Monday, November 2, 2009

Balik kampung....

Balik daripada makan durian dan mandi sungai, kami balik ke kampung Daddy. Dari Behrang ke kampung Daddy tak sampai pun 45 minit. Lepas mandi budak2 semua mengadu lapar. Biasalah budak2 masa mandi tak ingat nak makan minum lepas tu baru kebulur. So kami plan nak singgah makan dulu on d way balik kg. Tapi masuk2 kereta jer masing2 dah zzzzzzzzzzzz. So kami singgah gak kat kedai makan pekan Slim River. Beli lauk2 jer. Masa tu dah pukul 3 lebih, so takut dah terlepas lunch ler pulak.
Masa kami sampai hujan turun selebat2nya. Memang basah kuyup ler. Jom layan apa yg ada kat kg in law Mummy ni.


Inilah rumah Opah & Tok Wan (MIL & FIL) yang baru jer siap renovate. Orang nak dapat sambut menantu baru...hihihi. Keliling rumah penuh dengan pasu2 bunga. Ini MIL ler yang tanam.

Pokok2 bunga yang ditanam atas tanah jer pun banyak.

Subur betul bunga kertas dan kaktus ni. Bunga kerta ni tak berhenti bunga sepanjang tahun.

Selalu kita jumpa pokok senduduk yang bunga merahkan, tapi my MIL tanam yang warna putih dan merah. Orang kata senduduk putih tu boleh buat ubat. Tak tau ler ya ke tak. Tapi daun senduduk memang boleh digunakan untuk berhentikan darah kan. Teringat zaman dulu2 masa kat kg, kalau jari luka kena pisau ke cepat2 gi cari pokok senduduk dan ambik daun dia. Kunyah2 sampai hancur dan tepek kat tempat yang luka. Lepas tu tak berdarah kan!!!

Kiri - Pokok nenas hiasan. Conet jer buah dia kan, tpai comel.
Kanan - Orang kampun gpun dah pandai menghargai pokok 'langsuir', dulu dibairkan jer kat pokok getah ke pokok kelapa sawit, la ni diambik dan buat pokok hiasan kat rumah.

Tak tau ler apa nama pokok ni, tapi Mummy suka pokok bunga warna kuning tu, cantik.

Kat felda ni setiap family diberikan plastik untuk dia orang bercucuk tanam. So Mummy tengok FIL tanam cicli masak, cili api, terung dan bendi. Kat belakang rumah pun nampak banyak batas sayur. Setakat kangkung, cili memang dah tak payah beli lah.


Kiri - Pokok cili api yang lebat berbuah. Dah merah2 tu.
Kanan - Pokok rambutan gading yang hampir terlewat diharvest. Tak ada sap anak makan so terbiar jer lah kat pokok. Cik Tupai dan Cik Nyet pun dha tak pandang, mungkin dah jemu kut.

4 comments:

  1. sronok ya org ada 2 kpg aku ni cuma satu kpg,kpg in law kt sini je tanah sekangkang kera pun x de apa nk d cocok tanam

    ReplyDelete
  2. tanam dalam pasu jer le, daripada tanam bunga baik tanam sayur2, dapat gak hasil

    ReplyDelete
  3. ya x ya gak aku,ari tu aku g raya member tanam pokok pandan,daun sup n daun bawang kt pasu ltak dlm rumah lagi!! kira 3 in 1 gitu 1)memang utk kegunaan.2)snang nk ambik.3)cantik n wangi kt dapur

    ReplyDelete
  4. pokok cili ngan kangkung x payah beli?....senang yea x yah gi pasar...wat nasi goreng kampung best tu...pedas2 bubuh kangkung kan....nyum..nyum...hihihihihi

    ReplyDelete