Wednesday, January 6, 2010

Mana anakku????

Ini email dari Som (kakak Mummy) yang dia hantar kat Mummy & Mama Miraki awal pagi tadi. Mummy copy sebiji2 dan paste kat sini.

====== start ========



gee, ngko punya suspen semalam...tetiba bertukar ke aku plak....cam nak kering separuh darah aku semalam...syukur...semua selamat...alkisahkanya hal ijat....semalam hari kedua sekolah....kul 6.30 tu mmg hujan lebat sangat...so, selalu kul 7.15 dah sampai umah..nie 7.30 tak sampai lagi..dengar bas sekolah lalu lalang tapi ijat tak dea plak....aku relek dulu, hujan agaknya..jalan jammed...


kul 7.45 tak sampai lagi...hari makin gelap..panik gak....aku keluar tanya jiran aku, anak dia dah balik belum, legal sebab jiran aku kata anak dia pun belum balik....tak lama...dia bagi tahu..mintak maaf, anak dia dah lama balik....tadi dia tak perasan...alamak..aku jadi gelabah...hari makin malam, dekat kul 8.00 mlm dah..mana nak carik nie...perasaan aku time tu tak tau nak kata


apa....tepon drive bas...drive bas plak kata dia dah lama balik..alahai...driver tu tepon sorang lagi driver bas....time nie harapan kau harap2 ijat ada dalam bas satu lagi....tak lama driver bas tu tepon dia kata dia dah lama sampai rumah....paniknya aku..mana nak cari nie....enal pejut gi sekolah....aku dok rumah..tapi kejap2 aku tepon enal...ijat ada tak...enal plak kata...dia baru on the way nie...tak sampai sekolah lagi....tak lama driver bas tepon lagi..dia on the way gi sekolah gak..abis satu taman aku tepon..ada nampak ijat tak...

sampai sekolah dia jumpa guard..guard kata semua budak dah balik..tak dea sorang pun....enal tepon aku, aku lagi panik....apa aku nak buat...tepon kawan2 dia..semua kata, dia orang dah balik.......aku jadi tak tentu arah...aku naik atas....nak tukar seluar...nak keluar gak...bawak keta satu lagi....time tu mmg gelap nab..ngan gerimis lebat tu....aku dah terpikir yang bukan2...malam makin gelap..mana nak carik....kalau takat bukit mutaira ok gak..nie luar kawasan bukit mutaira...

last2 time aku nak keluar...apis cakap...ijat dah sampai...syukran...aduh...sejuk badan aku...aku tepon enal..dan tepon le kawan2 dia cakap....ija tdah smapai...emak kawan2 dia pun dering2 tepon
umah aku...tanya dah sampai belum..kira prihatin gak la....terus aku suruh mandi dan solat..lepas solat baru sessi soaljawab...

alkisahnya..ijat kata hujan lebat...dia takut buku basah dia tunggu dulu kat tepi bas stop...dia 2 orang...ngan jiran aku gak...so, biler agak reda....tengok bas2bas dah tak dea....so, dia tunggu gak ngan akwan dia..kut2 bas ada lagi...rupanya tak dea...nak tepon ...public phone rosak plak....dekat kul 8..kawan dia ajak jalan...tapi aku dah pesan banyak kali ngan ijat, apa-apa hal..jangan balik jalan kaki..bahaya...tapi kawan dia nak jalan gak..so, dia takut..kat sekolah..dia pun ikut kawan dia....on the way jumpa public phone lagi..kawan dia tepon emak dia, so emak dia ambik...yang ijat nie..nape lea nak tepon ...


so, gitu ela ceritanya....


dekat 8.30 gak baru sampai....
1. .bersyukur pada emak kawan dia tu..sekurang2 tumpangkan ijat...cuma kuran sikit bab2 cam nie...nape emak dia tak suruh ijat tepon rumah...enal kalau bawak kawan2 ijat..mesti enal suurh budak tu tepon
umah...bagi tau emak bapak....


2. nape ijat tak suruh emak akwan dia tepon rumah..kena ajar budak berani cakap nie ...mungkin ijat malu nak guna hp emak kawan dia tu kut...


3. last sekali....budak sekolah dibenarkan bawak hp kut...tapi nanti
masalah lain plak eak....


aduh itulea sketsa semalam...yang akhirnya nasik pun tah tak seleran nak makan...so, hati2la ngkorang...pesanlah anak2 apa patut buat...dan alternatif2 yang perlu diambil...heh...pengajaran betul la....
====== end ========

Cerita pasal keselamatan anak2 rasanya semua ibu2 berharap dapat tengok anak depan mata sepanjang masakan. Tak nak lepa walau sesaat. Pergi dan balik sekolah kalau boleh nak hantar sampai depan pagar sekolah nak pastikan dia orang selamat sampai sekolah dan balik nanti ditunggu depan pagar sekolah pulak. Tapi nak buat macamana tuntutan hidup kena kerja, terpaksa anak diserah pada maid atau hantar ke nursery untuk dijaga. Pegi dan balik sekolah terpaksa naik bas atau basikal... tawakallah je la semoga semuanya dilindungi oleh Allah.... amin.

3 comments:

  1. Aku dulu pun pernah mengalami peristiwa camtu si Fareez th lepas patutnya 7.10 dah sampai rumah ini dekat kul 8 xak sampai2 tpon bas dua2 dah sampai anak2 jiran pun dah balik tanya guard x tau. M.Sah cari sampai sekolah gak,rupanya dia jalan kaki dah dekat 1 km sorang2, rupanya dia tertinggal bas gak sebab apa kau tau???? TAK TAHAN NAK TERKENCING SO G TANDAS DULU, bila tanya kenapa t tipon x de duit syiling katanya. sampai la ni aku selalu pesan kalau apa2 hal tipon, jangan jalan sorang2 duduk aja kat guard room sampai abah datang,sekarang ni tiap2 ari aku mesti tanya ada duit syiling x utk tpon kok2 emergency.

    ReplyDelete
  2. som punya cerita boleh bagi ijat buat karangan, mesti cikgu suka, kesah benar, bukan rekaan

    ReplyDelete
  3. Ya la macam misi "SESAT DI HUTAN" je dia punya cerita penuh suspense boleh buat iktibar buat anak2 yang pergi balik naik bas

    ReplyDelete