Sunday, February 21, 2010

Ku sangka panas sampai ke petang ....


21/2/2010 (Ahad) - Ku sangka panas sampai ke petang rupanya sampai malam pun panas gak!!! Boleh tak Mummy ubah peribahasa lama tu...jangan marah2 pencinta Bahasa Melayu...peribahasa ni untuk seketika jer...hehehe

Sekarang ni cuaca panas betulkan. Pukul 10am matahari dah tegak atas kepala. Kalau petang kul 6.30pm pun matahari masih terpacak lagi kan. So time panas2 cam ni memang masing2 cari something yang sejuk tak kisah le berkurung dalam bilik aircong ke, mandi kat air terjun ker, minum air batu berjug2 (pesanan khidmat masayarakat minum air batu banyak2 tak baik untuk kesihatan tubuh badan...hahaha...kalau dah panas terik ni mana boleh elak kan....hehhe), makan tembikai sejuk2. So apa kata hari ni kita masak2 something yang sejuk2.....

Kita buat Agar2 Santan jom, agar2 santan ni banyak versi. Ada orang letak pandan dan santan tapi Mummy suka yang asli agar2 guna gula merah/melaka dan santan. Pas tu Mummy tak suka letak telor, memang santan pure jer. Agar2 ni walau pun senang nak buat ada masa gak tak menjadi sebab terlalu cair atau terlalu keras. Mummy buat guna sukatan yang sama je, so far elok je lembut kerasnye.

 
Kiri - Rebus agar2 yang dah direndam sekejap
Kanan - Bila agar2 dah hancur masukkan gula pasir. Sebelum masukkan gula merah ambik 2 cawan agar2 yang dah cair.

  
Kiri - Masukkan gula merah yang telah dimasak atau dibancuh dengan air panas. Tapis tau, kalau tak nanti ada cam rasa pasir2 pulak...
Kanan - Kacau2lah sampai mendidih semula

 
Kiri - Tuang agar2 yang dah masak ke dalam juga (senang nanti nak tuang dalam acuan)
Kanan - Tuang agar2 masuk dalam acuan pulak. Jangan isi sampai penuh. Setakat 3/4 acuan jer. Ini kalau dalam mood rajin la, kalua tak campur jer santan dan agar2 sekali dan masuk dalam loyang jer...hahah. Ni kategori Mummy tengah rajin la ni...hehehe

 
Kiri - Acuan tak cukup so agar2 yang lebih Mummy masuk dalam bekas plastik biasa jer.
Kanan - 2 cawan agar2 yang kita asingkan tadi masukkan semula dalam periuk. Tambah dengan 2 cawan santan pekat (Mummy guna santan kotak jer...nak sedap guna santan Harmoni)

 
Sudukan santan tadi ke dalam acuan sampai penuh. Kan cantik jadi agar2 lapis. Jangan lupa masukkan ke dalam peti sejuk.

So sementara agar2 santan sejuk Mummy terus masak lauk untuk makan tengahari. Masak senang2 jer la.

 
Kiri - Sambal goreng tauhu + tempe + kentang
Kanan - Ikan tenggiri goreng

Gulai kari ikan bawal. Favourite Daddy ni....eh cam tak balance je menu lunch Mummy ni ka. Mana sayurnye? Alah dah panas la, malas lah nak masak sayur....hehhe

By the time Mummy siap masak lunch, agar2 santan pun dah sejuk...marilah rasa kawans2....

 
Dua versi agar2 untuk hari ni. Presentation penting ye kawan2. Boleh menggoda orang untuk ngap apa yang kita masak. Memang sedap sungguh agar2 ni dengan lemak santan dia...mana tak berlemak tengok tu lapisan santan punye tebal nyah...kolesterol!!!!

Sambil buat n3 ni sambil nyum2 sambal goreng ni....

3 comments:

  1. t.kasih Mummy berkongsi resepi agar2 tu...mmg tak pernah buat agar2 lapis santan ni... selalu beli jelly serbuk je mkn dgn susu segar..kena tunggu lapisan bwh tu keras baru bubuh yg santan tu kan?

    ReplyDelete
  2. dah hujan lah weiiiii kat sini....sejuk...best....makan ubi rebus tadi.....

    ReplyDelete
  3. cam sedap aja agar2 tu, nanti nak try buat le...

    ReplyDelete