Saturday, February 6, 2010

Ben-10 Birthday Cake

Ini cubaan pertama Mummy deco bday cake. Selalu setakat letak topping jer.

 
Kiri - Choc cake ni Mummy buat sebelah malam so pagi tinggal deco jer
Kanan - Butter cream in process... jenuh gak nak pukul sampai dia putih gebu

 
Bila butter cream dah gebu sapu la keliling kek

 
Pas tu masuk peti sejuk kejap bagi dia beku sikit. Pas tu tuang pulah choc topping atas dia. Biarkan jer choc tu jatuh meleleh sendiri...

 
Kiri - Choc yang jatuh meleh tu cam hiasan gak tu...
Kanan - Mummy tak tau malas nak lukis2 so Mummy letak jed edible image Ben-10 (sugar paper boleh makan tu)

  
Kiri - Mummy lupa beli piping beg so Mummy guna jer plastik beg kecik untuk isi icing/choc untuk tulis atas cake tu (kira kretif le kan...hihih)
Kanan - Inilah hasilnye ... mengiggil2 tangan nak menulis atas cake tu...hehhe...almaklum tangan keras dan tak ada seni langsung....Pas tu cucuk la lilin 8 batang....taraaaaaaaaa siap!!!

8 comments:

  1. Nyam-nyam sedapnya... Mintak sikit... Tak leh jadi ni.. Nak ge kedai bakery nak beli bahan-bahan keklah... Kat Chow Ket belah Lorong Haji Taib tu banyak pilihankan... Akak pernah ge kat situ tak?

    ReplyDelete
  2. SAM73 - baru belajar nak lembutkan tangan ni...kejung je tangan tak berseni langsung...nak kena cuba banyak kali lagi baru ok kut...tak pe la org kg Mummy selalu cakap 'practice makes perfct'

    ReplyDelete
  3. Teman Setia Anis - Mummy selalu beli barang kek kat Yummmies bakery kat BBBangi jer...malas le nak masuk Kl..

    ReplyDelete
  4. gee...mana kek pelangi kau...kata nak buatkan...

    ReplyDelete
  5. Gee... birthday aku nanti 15 Ogos kau hantar kat aku guna curier service

    ReplyDelete
  6. MMiraki - bila nak kek tu?
    Yin - Courier service tak nak pick up delivery utk kau la Yin sbb kek tu 45 tingkat, tak kuat dia nak angakt ...hihihi

    ReplyDelete
  7. aku amik sabtu depan....aku dtg rumah kau

    ReplyDelete