Monday, November 1, 2010

Makan2 di hujung minggu...

Hari Sabtu seharian sibuk dengan kelas choc so hari Ahad baru nak lepak2 santai, tapi tak de pun lepak2... kul 7am dah terpacak pun kat pasar Kajang ni. Stock lauk pauk dalam peti sejuk dah nak clear. So marathon kat pasar by 8.30am dah sampai rumah. So pas kat bibik untuk urusan cuci2 dan simpan ikan dalam peti sejuk. Hasil tangkapan biasalah stock lauk pauk untuk 2 minggu... ayam,ikan tenggiri, ikan sardin, ikan kembung, ikan gelama, ikan senangin & ketam. Ikan bilis, ikan masin bawang2 dan yang sewaktu dengannya.

Breakfast hari ni ringan2 jer, muffin yang Mummy buat malam sabtu, goreng nugget dan rebus kentang.


Muffin oren lagi... Kali ni Mummy tak guna muffin cup tapi try guna muffin mould baru beli kat Bake With Yen. Maybe sebab first time guna so ada la pulak yang melekat2 kat mould tu...hehehe... wajib cuba lagi lain kali sebab nak dapatkan hasil cam kat sini

Lepas breakfast tu anak beranak semua pegi tambah pelaburan kan Tesco Saujana Impian Kajang.

Sebahagian hasil pelaburan kat Tesco... barang2 keperluan bulanan. Mummy sempat sambar 2 helai 'baju ngaji' .... stock raya puasa tak habis kut tu yang dia jual murah2 kut...hehhe... baju ngaji pun ok la...

Sampai rumah dah almost 12.30pm. Nasib baik bibik dah siap masak, Mummy tinggal tambah masak satu lauk je.

Ketam goreng berladayang memang mables... memang sedap dimakan begitu saja... heheh.... dulu2 beli 4 ekor ketam je dah cukup untuk Mummy dan Daddy. La ni kena beli lebih la pulak sebab Danny & Dania dah jadi hantu ketam....


 
Masak lemak tauge & tauhu dan ikan sardin goreng


 
Sambal belacan 'membunuh' dan ikan masin tengiri.... satu taman bau ikan  masin... hehehe

Lepas lunch dan fikir nak sambung bersilat lagi kat dapor... hehehe... makan... makan... makan.... Dari hari sabtu dah plan nak buat koci labu. Lebihan labu ada separuh lagi. Daun pun dah beli kat pasar Kajang, yg spoil tepung pulut ada ciput la sangat. So menukar plan nak buat lepat labu la pulak tapi dalam pada tu tekak tetap terasa2 nak makan koci labu so hendak tak hendak merempit kejap ke kedai beli tepong pulut. So finally Mummy buat dua2...hehehe.... buruk makan betul ... hehehhe..... jemput la rasa koci dan lepat labu Mummy ni yer...

Assistant pengacau tetap xtvt memasak

Koci yang sedia untuk dingap, sorry le segan la Mummy nak tunjuk koci yang masih berbungkus sebab buruk ya amat bentuk dia tu... hihihi... Rasanya ini first time Mummy buat koci labu dan 2nd time buat koci. Kat rumah Nilai dulu ada sekali Mummy buat koci pulut biasa.


Tapikan walaupun bungkusan koci tu buruk tapi rasa dia....walaaaaaaaaaa.....sedapppppppp dan lembut sangatttttttttt.... memang Mummy lebihkan labu dia tu yang xtra lembut tu, cuma susah sikit la masa nak bungkus tu. Menambahkan kelembutan dan kesedapan koci tu kan...emmmm tengoklah santan pekat likat kat koci tu..... Daddy kata sedapnyeeeeeeeee.... baru angkat panas2 dia ngap 3 ketul...nasib baik tak melecur kepanasan.... makan sambil pekena teh-o panas kurang manis waktu hujan gerimis pulak tu..... memang layan la.....


Lepat labu yang sedap gak....


Memang terasa betul labu dia, Mummy campur tepong gandum ngan tepong beras sikit dan yang pasti letak pati santan lagi. Dan kelapa parut kat tengah2... kalau kelapa partu tu dapat yang mudah lagi mablesssssssssssssssss...... lepat labu ni dah habis ye....koci ada dalam 10 ketul lagi kut.... tak sangak pulak si Daniel suka, pagi tadi sebelum g sekolah agama habis gak 3 ketul dia makan... si Danish pulak tak minat....

No comments:

Post a Comment