Monday, March 21, 2011

Istanbul - Madinah - Mekah (Part XI)

Jalan2 ke Topkapi Muzium. Topkapi Muzium ni pada asalnya adalah sebuah istana semasa zaman pemerintahan Sultan Ottoman dan ditukar menjadi muzium sejak 1921.

Banyak barangan bersejarah zaman pemerintahan sultan-sultan yang memerintah.Apa yang membuatkan muzium ini wajib lawat adalah ada dipamerkan janggut Nabi Muhammad, serban tongkat nabi Musa, selipar dan macam-macam lagilah. Selain tu senjata2 pedang, baju besi, miniature Ottoman, pakaian2 lama, Islamic calligraphic manuscripts dan murals, Ottoman treasure and jewelry (naik juling tengok mewahnya barang2 perhiasan dia orang). Tapikan biasalah dalam muzium mana2 pun mana boleh amik gambar kat dalam... huhuhu.

















 
Terserempak dengan sekumpulan pelajar M'sia yang belajar di Germany, dia orang tengah break so jalan2 ke Istanbul.

Group photo...

4 comments:

  1. gee, ko ni sempat rembat pak we baju hijau ajak bergambar ye...

    ReplyDelete
  2. Kak Kay - Pak we baju hijau tu jaga kat Muzium la....

    ReplyDelete
  3. dari Istanbul...gaya lain...masuk mekah terus tukar uniform erk....

    ReplyDelete
  4. kalau masuk Mekah pakai cam tu leh tak, pakai suar jens ketat, t.shirt.... cam ne erk....

    ReplyDelete