Saturday, January 16, 2010

As Sweet As Chocolate


Kehidupan umpama chocolate ada manis, masam dan pahitnye.

16/1/2010 (Sabtu) - Pagi ni Mummy gi kelas buat homemade choc kat Kajang. Dah puas tengok kat google map direction nak ke sana. Nampak cam senang jer so sebab dekat kul 9.30am baru Mummy bertolak. Dah bersiap awal tapi biasalah, anak2 kan cuti hari ni so bila nampak Mummy dah bersiap2 nak keluar ni dia orang banyaklah bersoal jawab, kena lah layan dulu dan bawak pusing2.

Apasal Mummy tetiba jer sibuk nak g belajar buat choc ni? Nak business choc pulak ker? Tak de la, Mummy ni kan memang dari dulu hantu choc so saja2 nak tambah skill heheh...nanti klu nak buat birthday anak2 senang tak yah order lagi.....hihih

Lepas calling2 Chetam few times dan keluar simpang masuk masuk simpang akhirnya berjaya gak sampai ke rumah cikgu... selalu anak  murid tunggu cikgu tapi kali ni cikgu kena tunggu Cikgee pulak...heheh...sorry ye Chetam. Penat la nak cerita tengok jer la gambar2 masa Mummy belajar buat choc ni, sibuk ambik gambar choc smapai lupa nak ambik gambar sendiri....rugi betul la....nah layannnnnnnnn

  
Apa2 pun start ngan belajar buat choc filling dulu ... mummy pilih orange flavour

 
White and dark choc yang dah dicairkan

 
Buat nutty choc...ada almond dan hazelnut

 

Proses nak buat choc with filling...

 
Proses buat choc bar...

 
Peanut choc guna mold bear

 
3D heart shape choc... boleh tahan tahap kerumitan nak keluarkan choc tu dari mould. Sampai pecah mould tu...nasib baik mould tu yg pecah klu choc yg pecah jadi hati retak seribu le nanti...hehhe...Chetam kena beli mould ni la nampaknye...

 
Kiri - Mould utk buat lolichoc. Yang ni bentuk heart.
Kanan - Marshmallow choc yang dah siap

Ini lah choc2 hasil buatan Mummy, banyak gak dapat rasanya Mummy bawak balik lebih dari 50pcs. Selain bawak balik choc segala peralatan masa belajar tu pun dapat bawak balik so next time nak buat sendiri tak yah nak beli alat2 lagi le...

 
Peanut choc in bear shape

 
Sangat sesuai utk hantaran ma..white choc w orange & apple filling. Barulah Mummy tau camana trick nak buat bunga rose tu bercorak2...

  
Nutty choc... badam & hazel. Confirm sedap....

 
Rasa setaraf choc ferarooooooooo rocherrrrrrrrrrr... cuma Mummy tak tabur kacang kat luar jer...ni pun Mummy bagi 6/5 *.

 
Cantik tak? 3D heart choc shape. Boleh buat bekas cincin utk bertunang or kahwin....so cuteee...cam romantik je klu dapat presen cam ni kan....heheh...rasa sayang lak nak makan...


 
Choc bar yang rasanya saling tak tumpah choc crispyyyyyyyyyyyy....sorry le Mummy dah ngap sikit baru teringat nak amik gambar....hehehe


 
Marshmallow choc & lolichoc....favourite anak2 ni....sekejap jer dah selamat dingap!!!

 
Kiri - Shell shapes choc...tersangatlah sedapnye 6 of 5 * Mummy bagi....sebab memang sedap...rich of choc..melt on yr mouth...
Kanan - Wafer in choc... yg corak2 kat atas tu guna sugar paper jer, senang tinggal tampal je. Yang palang2 pink tu hasil keras tangan mummy le.

So kesimpulannya choc homemade pun rasa dia setaraf ngan choc2 import yang kita makan, lepas ni tak yah beli lagi choc mahal2 tu, nak tau betul ke tak sedap ni testimonial dari anak2 Mummy...hihi

 
Memang sedapppppppppppp.....lolichoc dan mashmellow choc dah selamat dah dikerjakan dia orang berempat. Si Daniel suruh Mummy buat lagi esok....emmm tengok le klu mood ada Mummy buatkan ler lagi untuk dia orang...

 
Hah tengok tu Dania & Dafiy makan ngan penuh perasaan sambil menikmati rasa pure choc.

5 comments:

  1. Wah dah pandai wat nanti boleh ler aku tempah bila anak aku birthday atau bertunang ke,cuma satu je aku ingatkn jangan kerap sangat makan coklat nanti gigi cepay rosak esp. anak2

    ReplyDelete
  2. satu lagi event yang rasanya impossible untuk akak terlibat...ooh...camna akak boleh tak minat agenda masak memasak nie eak...tolong lea bantu akak....
    penat2 akak gi pasar...penuh peti ais...lepas tu keluar makan akhirnya...hehe...camna tu.

    ReplyDelete
  3. Anonymous 2 - Kak Bedah Lova kan cuma minat ngan mop, plastik sampah, spray, sodok sampah dan yg sewaktu dengannya...x pe biar agenda masak pas kat Mummy jer... bln depan nak g kelas decorate fancy cookies pulak....mesti anak2 den suko makan!!!

    ReplyDelete
  4. ya TUHAN asik pegi kelas2 masak aja, pergi le lak kelas fardu ain ke, kelas mengaji ke,belajar tajwid ke, pengurusan jenazah ke kan lebih afdal [ bukan shafie Afdal tu ]. masyaallah.... ya salam....

    ReplyDelete
  5. Anonymous 4 - klu gi kelas agama pun x nak le ler broadcast kat semua orang...nnt apa org katalah pulak...

    ReplyDelete