Tuesday, February 16, 2010

Plan tak jadi ... hampeh!

16/2/2010 (Selasa) - Cuti lagi hari ni...dah plan dari semalam ngan Daddy, hari ni nak gi rumah Bandar Puteri Puchong utk xtxt mengecat rumah sebelum penyewa baru masuk awal bulan depan ni.

 
Ok kita singgah kedai beli cat dulu yer. Ni mesin pembancuh cat. Sekarang ni senang nak cat warna apa pun boleh. Sebab base cat tu warna putih jer pas tu dia akan compur warna2 lain ikut tone yang kita nak...

Dari Bangi ke Puchong dalam setengah jam jer (kadar pemanduan biasa yer...tak perlu speeding ...). Ok dah sampai....kereta penuh dengan barang ni, klu Pak Guard tak bagi parking kat dalam haru gak nak mengangkut barang dari luar ni...tak tau la mana access card Daddy letak....

 
Dari main entrance terus nampak swimming pool... anak2 nak terus terjun jer kalau boleh...sabar dulu... tolong angkat barang masuk rumah dulu!

 
Ni blok rumah Mummy cuma rumah Mummy facing swimming pool dan playground.

Tingkat 5 uols... turun berat badan 5gm penat memanjat tangga.... apartment ni tak der lift... Dah peluh2 panjat tangga bukak kunci pintu tak boleh la pulak...kunci mangga tak boleh bukak. Last tenant kata memang kunci mangga tu ketat nak bukak... hampir 15 minit gak la mencuba. Pas tu baru perasan mangga dan kuci dia cam tak sama brand jer...emmm dah sah ler tersalah bawak kunci... tension betul... nak balik semula malas la pulak, so turun la mengangkut barang2 semula...budak2 sukalah sebab boleh terus mandi....

 
Kolam dewasa dan kanak2. Tak de sapa pun mandi kecuali 3D. Ya la tengahari buta sapa nak mandi, tapi nasib baik kat kawasan kolam tu agak redup dan berangin. Memang terjagalah kolam dan landskap kat apartment ni.

  
Renang berirama from 3Ds...

 
Danish & Dania berani mandi kat kolam kanak2 jer...

 
Danny sorang2 jer kat kolam dewasa...gemok2 dia ni pun boleh float atas air...

 
Sambil tunggu dia orang mandi sambil layan mata....so Daddy la yang jaga dia orang.

Balik rumah semua keletihan sebab berenang....terus zzzzzzzzzzz....Lepas solat Mummy pun zzzzzzzz gak...Daddy g menebas kat Nilai Spring. Bangun dari tidur rasa cam dah lama tak buat bubur atau apa2 pengat. Tengok kat kabinet ada stock jagung dalam tin dan sagu biji. Ok set, buat bubur sagu biji + jagung jer la...sekejap jer nak membuatnya....Anak2 Mummy panggil Bubur Telor Katak...

Masak santan dan campak daun pandan. Sementara tu ula merah tu bancuh dulu dengan air panas dan tapis (kalau terus masuk dlm santan tu nanti rasa berpasir2 la pulak). Sagu biji lalukan kat air paip yang mengalir (jangan rendam sagu biji tu...). Pas tu masukkan la sagu + jagung + gula merah/melaka + gula pasir... bila sagu dah masak angkat la (kalau tengok sagu tu dah kembang berkilat cam mata ikan tu...kira dah masak le...).

Jemputlah makan....kalau makan sejuk2 pun sedap gak...

5 comments:

  1. Lama tak makan bubur sagu biji... kalau dulu mak buat guna santan mentah... sedap gak rasa macam cendol.

    ReplyDelete
  2. Berapa rumah sewa kalian ni? Untung anak-anak tu nanti, tak payah beli rumah. Bertuah badan

    ReplyDelete
  3. YIN - Yang mak buat dulu tu sagu gula melaka, masak sagu, buat air gula dan santan kelapa. Campur2 makan...letak ais pun sedap mmg rasa cam cendol

    MSOM - Berapa rumah sewa? Dua jer (tapi kalau rumah pusaka kat kg tu ada org nak sewa kira 3 la .... hahahaha....mana nak berkumpulklu rumah kg tu disewakan?) Bolehlah untuk bayar bank loan (still kena top-up la sikit...)

    ReplyDelete
  4. segarnya... rasa mcm nk terjun je kt situ.

    ReplyDelete
  5. SAM73 - anak2 merengek2 suruh pindah duduk situ sebab boleh berenang hari2....sure kurus Mummy sebab hari2 kena turun naik tangga 4 tingkat....

    ReplyDelete