Saturday, March 3, 2012

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin

Ye ye hari ini raya... jom la  dah raya ni, makan ketupat rendang la kita. Menu lunch hari ni sempena melayan kehendak anak tekak tuan tanah yang teringin nak makan ketupat. Ingatkan adalh kut orang2 yang bersimpati nak tolong buat kan...emmm nan ado! Buat la sendiri gee oooiiii.

Malam tadi dah rebus ketupat dulu. Ala rebus ketupat mini nona je. Mana nak dapat daun kelapa pun. Sambal kacang pun terus buat malam tadi.

Pagi2 tadi lepas hantar Daniel ke sekolah ajak Daddy ke pasar Kajang. Tujuan sebab nak beli daging segar. Kalau kat kedai  area rumah Mummy ni tak ada jual daging segar, daging kotak je (frozen) yang ada. Dah alang2 ke pasar takkan setakat beli daging so terus beli lauk pauk keperluan mingguan. Tapi mahal la kat Pasar Kajjang ni compare dengan kedai yang selalu mummy pergi. Paling ketara ayam la, sekilo RM6.20. Minggu lepas kat kedai  selalu Mummy pergi tu RM5.40 (minggu sebelumnye RM 4.90)...

Balik pasar serah barang2 kat bibik untuk operasi pembersihan dan Mummy terus bertaici dan bersilat kat dapor.

Selepas 2 jam inilah hasilnya...ketupat dan aksesorinya...rendang tok, kari ayam, sambal kacang dan sayur lodeh.

Rendag tok super duper sedappppp (sendiri puji la...hehehe)

Kari ayam

Sayur lodeh...sungguh enak dimakn begitu saja....

Sambal lodeh mestilah ada


Jangan lupa open house bermula dari pukul 2pm ye...hahahhah..... sambil2 tu dengarlah lagu raya ni ye...


4 comments:

  1. Ni mesti kes baju raya dah siap lima pasang?

    ReplyDelete
  2. MSom - saya tka boleh buat baju raya awal2 sure terus pakai gi kerja, so baju raya tu seminggu nak raya baru gi tempah... nasib baik ada personal tailor...

    ReplyDelete
  3. lagi satu MS, mummy gee takut nak tempah awal2, takut sampai raya bajunya tak muat nak pakai...

    ReplyDelete