumah lagi. Cam nak kenduri...heheh. Masak le semua gula dulu dan tapis, nak buang segala pasir2.

2kg santan campur air gula tadi masa sampai likat, sambil2 tu kena kacau selalu. Kalau tak tentung nanti... masa ni muscle dah tumbuh kat tangan...tak yah susah2 gi gym...

Ada lebihan durian sikit, so Mummy campak jer dalam kuali tu. Lastu masuk pulut dan kacau sampai kering. Ni part paling 'berat' ni... sengal2 satu badan...harap2 kat kg nanti ada ang sudi urut2kan kaki dan tangan ni....

Pas tu masuk bekas dan lenyek2....jadilah kuih wajik tradisional ni...

Mummy buat peanut butter cookies sikit. Kali ni Mummy guna digestive biscuits crumb. Compare dgn biskut marie, definitely biskut ni lagi sedap.... Kali ni Mummy masukkan dalam paper cup dan tak gunakan loyang cam sebelum ni.

Bila dah masuk cup dalam paper cup tu tabur la apa2 yang patut bagi comel sikit... Itu kerja Dania la menabur manik gula. Punye banyak dia tabur...biar je la...janji dia happy

Close-up sikit.... nyum...nyum...

Dah almost 3pm ni... kerja dari pagi tak berhenti lagi. Oklah nak mandi ngan solat pas tu ada lagi misi ni.......hehehe...rahsia...

Buat saudara-maraku, insyallah malam ni kita berjumpa. Drive safely & carefully.

6 comments:

  1. sedapnya kuih2yang ko buat, rajin sangat ko ye sampai wat wajik, enab lak bwk gemblong. duk kampung 2 hari naik 2 kilo kut....janji bahagia ye gee.....

    ReplyDelete
  2. semalam dh terpikir nk buat peanut butter cookies tu kt paper cup je..tp kan Mummy..paper cup tu kan nipis.....tak plak "ledeng" dianya ya? apakah rahsianya?

    ReplyDelete
  3. syabas..syabas....menangis tau kalau emak abah ada lagi..tengok anak buat kueh tradisional cam nie...gigih tul...mmg agenda kueh kg tul kenduri kita nie...

    ReplyDelete
  4. MMirror - lagi senang buat peanut butter cookies guna paper cup...tak gaduh nak potong2... tuang cam biasa je, tak de pun 'ledeng'...hihi...lamanya x sebut perkataan ni..

    Kakak2 Anonymous - kita kena ikut prinsip Yin Wong Kulai,biar buruk makan jangan buruk perangai ... hahahah....tapi lagi elok kalau elok makan dan elok perangai kan!!!

    ReplyDelete
  5. adalah "ledeng" itu sama erti dgn "Gunung Ledang"....atau pun..."landing"..hahhahahah

    ReplyDelete
  6. kalau nak tau cam ne rupa benda2 yang "LEDENG" tu, dia ada iras2 TIARA JAQUILINA la.....

    ReplyDelete