Thursday, August 4, 2011

3 Ramadhan 1432

Assalammualaikum....


Hari ni dah masuk hari ke 4 umat Islam berpuasa. Posa tahun ni Mummy agak kelam kabut la sikit. Al-maklumlah tak de bibik... hah dah ada yang nak mengata Mummy ngada2 pulak yer, orang lain pun tak de bibik gak tapi ok je... hihihi. Mummy bukan kata tak ok cuma sikit kalut je la....


Alhamdulillah akhirnya Dania dapat puasa penuh pada 2-3 Ramadhan. 1st Ramadhan dia buka puasa kul 11.45am. Sebagai motivasi Daddy bawak dia pusing2 naik motor gi ke bazar Ramadhan.

Jadual harian Mummy sepanjang bulan posa :
4:15 AM - Bangun dan siapkan sahur sambil basuh baju
5:00 AM - Kejutkan anak2 bangun sahur
5:45 AM - Daddy & Anak2 gi surau Solat Subuh. Mummy cuci pinggan dan kemas rumah.
6:15 AM - Mandi dan solat subuh. Anak2 balik dari surau dan siap2 nak ke sekolah
6:45 AM - Kejut Dania & Dafiy
7:30 AM - Daddy hantar Daniel & Danish ke sekolah agama
7.45 AM - Dania & Dafiy ke SmartReader dan Mummy gi opis. B4 g opis turunkan dulu ikan ayam yang nak masak untuk buka dari tempat beku.
4:45 PM - Balik dari Opis
5:15 PM - Ambik Dania & Dafiy kat daycare
5:20 PM - Singgah taska transit ambik beg & baju2 Daniel & Danish
5:30 PM - Jemput Daniel & Danish balik sekolah
5:40 PM - Sampai rumah... bukak baju kain, bukak tudung singsing lengan start bersilat dan berkungfu panda kat dapor. Keluarkan ikan ayam yang nak masak... Masak...sambil angkat kain baju yang dah kering sambil masukkan kain baju untuk dicuci ke dalam mesin. Stop kejap masak sbb Dafiy nak susu. Sambung masak... stop lagi nak basuk berak Dafiy....sambung masak.... bilalah nak siap masak asyik berhenti2 je kan...hehehe
6:00 PM - Daddy sampai rumah... settledkan anak2 mandi dll
7:00 PM - Siap2kan hidangan untuk buka atas meja
7:10 PM - Mummy mandi P.Ramlee...
7.25 PM - Buka posa... alhamdulillah
7.45 PM - Solat dan rehat kejap.
8.00 PM - Kemas meja makan dan cuci2 pinggan dan sapu2 dapor
8.30 PM - Daddy & anak2 gi surau
9.00 PM - Lipat dan iron kain baju
10.00 PM - Siapkan beg untuk anak2 transit dan daycare
11.00 PM - Sapu, mop dan kemas rumah.
11.30 PM - Solat dan zzzzzz


Yang jadi kalut sikit kan, bila petang hujan macam petang semalam. Nak kena ambik Daniel & Danish sampai kat kakilima sekolah. Dania & Dafiy nak letak mana la pulak... last nye kebasahan si Daniel & Danish...

2 comments:

  1. wahhhh,,pack tu jadual....padat dan mantap

    ReplyDelete
  2. kira dah boleh dah tak yah berbibik tu....kalut2 sikit biasa la....

    ReplyDelete