Thursday, January 28, 2010

Rainbow Cake @ Kek Pelangi Petang

Demi kakak dan adik yang kucintai (baca sebagai 'kucingtaik') ... abang pun termasuk gak le...(nanti Yin merajuk pulak ....heheh) balik dari kerja dan ambik anak2 dari sekolah tadi Mummy terus bersilat kat dapor. Projek buat 'rainbow cake' @ Kek Pelangi Petang .... malas dan penat nak cerita , layan je la gambar2 ni yer...

 
Kiri - Proses pembakaran kek...tengok tu naik gebu kan... kali ni saja Mummy guna acuan yang berlobang tu sebab nak bagi kek tu naik tinggi. Kalau guna acuan biasa Mummy kek rendah sikit sebab loyang tu besar sikit.
Kanan - Masak dah kek Mummy...comel kan....warna warni cam panca sitara

 
Kiri - Kek yang dah dikeluarkan dari acuan tapi .... wow cam ter'kagum' dengan diri sendiri ni...hahahah..... ni tak pegi formal class buat cake ni, klu dah pegi nanti mau ada Gee Bakery ni dan ada harapan tutup kedai kek 'Resepi Rahsia' tu...
Kanan - Ni kan cam kek tradisional so undang2 dia jangan guna kertas minyak yang moden2 tu tapi guna kertas dari buku sekolah yang tak guna (lebih afdal yang penuh dengan tulisan dan contengan hahahah). Yang ni Mummy guna used envelope... malas nak cari A4 paper or kertas minyak.

 
Siap dah dua buku kek ... eh ngkorang tak makan sangat kan kek ni, so dua buku ni cukup kan. Alah potong nipis2 (senipis kulit bawal)...nanti dapat la banyak...tak gitu Cik Bedah?

 
Lepas bakar kek lapar la pulak...so dinner Mummy malam ni combination yang amat mantap lagi kaw2 ... tempe goreng + tauhu goreng + sambal kicap ... tempe tu yang jiran Mummy kat Nilai, si Shikin tu bagi...sedap betulllll....si Daniel makan tempe cicah sambal kicap ni sampai 5 potong... Camna nak kira yer ... kata diet tapi makan tempe ngan tauhu ni cam tak ingat dunia la pulak. Rasanya tempe ngan sambal kicap ni lagi sedap dari spaghetti olia ke bolognese kan....kan...kan...

Esok cam malas nak gi kerja jer... tengok lah  , klu x cuti pun may be Mummy ambik half day petang.

6 comments:

  1. gee...yang sebuku kek tu confirm mama punya kan......hehehehhe tq mummy...hah cam tu lah orang sayang kat adik....hehehehhehehe..alah cuti ajelah mummy...cama mama ni ha..ingat lepas ni nak gi cati tudung pulak..hihihihihi jom...

    ReplyDelete
  2. Mama Miraki - Belikan gee tudung ariani @ hajaba warna biru satu...kontra ngan kek ... boleh gitu ...hahaha.... gee cuti la hari ni... tapi nnt nak kena g opis kejap...

    ReplyDelete
  3. jangan cecuba nak merampas takhta kueh kegemaran akak....akak smpi termimpi2 tau kek tu...

    ReplyDelete
  4. cukup ke sehelai tudung tu...hehehhehe kirimlah banyak2....bestnya cuti erk....balik dari hantar anak sekolah...singgh gi cuci kereta....ehh gee apa kat akau hantar dulu kek tu ke rumah ....hehehhehe

    ReplyDelete
  5. Wah! Ni klu Dr.Fazley artis tu nmpk kek ni...dia kan penggemar kek pelangi ni kan?

    ReplyDelete
  6. akhirnya KEK itu menjadi milikku.....hahahahhah TQ gee...

    ReplyDelete