Sunday, February 7, 2010

Kerepek Ubi 'Kepala Anak Panah'

Kan Mummy dah cakap Mummy pantang nampak benda2 makan yang ni, nak jer cuba, last week tertengok n3 pasal kerepek arrow head kat blog Catz so simpan niat dalam hati nakcuba buat gak.

So terlanjur semalam merayap2 gi TesCOoo bawak anak2, beli lah ubi arrowhead ni (tak tau la orang PS panggil apa)... ubi 'kepala anak panah' kut!!! boleh gitu....masa tu tengok nyonya2 berebut2 beli so Mummy pun menyibukkan diri gaklah memilih sambil jeling2 kat nyonya sebelah tengok dia pilih yang camana, pas tu mulut ni pun terlebih peramah tanya le kat dia camana nak masak. Nyonya tu kata goreng jer cam kerepek, dia buat tak letak garam pun sebab dia kata ada rasa manis lemak. Harga dia RM2.98 sekilo, nyonya tu kata nanti dekat2 nak raya cina lagi murah...

Ok jom tengok projek kerepek 'kepala anak panah' Mummy ni....

Mummy beli bendalah ni sekilo lebih jer...

Ni lah rupa bentok ubi arrowhead yang belum dibersihkan...

Ni rupa dia lepas Mummy bersihkan kulit dia, kulit dia ni kena kikis jer

Lepas tu kenalah potong ubi nipis2. Nak guna pisau boleh nak guna penyagat pun boleh gak. Kira ni bab yang mencabar gak la. Baik2 jangan sampai tersagat atau terpotong jari pulak, karang ada yang jadi drakula makan darah pulak....hehhe... Nasib baik Mummy ni ada pengalaman buat kerepek dan kerja kat kilang kerepek (???) masa kat kg so bab sagat menyagat cam kacang jer la...hahaha. Rasanya lagi senang sagat keladi sarawak dari ubi arrowhead ni.

Hah dah sagat to goreng la sampai masak... api kena sekecil2nya sebab kalau apai besar nanti belah luar dah rentung tapi dalam tak garing...

Hah dah masak pun... jemput2 makan... kruk krak kruk krag ngapppp.....yang sepinggan ni hampir habis dingap oleh daddy seorang masa minum petang. Apa rasa kerepek arrowhead ni? Pernah makan kerepek nangka tak? Ha cam tu la rasa dia. Ada gak rasa cam kerepek keledek...lemak2 manis. Kalau nak buat banyak kira berjanggut gak la na menggorengnya. Lagi cepat goreng kerepek keladi sarawak...tapi dari segi rasa memang sedap...

Selain dari makan kerepek arrowhead untuk minum petang hari ni, Mummy recycle ubi samin yang Mummy buat masa breakfast tadi. Ada lebih lagi 7-8ketul so Mummy goreng la... tak baik membazir kan...hehhe

Ubi samin sedang direcycle...

Makan2 ubi goreng recycle ngan teh-o panas2...patutnya dengan kopi tapi kat rumah ni kopi tak berapa jalan...ubi goreng ni patut hidang guna pinggan dan cawan seramik, baru nampak klasik dan cam dolu2...dan sebab ubi goreng ni Daniel, Danish & Dania bergaduh dan berebut...dia org kata lama dah tak makan.... memang pun sejak duduk bangi ni susah Mummy nak dapat ubi yang best. Pernah beli sekali dua tapi tak empok tu yg malas nak beli lagi, pagi tadi jer Mummy beli lagi ubi nasib baik kali ni empok. Lain kali boleh la beli lagi...

Ubi samin sedang diproses...

Waaaaaaaa sedapnya...ubi dia tersangatlah empoknye... versi sarapan bagi tadi....

7 comments:

  1. OH... Ubi arrowhead rupanya... Semalam ge Tesco Extra Tmn Midah nampak juga cina berebut2 beli benda alah ni... Ingatkan apa... Rupa mcm bawang je... Tapi kawan ni sombong tak delah menanya pulak... Bagus la Mummy Gee ni...

    ReplyDelete
  2. ooo bendalah ni my SIL ada bercerita2 dia kata sedap..tp MM tk pernah masak... hari tu MM ada ternampak kt JJ ingatkan bwng...rasa cuak2 je nk beli, pasni nk cuba beli la klu ada lg...tp mungkin MM hiris je kot...bab menyagat ni yg MM lomah ni.

    ReplyDelete
  3. Teman Setia Anis - Skrang ni arrowhead mmg tengah banyak sbb nak raya cina, kat TescooOO Saujana Impian tu pun berlonggok2...

    SAM73 - Lepas ni Mummy nak buat lagi kerepek ni tapi kali ni try bakar je dlm oven.... agak2 kalau ubi ni kita rebus ok tak ek...cam keladi sarawak rebus tak rasa dia...harusku cuba juga ini...hihih

    ReplyDelete
  4. akak gi IKS kat Simpang Renggam beli kepek nie Rm5/- jea settle, tak yah menyagat, mengoreng, dan yang sewaktu denganya...hehe...itu lea akak, yang memang agak "pekak"ngan benda-benda cam nie...

    ReplyDelete
  5. kerepek "arrow head" mama banyak kali buat. dulu masa maid mama sebelum ni (Miah) tu dia ikut mama gi Tesco..lepas tu dia yang suruh beli dan dia buat kerepek..memang sedapp...rajin dia buat...mama gi beli time mama balik kerja dah 2-3 balang dia buat kerepek tu...sekarang ni tak ada masa nak buat...nak suruh maid baru pun dia cam kureng kreatif sket bab masak2 ni...heheheheh

    ReplyDelete
  6. Very good leh try...
    Giant ada x?

    ReplyDelete
  7. Ida - Kat giant pun banyak bendalah ni...

    ReplyDelete