Sunday, July 4, 2010

Pulut kelapa...

Mummy ni kalau demam teruk sikit selera. Macam2 yang Mummy nak makan. Mengalahkan orang mengidam pulak. Tapi ok lah Mummy tak menyusahkan orang pun. Mummy buat sendiri. Kalau demam masa kecik2 dulu kan mesti dapat minum air oren botol kaca (oren jin-jer)... masa tu kan rasa cam nak demam sepanjang masa je so dapat la selalu minum oren jin-jer tu.

'Minuman rasmi' masa raya kat rumah Kak Ros jiran kampung Mumy

Pagi tadi breakfast Mummy teringin nak makan pulut kelapa yang emak Mummy selalu buat masa kami kecik2 dulu...Ada gak orang kata jangan makan pulut nanti angin... alah tak pe la Mumy tibai je, kalau tak makan pun Mummy asyik naik angin ngan anak2...hhhhhehhe

 
Pulut kelapa makan panas3 memang sedapppp.... ada serunding daging pulak... tapi tu la makan sikit je pun..

Pas tu tekak ni rasa cam nak makan wajik lah pulak. Jom kita buat kuih wajik durian...

 
Cairkan gula merah @ melaka + gula pasir. Make sure tapis dulu sebab selalu gula merah tu berpasir. Pas tu masak pati santan dan campur la gula tadi

 
Kacau gula dan santan tu sampai likat pekat dan berbuih2...

 
Pas tu masukkanlah pulut yang dah ditanak atau dikukus. Mummy tak suka pulut yang dikukus, nanti jadi wajir sembur. Kalau pulut tanak wajik dia lembut je..

 
Masukkan isi durian dan kacau2 lagi. Pas tu tuang dalam loyang yang dah di alas daun pisang. Mummy tak de daun pisang so alas guna aluminium foil je...Tekan2 bagi padat sikit...

 
Cam biasalah assistan chef selalu menolong mengacau

Close-up sikit.... tengah menunggu wajik durian ni sejuk sebelum dipotong! Harap2 lepas akan wajik durian ni demam terus hilang... Kalau nak rasa mai la dtg rumah Mummy!

5 comments:

  1. feberet nih c.gee oiii... pasnih buat dodol sirat lak... ehhh betuiii kah namanye... hahaha

    ReplyDelete
  2. oh... saya sgt rindukan pulut kelapa...terliurnyaaa...

    ReplyDelete
  3. pulut kelapa tu kalau tak abis ko buat le gemblong kan sedap... sedapnya wajik durian ko ni rajin le bab masak2 gee...

    ReplyDelete
  4. pulut kelapa mama dah buat last week...tapi wajik tu sedapnya....geee....esok kita jumpa rumah kak nor....bawak wajik tu sekali eh

    ReplyDelete
  5. hi mummy gee..

    boleh x nk minta tlg mummy gee bagi sukatan bahan2 yg digunakan.. mcm sedaaaap kalo mkn time bulan puasa.. xyah g beli dah..

    ReplyDelete