Thursday, September 23, 2010

Raya 2010 : Episod (Kuih Raya)

Masih lagi n3 pasal raya ... alah rayakan 30 hari (walaupun posa x cukup 30 hari... heheh) so Mummy akan pastikan sepanjang bulan Syawal ni Mummy ada 30 n3 yang berkaitan dengan raya....  kalu dah tak ada cerita pasal raya boleh cerita pasal jalan raya, lebuh raya, bunga raya atau hantu raya gak la.....


Banyak2 kuih raya kuih apa yang uols paling suka tahun ni? Ni Mummy punya top 3, kuih2 raya yang Mummy suka tahun ni.

Rempeyek kacang tanah ni Mummy order dari kakak Mummy, Datin S. Mummy rasa tahun ni rempeyek dia sedap sangat sebiji cam emak buat. Walaupun tepong dia tebal tapi rangup sangat. Mummy order 4 balang tinggal 1 1/2 balang je kat rumah.

Mummy memang hantu dodol lagi2 kalau dapat dodol yang sedap. Dodol ni Yin Wong Kulai yang bagi pada kami semua. Mummy kan orang yang terakhir balik dari kampung so Mummy tak tau dodol sapa yang tertinggal kat kampung, so Som dah bawakkan kat Mummy. Dapat dua la Mummy. Kira untung dan asobah untuk orang yang balik lambat la... kira halal la ye pada sapa yang tertinggal dodol tu

Bangkit kelapa ni Mummy order dari Kak Long... rasanya Mummy sorang yang makan.

Pagi ni Dania ada jamuan raya kat SmartReader so kena pakai baju raya la.

Control senyum tak nak bagi nampak rongak... hari2 tanya bila gigi dia nak tumbuh. Kalau tak tumbuh dia kata duit raya nak buat gigi palsu cam opah pakai.

6 comments:

  1. betul la mummy... sape yg blk last la yg paling untung sbb boleh kutip mana2 yg patut & yg tertinggal tu.. mcm comei gak... blk BTP je penuh peti sejuk hasil kutipan2... hahahahaha..

    tgk dodol tu terliur la pulak.. lagi2 yg berbungkus upih tu... tahun ni x jumpa pulak dodol... nasib baik comei x peknen kalau peknen harus hujung minggu ni comei redah rumah mummy kat bangi, mintak dodol tu...

    dulu masa peknenkan khaira pun comei ngidam dodol yg berbungkus upih ni... nasib baik dpt..secara kebetulan raya lak tu...

    ReplyDelete
  2. Ketika kuih di kampung tinggal bubuk dan kuih sagon, orang KL baru mula nak raya.

    Dengarnya orang sana beraya sampai 33 syawal? Huhuhu

    ReplyDelete
  3. Msom - MSOM kuih raya saya sendiri buat dan sendiri makan... dan bawak gi opis untuk kawan2 makan... klu harapkan tamu dtg ke rumah makan kuih raya mmg tak ada kut... masing2 tunggu tuan rumah buat open house kut...

    Kat KL ni bukan raya setakat 33 syawal... kekadang tu terlajak sampai 40 syawal... nak kira camna tu... dah tak cukup tarikh... hehhe...tahun lepas saya buat open house 28 syawal, tahun ni tak tau la buat ke tak... kalua buat pun dah jadi 'jamuan lepas raya' bukan 'jamuan hari raya' heheh....

    Comei - Dodol yg abg Mummy bangi tu memang tersangatlah sedapnye. Dah almost 2 minggu raya tapi dodol tu tetap lembut jer... makan pun sikit2 nanti cepat habis... susah nak dapat dodol yg sedap. Tapi sesiapa yg selalu ke kedah beli dodol kat pekan rabu tu selaluny amemang tip top sedap

    ReplyDelete
  4. c.gee... tu dodol mak kot yg tertinggal... mak kata dia tertinggal dodol... hukhukhuk...

    ReplyDelete
  5. MS= orang KL ni kalau bab2 raya memang tak habis2 sampai dah habis bulan syawal pun dia orang tak perasan.
    Ayien= ko ni buat malu cik gee aja....dodol tu dia beli la...

    ReplyDelete
  6. Ayien - Klu dah tertinggal tu kira burn la.... dah selamat masuk perut c.ge.. hahahha

    ReplyDelete