Wednesday, March 7, 2012

TERBAEKKKKKKKK DARI LADANG!

Hari ni Mummy ambik cuti, Dafiy demam sejak hari Isnin. Malam tadi dah start batuk pulak. Sat lagi nak bawak dia gi klinik. Stock ubat kat rumah pun dah  habis.

Pagi ni breakfast Mummy buat ubi samin. Last weekend pegi pasar Mummy beli ubi, pas tu kakak Mummy datang rumah bawak ubi dan keladi. So sebelum ubi tu busuk baik Mummy rebus dan buat ubi samin. Ubi samin ni kira fofuler kat Johor rasanya. 

Ubi samin yang 3/4 pinggan selamat masuk dalam perut Mummy. Ubi ni sangat2 empok...

Secangkir kopi-o panas2 dipadankan dengan ubi samin, emamn yang terbaekkkkkkkkkk dari ladang la...hihih

5 comments:

  1. Memang respeklah kat Mummy Gee ni walaupun duduk di kota metropolitan tetap dengan ubinya. Saya ni pun jarang rebus ubi sejak terbeli ubi ganyut tu...jarang2 dapat ubi Gred A.

    ReplyDelete
  2. Dah panganannye sejak kecik dulu ubi...ubi rebus. ubi goreng, kerecek ubi, getok ubi, ketewol ubi, lemet ubi,belondo ubi,keropok ubi,lempeng ubi...yela adik-beradik 9 orang. Mak bapak kerja kampung je...syukur tidak pernah kelaparan.

    ReplyDelete
  3. Mat Som - dah asal dari kampung mana boleh tinggal ubi kayu keladi keledek dan yang sewaktu dengannya,

    Yin WKL - betul betul betul.... ehh lama x makan lempeng ubi...sedap gak tu ek...

    ReplyDelete
  4. Tetiba teringat pengat ubi hidangan bonda tercinta, ketiwol yg sedap, gatot yg meletopss!!! Arggghhhh bestnyaaa..

    ReplyDelete