Wednesday, September 22, 2010

Raya 2010 : Episod (Rendang Tok)

Ni n3 pasal xtvt masak2 sehari sebelum raya... apalah maknanya raya tanpa ketupat rendang kan.... hehehe.... so Mummy ni memang peminat rendang tok 'tegar' .... rendang daging biasa Mummy kureng suka. So untuk raya kat kampung daddy ni Mummy buat rendang tok. Walau rendang tok asal dari perak tapi rendang tok versi Johor hasil tangan Mummy tak kurang mablesnye.... (hahaha... siri puji diri sendiri sudah bermula....)... terpaksalah buat sendiri sebab family daddy selalu raya buat rendang kerang dan Mummy pulak memang tak makan kerang so kena lah buat rendang lain....

Daging yang telah diperap 2 jam dengan cili, bawang putih  merah, halia, serai, kunyit, lengkuas, kicap, gula merah, ketumbar, jintan manis dan jintan putih... baru perap je bau dah sedap menusuk hidung... ala2 bau sate yang nak dibakar... daging to jangan potong halus sangat tau...

Santan pekat ngan santan cair... lagi banyak santan lagi best...

Kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga... yang penting sekali kerisik mesti ada la... letak2 banyak2 best... nanti rendang tu banyak serdak dia... makan ngan nasi putih pasan2 sodap....

Kuali 'kacau dodol' diperlukan.... kalau kuali kecik susah nak mengacau beb... letak minyak sikit, tumiskan tempah2 dan wangi campak je daging yang dah diperap tu, dan tuangkan santan cair...campak garam dan serbuk perasa....

Lepas tu kacau2 la sampai daging tu empok... masa ni khidmat anak2 boleh digunakan... hehehhe... sementara tu bolehla bentang tikar bantal...

Masa memasak ni sekurang2nye 2-3 jam.. so sementara tu bolehlah layan mata sekejap tapi jangan la tidor sampai berdengkor2 pulak... sure jadi rendang rentung pulak....

Bila daging dah empok tu masukkan la santan pekat dan kerisik dan kacau2 lagi hingga garing....

Rendang tok yang tersangatlah mablesnye... walau tanpa bahan pengawet rendang ni memang boleh tahan lama walau tak dimasukkan dalam peti sejuk.


Lemang cicah rendang tok memang pasangan teman dan sangat mesra... Ada orang tu tak tau camana nak keluarkan lemang dari buluh... ada ke diketuk2 dan dikorek2 ngan garfu je.... hahaah (10000x) .... mari kita ramai2 gelakkan MMirror .... minta maaf zahir batin ye MMirror (dah kutuk2 sikit kena mintak maaf tau...)

Ketupat palas tahun ni kureng kaw sikit. Cam kureng lemak dan tawar. Ya la selalu tu MIL yang buat so bila dia dah tak ada anak2 yang take over. Daddy kata... tak apa tahun depan boleh improve lagi....kira nak bagi semangat kat SIL yang dah penat2 buat...

Ketupat mini ni Mummy rebus sampai 2 1/2 jam sebab nak bagi lembut, Mummy beli 2 packet berlainan brand, yang brand N*N* memang elok je masak dan lembut dia, tapi yang jenama FLO**L tu hampeh ... ketupat dia banyak yang pecah.. mungkin plastik low quality kut dan ketupat dia pun tak lembut cam N*N* punye... nak buat camana dah last minut gi K4 dapat 1 packet je ketupat jenama N*N*...

My sayur lodeh... sedap walau tanpa ada tauhu & sengkuang

My sambal kacang... lupala pulak nak snap kari ayam Mummy...

Rendang kerang...

Mummy sempat kacau wajik masa raya ni. Tak plan pun nak buat wajik sebenarnya. Tapi puklut yang dah dikukus untuk buat ketupat palas tu ada lebih (kes tak cukup daun la...). So dari pulut tu terbuang cam tu je Mummy kacaulah jadi wajik. Berpeluh2 gak le lepas buat rendang tok kacau wajik pulak. Mummy makan sikit2 je sebab wajik ni wajik sembur, kalau wajir tanak yang Mummy ada buat sebelum ni sure habis Mummy makan... heheh

Kek lapis sarawak aneka design. Lepas tengok kt tv Mummy baru tau kek ni bila dah dibakar baru dia susun2 untuk jadi kek lapis aneka design ni... langsung hilang kekaguman... sebab sebelum ni Mummy ingat masa bakar/kukus dia dah lapisk2 kan... hahaha

Makan2 dipagi raya...

Rimas Mummy tengok rambut Dania tu... mengada2 tak nak ikat la pulak... dia kata kalau pakai baju kurung tak cantik ikat rambut kalau pakai gaun atau seluar baru cantik.... sabar je la ngan anak dara kecik ni...

5 comments:

  1. rendang tok guna ayam leh tak? aku kan dilarang makan daging...

    ReplyDelete
  2. kalau guna ayam jadi rendang nek pulak...

    ReplyDelete
  3. Amboiiiiii Mummyyy!!!! Sedapnya ketawakan kita ya!! Siksa la makan lemang...nak siapkan parang bagai.... Leceh!

    Thanks for sharing the recipe... suka rendang tok...tp tak expert membuatnya... nak save la resipi Mummy ni.

    ReplyDelete
  4. Semuanya nampak mablessss,
    Namun hati2 kalau masak di bawah macam tu, takut ada anak yang masuk ke dalam kuali pulak dah!
    Jangan ketawa, ini pernah berlaku di Yong Peng.
    Anak masuk dalam kuah kari daging.

    ReplyDelete
  5. adengan yang tidak ingin dilihat - baring tepi kuali..

    ReplyDelete