Friday, November 6, 2009

Kuih rangin @ dangai

Lunch hour yang panjang hari jumaat ni apa lagi nak buat. Gi shopping??? Tak boleh shopping skarang kena simpan duit nak cuti2 Malaysia nanti. Takkan nak layan mata tengahari buta ni, cuaca kat luar memang mondom sesuai utk tido, tpai tak nak lah nanti mata sembab ler pulak. So kita surfingggggg la tengok2 apa2 yang patut... dan jumpalah pasal kuih rangin @ dangai yang sedap dan sempoi nak buat ni (sempoi??? tpai tak pernah buat sendiri pun....).

Ni semua kuih yang emak selalu buat untuk kita orang, atau kuih masa ada kenduri kendara kat kampung. Masa abah sakit kat Hospital Sultanah JB dulu kita Mummy selalu beli kuih ni kat cafe hosp. Sedap banget!!!! Beli bukan sepotong dua, kekadang kita orang adik beradik borong semua kuih2 tu....nyemmmm...melilih dah air liur Mummy ni...


Tengok gambar jer dah terasa2 kat anak tekak jer.... gambar ni Mummy amik dari mynurkasih.blogspot.com (terima kasih yer tuan punye...sorry tak mintak izin)

Bahan asas cuma tepung pulut, kelapa parut (yg mud ala sodap) , gula nagan garam jer. Gaul2, masuk loyang dan bakar...dah siap....(cakap senang ler...tapi bila nak buat tu????)....banyaknya lah plan nak masak makanan weekend ni...mengalahkan orang mengidam ni...

2 comments:

  1. kau ni macam2 kueh la kata diet abis kalau buat sapa nak makan

    ReplyDelete
  2. org diet tak semestinya x boleh masak2...apa susah ... bagi je kat jiran tetangga makan...

    ReplyDelete