Friday, January 22, 2010

n3 tengah malam

baru jer lepas buat choc sikit, bosan tak de nak buat apa so lepas Dafiy tido Mummy krung krang krung krang kat dapor buat choc ni...kali ni Mummy guna compound milk choc dan hias sikit guna compound white choc gak so jadi cam marble sikit la. Rasa lagi sedap compara yg Mummy guna comppund dark choc sebelum ni. Ngkorang layan je la gambar2 ni...

 
Cikgu kata klu choc tu nampak cantik berkilat jer tu maknanya menjadilah choc yg kita buat. So nampak berkilatkan choc Mummy ni...ni guna mould ala2 kerang... bila dah susun2 cam ni rasa cam lipas la pulak...hehehhe

 
Yang ni tka tau le mould jenis apa...ala2 diamond kut shape dia

 
Yang ni mummy letak rice bubble, sepatutnya buat choc bar tapi mummy tak der lagi mould utk choc bar so Mummy guna je mould puding...ala janji ada bentuklah... hehhe.... yg ni Mummy dah rasa seketul (ala klu Mummy makan byk pun bukan ngkorang tau....)


Tengah buat strawberry ganache (inti or filling) ...weekend ni nak buat choc fruity pulak so Mummy buat lah filling dia dulu. Bila dah pekat masukkan dalam piping beg dan masuk freezer.

5 comments:

  1. Wah dah macam2 choc kau buat pas ni boleh ler buat business,aku pelanggan pertama,mesti tinggi discountnya.

    ReplyDelete
  2. Anonymous - tak de le sampai nak business choc pulak... saja suka buat benda2 tu...esok project nak buat fruity choc ngan fancy cookies pulak....tungguuuu

    ReplyDelete
  3. APASAL NI? BILA BUKAK JE BLOG JADI KECIK..X DAPAT BACA LANGSUNGF

    ReplyDelete
  4. camana ye buat choc tu..kena bakar ker...(heheheh kalau bakar cair kot...) nanti aku belajar ngan kau ler....cuba buat yang dala dia stroberi gee..aku sukan coklat inti stroberi cam akt cameron highland tu...kau boleh buat bisness ni gee..tak yah susah2 gi opis...dok ruamh aje buat coklat...lepas tu hias2 sikit dan buat hamper. pas tu kau gi kat gomen opis yg sebelum ni kau deal pasal IT tu...dan kau jual coklat pulak ler...heheheheh ok apa...aku boleh jadi markerting manager kat opis aku ni...

    ReplyDelete
  5. nab esok, gee baru nak cuba buat choc inti dia perasa straberry... inti dah siap dah ... klu sempat mlm ni gak nak mencuba ni..sekarang ni mood nak buat choc, cupcakes, fancy cookies di tahap maksimum sampai termimpi2...hehhe

    ReplyDelete