Friday, January 8, 2010

Mari buat cake ...

Teruja dengan n3 Miss Mirror yang nak buat carrot cake, malam ni lepas maghrib Mummy start misi buat kek. Bukan moist choc cake menu favorite mummy tu tapi kali ni Mummy nak buat cake labu. Kebetulan ada sebiji labu yang dah dekat 2 mingug kat rumah tu tak berusik so daripada busuk baik buat cake. Resepi cake labu ni Mummy ambik dari blog Mat Gebu Antique Corner.


 
Mr labu tu potong2 dan buang kulit dia...

 
Kiri - Kukuslah labu tu sampai empok. Jangan rebus labu tu nanti berair sangat.
Kanan - Dah empok labu tu angkat dan lenyek2 sampai halus

 
Kiri - Ni gambar blender ni salah letak ke? Jangan betulkan tv anda... memang betul Mummy malas nak keluarkan mixer so Mummy guna blender utk mix telur, minyak & gula
Kanan - Bila dah sebati baru tuang dalam mangkuk ayun besar

 
Kiri - Klu ikut resepi Mat Gebu, labu tu masuk sekali masa kita mix gula + minyak + telor tapi sebab takut tak muat tu yang Mummy masukkan kemudian
Kanan - Adunan yang dah sebati

 
Kiri - Alah, kacang jer buat cake ni, tengok Dania pun boleh buat....Dah2 pegi tengok cartoon jangan kacau Mummy nak buat cake ni!
Kanan - Loyang kena lanser ngan butter dan tabur tepong sikit biar tak melekat. Pst... loyang tu petang tadi baru beli kat Maidin. Bosan ler asyik buat cake guna loyang square ngan round jer...

 
Kiri - Cake ready untuk dibakar
Kanan - Hah tengok tu cake dah naik...

 
Kiri - Yesssssss.....selepas dibakar selama 60 minit akhirnya cake ku siappppp
Kanan - Jenuh gak nak keluarkan cake dari acuan lobang ni yer...heheh... nasib baik tak melekat

 

Kiri - gebusssssssss....tak boleh nak potong lagi masih panas!! Mat Gebu kata tulis kek ni akan lebih lembab dan lembut kalau disimpan semalaman
Kanan - Pinggan corelle boleh buat cake bantat pun jadi sedap, apatah lagi kek yang memang sedap ni akan bertambah sedap ler....hahaah (sendiri puja maa...)


 
Kiri - Close-up sikit cake ni...
Kanan - Sepotong kek yang dah dingap oleh kucing Mummy separuh.

p/s Utk Mat Gebu tima kasih yer kongsi resepi...Lain kali Mummy akan cuba lain2 resepi dia...

4 comments:

  1. Esok buat cake keladi pulak ya!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya nak sikit mummy, mama sasha ni teringin la

    ReplyDelete
  3. Wah! Wah! Wahhhh!!!! Mummy niiiii...
    Good idea ni Mummy! My MIL mesti suka sbb beliau peminat labu!!

    Loyang atas tu baru kami bicarakan pagi tadi sbb this morning my SIL buat kek tp dia buat dlm loyang (yg tak berbelah tgh mcm atas tu) kek tu terkurang masak di tengah2... rasanya the best solution kena pakai loyang yg mcm ni la.. ingat nak beli satu la nanti.

    ReplyDelete
  4. Mama Shasha - nak rasa mai la sini...bukan jauh pun 15 minit boleh sampai

    MMirror - Mummy pun baru beli jer loyang tu kat kedai Pakcik Mydeeennn...murah jer RM11.90... kira berbaloi lah beli sebab cake masak cantik jer...

    Jiran depan bagi kek lapis choc la pulak... sapa nak makan bnyak2 ni... emmm potong2 suruh bibik bawak gi taman bagi budak2 makan

    ReplyDelete