Wednesday, November 4, 2009

Naga sari

Kuih nagasari @ kuih mayat

Tak der kerja malam2 ni surf le resepi, dan terjumpa lah resepi kuih nagasari. Kenapa ek nama dia nagasari? Kuih tu 'hasil output' naga ke masa zaman dulu2.

Mengikut Wikipedia => Nagasari is a steamed cake made from flour, coconut milk and sugar, filled with bananas. It is usually wrapped in banana leaves before being steamed, or prepared with pandanus that gives it aroma. It is commonly eaten as a snack in Indonesia.
Nagasari sometimes appear in different colors, with white being its normal color. Red Nagasari contains
palm sugar, blue one has Clitoria ternatea for coloring, and green one uses Pleomele angustifolia (syn. Dracaena angustifolia).

Nagasari tu nama apa sebenarnye? Pokok ke, nama orang ke atau apa. Emmm mari kita tanya pakcik Google, mungkin dia ada jawapan.
  1. nama kerajaan lama "Prabu Nagasari" di Sunda?.
  2. nagasari (kneme cinarea/ kglauca warb ) - Bunga untuk anti diare, aromatik, ekspektoran, gangguan jiwa. Minyak biji untuk lampu, obat koreng, encok, kulit menggerisil, biji untuk eksim, urat darah membesar, benangsasi untuk sakit panas. (p/s someone pls translate to BM, enggak paham sih)
  3. Keris Naga Sakti?

Ha ni lah rupa pokok nagasari, emm tak der rupa cam naga pun. Ops! Ke yang daun warna merah tu cam tanduk naga??? Naga ada tanduk ke hah?

Hi, nampak sangat Mummy tak der kerja malam ni, ntah2 apa2 info la yang Mummy cari ni. Tapi yang pasti, weekend n memang Mummy nak try buat kuih nagasari ni. Kuih ni makan sejuk2 sedap gak. Tunggu, nanti Mummy buat entry pasal eksperimen Mummy buat kuih ni yer...

4 comments:

  1. Nagasari kureng sedap la itu kan kueh Wak Jinah n Wak Jalil,tepong bungkus lagi sodap mkn sejuk2

    ReplyDelete
  2. nagasari klu guna tepung gandum memang kurend sedap, tpaiklu guna tepong beras memang ler sedap cam tepung bungkus gak cuma inti jer lain

    ReplyDelete
  3. naga sari tu naga yang pakai sari kot...sekarang ni dia dah ada buah naga pulak...aku nagasari x suka dan dah hampri lupa...aku suka "tepung bungkus"...ni kuih2 belah utara pulak...camnagasati gak..cuma inti dia tu kelapa & gule merah cam inti koci...dbalut ngan tepung pulut..buat bulat2 pastu...benamkan dalam adunan tepung beras yg cam nagasari tu..hmmm sedapnya

    ReplyDelete
  4. kueh apa tu namanya x prnah tengok pun,klu balik utara bawak ler sebiji kueh tu untuk belah selatan lak rasa

    ReplyDelete