Wednesday, January 27, 2010

Kek Pelangi Petang

Terlanjur dah cuti ni selain dari buat kek favourite Mummy (choc cake kukus), Mummy try buat kek minyak @ kek marble yang Som ngidam nak makan tu. Tapi Mummy nak bagi nama glamour sikit kat kek ni, 'Kek Pelangi Petang'.... Resepi yang Mama Shasha bagi tertinggal kat opis la pulak so Mummy guna resepi dari blog Mat Gebu (Mummy pernah cuba resepi kek labu dia ...mmg sedap). Tapi Mummy ubah sikit resepi dia, just guna vanilla flavour jer takde campur2, yang lain tu coloring je.

 
Kiri - Adunan yang dah siap
Kanan - Adunan yang dah siap tu bagi 3 bahagian (nak lagi colourfull bagilah banyak2 warna)

 
Mummy guna warna merah (pink???), kuning dan hijau.

 
Pas tu tuang selapis-selapis berselang seli sampai semua bahagian habis. Mummy bagi tak sama rata, terlebih yang warna hijau la pulak (...tiada kaitan dengan sebaran parti polotik yer!!!)

 
Masuk le ke dlm oven. Ha tegok tu dia dah naik dah....cam nak menjadi jer tu...heee...

 
Taraaaaaaaaaaaaaa..... siap dah...ni la rupa bentuk 'Kek Pelangi Petang' Mummy ni... cun tak??? ada rekah sikit kat belah atas tu...alah kira oklah first timer ni...heheh (cari alasan lagi tu....)

 
Kiri - Kek yang dah dipotong dan dah di'ngap'....
Kanan - Close-up nikhas utk kakak Mummy si Som yang tengah mengidam tu...amacam Som??? Air liur ngko dah meleleh ke belum??? Sedap wa cakap lu....lembut dan gebussss cam orang yang buat...wakakakak....

5 comments:

  1. sebiji kek tu chop untuk mama yea.......

    ReplyDelete
  2. tak pea itu testing, nkgo makanla dulu.....ptg jumaat tu balik awal sikit...buat 2 keping ok la, so mlm sabtu bungkus elok2...bawak gi JB..akak sedia memakannya...dont worry....aduhai.....tensionnnnnnnnn..sedapnya kek tu...

    ReplyDelete
  3. Aku ni pun mengidam gak,selain megidam choc yg kau buat bermacam2 rasa n pattern tu,ingat adik beradiknya 9 bukan mama som je hihihi.........

    ReplyDelete
  4. korang sebuk2 aku yang dah rasa dulu. prihatin ngan kakaknya nak g keja singgah antar kek, coklat yang macam2, korang jangan jelous tau. yang paling aku suka [ dah abis pun ] coklat anggur le.... tima kasih mummy gee.

    ReplyDelete
  5. apa-apa hal pun kak lah mesti dapat dulu...huhuhuuhuhu apalah bezanya aku ngan kak lah kan..rumah pun sekangkang kera aje dari rumah dia...memang tak adil...tak adil..adil.....tak kira nak juga....kau memang tau gee.....nanti kau yea....lepas ni hantar ler pulak oven ke, peti ais ker...kereta ke, rumah kak lah hihihihihihi

    ReplyDelete