Thursday, February 24, 2011

ABCDEF

Mummy bukan nak bukak kelas tadika ye.... tapi kan nak tanya ni sikit ni, apa perasaan uol kalau nama uols cam pelik dan unik? Bangga? Tapi kalau nama uols ABCDEF amacam? Mesti korang ingat Mummy ni mengarutkan, mana ada orang nama ABCDEF. Tapi kan inilah kenyataanya, ada orang nama dia ABCDEF.



Alkisah dia cam ni, pagi tadi Mummy pergi ke sebuah bank, masa tu awal pagi lagi so tak ramai lagi orang kat bank. So semasa berurusan di kaunter tu, kaunter sebelah tak ada orang so adalah 2-3 orang staff kat situ pot pet pot pet bersembang pasal nama unik ni, Mummy yang terlebih kepoh mesra alam ni pun tanyalah apa yang unik sangat pasal nama customer baru dia orang ni. So dia orang tunjukkanlah salinan IC orang ni, dan memang betul nama kat IC tu.. SY*****L ABCDEF BIN HA***M. Macam tak percaya pulak ada ibu bapa or penjaga yang bagi nama seunik itu kat anak dia orang. Kalau ikut IC orang ni lahir tahun 85, so kira ibubapa zaman moden gak ni, kalau ibu bapa dulu2 mungkin la berlaku kesilapan sebab dia orang tak tau membaca or menulis. Emmmm musykil betul la...

So korang, kalau ya pun nak bagi nama yang unik untuk anak korang, berpada2 la, takut nanti nama tu menjadi gurauan.

11 comments:

  1. wuaa biar betul nama dia ABCDEF kakgee?? hihi..kelaka tp comel :)

    ReplyDelete
  2. ciare - mmg betul ABCDEF, k.g tengok salinan IC dia bukak acc bank tu... jgan lepas ni ada pulak yg letak anak GHIJKL pulak....

    ReplyDelete
  3. " Sh*** Abbys Deff"... tak kan org nak panggil mcm tu plak kan?

    ReplyDelete
  4. tu la mak bapak sekarang dia orang bukan golongan tak cerdik, tapi mungkin terlebih cerdik, kalau ye pun nak namakan anak yang unik2 kena ingat la kesannya pada anak tu nanti, mungkin jadi bahan ejekan kwn.lagi pun dalam islam pun disuruh namakan anak2 dengan nama yang baik2 maknanya...pikir2kan la....

    ReplyDelete
  5. MMirror & KKay - klu tak tengok sendiri IC mamat tu, Mummy sendiri sure tak akan percaya ada orang nama cam tu...

    ReplyDelete
  6. Ala nama aku lg unik MEFAH.de ku kisah.Kawan aku tu lg MUDINDU.sorang lg MISI BULAT.

    ReplyDelete
  7. -Mama Janet- name ko unik sbb dulu register kt balai polis mungkin dia sound trouble kut, patutnya nme ko kan Meanah, g pun ko lahir th bila.

    ReplyDelete
  8. tapi sekarang nama mek dah tukar jadi JANET tau...hahahha

    ReplyDelete
  9. Kat Sarawak pelik dan lucu tu biasa je contohnya yang aku ingat
    Anthony Singa
    Danny Beruk
    Nancy Buaya
    Yang kesiannya ada sorang budak perempuan nama dia kan... malu nak taip..K**e***t Anak Runcing.
    Selain tu...
    Mohd Ali bin Timbang
    Rosen bin Kasut

    ReplyDelete
  10. Nama I Kalsom..serupa nama anak nabi tu...

    ReplyDelete
  11. WKL= orang serawak tu apa lak agamanya, tak kesah le dia nak bubuh nama apa pun, tp aku suka nama pompuan Anak runcing tu.. rasa nak tolong penuhkan ejaan tu leh tak Yin...

    ReplyDelete