Wednesday, April 13, 2011

Mari buat cheese tart

Dah lama Mummy nak buat mini cheese tart tapi tertangguh2 je.. so hari Isnin balik kerja dengan semangat berkobar2 Mummy menguli2 tepong buat tart shell. Bila nak buat cream cheese filling tu cream cheese Mummy dah expired la pulak... huhuhu. Terbantut le xtvt Mummy. So semalam balik kerja singgah dulu bakery shop beli cream cheese, tapi kan kalau dah singgah ke bakery shop tu as usual benda2 yang tak nak beli pun terbeli gak.... layan je la ye gambar2...

Perbagai filling ... strawberry, kiwi, manggo, choc & blue berry... of coz la Mummy suka yang choc..

Tengok tu filling dia ... meleleh2


3 orang tester tetap Mummy ...

Behind the scene...


Buat tart shell dulu...

Pukul cream cheese + gula castor + telor sampai gebu. Masukkan dalam piping beg


Susun tart shell yang dah siap atas tray


Letakkan filling... mummy guna strawberry, blueberry, manggo dan kiwi


Cover filling tadi dengan cream cheese. Letakkan sikit filling atas cream cheese dan lorekkan


Bakar dalam 10 minit guna api bawah je,jangan bakar lama sangat nanti cream cheese tu retak... sedia untuk dimakan

2 comments:

  1. sedap nyer...dah lama beli acuan nak buat tak terbuat lagi :)

    ReplyDelete
  2. lina - acuan Mummy beli tu pun dah terperap 2-3 bulan.. heheh. lepas ni rajin buat kut sebab anak2 suka la pulak...

    ReplyDelete