Monday, January 25, 2010

Choc & choc



Mood buat choc tak padam lagi ni ... so weekend mmg xtxt mencungkil bakat masak ni...hehhehe.

 
Choc cupcakes. Guna resepi moist choc cake kukus yang biasa Mummy buat tu tapi kali ni Mummy bakar. Emmm....nyum...nyum...bakar 10 minit je dah masak sebab kecik2 kan....Mummy tak deco apa2 pun kat cupcakes tu. Pagi ni anak2 gi sekolah bawak bekal cupcakes sorang 3 biji.


 
 
Ni proes renyah @ leceh nak buat choc bentuk strawberry. First white choc yg dah dicairkan tu letak pewarna hijau. Pas tu tuang @ sapu kat bahagian daun pada acuan. Masuk peti sejuk biar keras. Kemudian buat shell acuan dengan ratakan choc keliling acuan. Sejukkan sekejap biar dia keras. Letak inti @ filling strawberry dan cover dengan choc lagi. Rasa cam kelas


 
Ni pulak nak buat guna cuan daun. Tak de la serumit guna acuan strawberry tadi.

Dan inilah hasil xtvt choc Mummy masa weekend....


Choc with strawberry filling. Comel tak?? Tapi tak berapa cerahkan warna strawberry tu, Mummy ada pewarna pink je, patut guna pewarna merah baru cam strawberry betulkan....tak pe la lain kali cuba lagi buat bagi nampak lagi real sikit....hehehe


Acuan crown ni senang nak buat tapi masa nak keluarkan tu susah sikit sebab bentuk diakan banyak sangat lekok2 sikit...


Mummy, doremon kan warna putih ngan biru mana ada warna pink!!! Tu comment dari Dania...sabor jer ler...dlm comment tu sekali jalan dia ngap 3 ekor doremon pink ni....acuan doremon ni ada dua part depan dan belakang, so bila choc dah keras kena ambik dua2 bahagian ni dan lekatkan guna choc gak, so dapatlah bentuk doremon 3D.


Bila dah penat guna buat jer yang sempoi cam ni....

Lepas ni project lolichoc pulak, last week Mummy ada order mould lolichoc online tapi tak sampai lagi la pulak.

4 comments:

  1. Dah, alang-alang ngko keluarkan oven, bakarkan akak sekali kek favourite akak tau...."kek minyak"..tolong lea akak teringin nie...

    ReplyDelete
  2. sorry le 'kek minyak' tak reti nak buat...heheh... pas tu alasan 'teringin' tu tak cuckup kukuh, kalau 'teringin sebab mengidam' mungkin akan dilayan ler... tapi kena tunjuk surat bukti dr dr dulu ... hehhehe

    ReplyDelete
  3. Gee... aku pun mengandunggak... mengidam ni... nak jugak choc doremon. Tak dapat 2-3 biji... satu balang pun cukuplaa... dah terbukti aku ni mengandung(i) pelbagai dalam perut aku.

    ReplyDelete
  4. wei akak anonymous, ko mengidam kek minyak ye, ko tau tak mummy gee susah2 tipun aku tanya resepi.

    ReplyDelete