Monday, October 18, 2010

Hasil dari kebun....

Assalammualaikum...semua. Salam pagi Isnin. Camana pagi ni? Ada bagus? Dah lepas cuti 2 hari, kena la bersemangat untuk gi kerja. Tapi sebelum gi kerja jangan lupa breakfast dulu. Tak kisahlah breakfast apa pun, minum secawan air jer pun ok. Tapi kalau pagi2 cam ni dapat makan ubi rebus yang tersangat empuk pun best gak kan. Tak kisahlah nak cicah ngan apa pun, kelapa parut ke, ikan bilis, ikan masin or sambal ikan bilis.

Tapi Mummy punya breakfast pagi ni 'ubi rebus samin'... ubi tu rebus cam biasa. Lepas tu gorengkan ikan bilis dan bawang sampai garing dan tuangkan ke dalam ubi yang dah masak tu... tuang sekali minyak yang kita gunakan untuk goreng ikan bilis ngan bawang tu.. tapi janganlah banyak sangat minyak tu dan janganlah gunakan minyak yang dah guna untuk goreng ikan masin pulak...hehehe

Ubi rebus panas2 pekena ngan teh-o or kopi-o. Hah dah makan tu jangan lepak2 lagi...cepat gi motong getah dah naik harga ni...  buah sawit tu pun cam dah gugur je cepatlah petik....

Ubi rebus pagi ni adalah hasil kutip dari kebun semalam. Tapi hasil kebun orang lain lah bukan kebun Mummy... heheh. Kebun Mummy sekangkang monyet kat belakang rumah tu mana ada hasilnya... cuma pokok limau purut, pokok kari dan pokok pelembut daging je yang hidup... tu pun cekiding je... Semalam pagi2 kul 6.30am lagi Mummy dengan gigihnye dah pergi ke pasar Salak. Rasanya masa tu ramai lagi orang tengah zzzzz. Nak beli daging salai punya pasal...

Bodyguard @ assistant Mummy ke pasar... muka tak mandi pagi tapi tetap macho...


Suasana kat pasar masih lengang... ada gak orang jual kopi fresh cam kat PS. Kopi 3K (Kopi Kampung Ku)

Tujuan utama nak beli daging salai so terus tuju kedai jual daging ni...kalau lambat melepas. Lagipun daging salai ni dia jual tak banyak, Mummy rasa ada dalam 5-6kg jer, ye la orang beli daging salai ni pun sikit2 je...so bila Mummy nak beli 3kg dia cam tak percaya jer... hhehe. Banyaknye apa Mummy nak buat ngan daging salai tu sampai 3kg? Actually Mummy punya sekilo jer dan yang lagi 2kg tu Mama Miraki punye. Sebelah daging salai tu kaki lembu yang dah dibakar, dulu abah suka beli... abah panggil kaki lembu tu 'ke-te-klek'... susah nye nak bunyikan!!! Tangan sapalah yang besar gebu sangat tengah memilih daging salai tu ek?

 
Pisang2 dan keladi yang masih baru... keladi tu baru cabut sebab masih melekat dan masah lagi tanah2 yang melekat

 
Sukun dan berjenis2 keledek...keledek merah, kuning purple semua ada...


Lepas 1st round ronda...letak barang2 dulu kat keta... Danny pekena dadih dulu sebekas.


Ni keadaan parking masa Mummy nak balik...masa ni baru pukul 8.15am. Sebab tu Mummy suka datang awal ke pasar sebab senang parking dan senang nak pilih barang...pukul 8.15 dah balik dari pasar dan 8.45am dah sampai rumah...boleh lepak2 sambil layan FB


Oklah cukuplah hasil tuaian hari ni... kasi can lah kat orang lain beli gak...


Pisang abu, pisang tanduk, ubi kayu, sukun dan keladi. Emmm camana nak makan? Masuk je la mulut... hehe. Pisang abu tu petang semalam dah goreng separuh, ubi tu pagi tadi dah rebus separuh. Keladi tu mungkin akan dibuat pengat dan talam keladi. Sukun tu goreng la apa lagi.


Petai mata besar (favourite ADUN Bukit Mutiara ni), bunga kantan (dah habis buat masak asam pedas semalam, dan daun meranti @ ranti. Daun ranti masak bening rebus dan ketuk cili padi 2-3 biji... sedap.... kalau rajin boleh buat kerabu (rasanya memang tak rajin la)

Kenapa sekarang ni buah dokong tak ada harga ye? Mummy rasa dulu2 buah dokong ni sekilo paling murah pun RM7-8.. la ni 4kg RM10 je... buah2 dia besar2 pulak tu... memang buah langsat tak laku la sebab dokong dah murah... langsat orang jual 6kg RM10 je... tapi sebab bergetah orang malas nak beli...

Labu yang besar ni cuma RM2. Mungkin akan dimasak lemak cili api + pucuk ubi dan bakinya akan jadi talam labu atau kek labu... emmm lama tak buat kek labu ni kan!!!

Tempe yang sedap cam empe kat PS. 4 pcs RM1. Dah suruh bibik goreng ngan tauhu untuk dinner tonite. Sambal kicap kena ada...


60 pcs telor gred AA dan telor puyuh. Lunch hari ni anak2 dah mintak bibik masak sambal telur puyuh ni. Orang kata makan telor banyak2 ni tak elok tapi kalau dah itu yang anak2 suka camana ek... walau ada lauk lain tetap gak kena ada telor mata... 


 
Kiri - Kuih deram @ telinga keli*g... 10pcs RM1. Mummy beli RM3 dan si Danish makan 27pcs... memang kesukaan dia
Kanan - Kasui dan apam beras yang mables...

 
Kiri - Wajik sedap dan ada rasa durian... besar tu RM1 je
Kanan - Cakoi febret daddy


Kuih seri muka dan talam keladi yang sangat2 sedap dan sangat2 lemak...3pcs RM1. Dan besar tau dia punye potongan bukan 1"x1" je...

6 comments:

  1. Semuanya bahan mentah untuk membuat t**k.

    ReplyDelete
  2. stok makanan ko gee cam untuk sebulan ngalahkan cam nak gegeran. tapi aku pelik la sapa yang makan tu sume, ko mana makan sangat.....

    ReplyDelete
  3. Wong Khoo Lai - nak buat camana...

    Kak Kay - Mmg kita tak makan tp kita melantak... tu yg stock kena banyak... hehehhe.... anak2 yg ber-3 tu tengah mood makan, so mmg stock kena banyak tu yg telor 2 papan seminggu lebih sikit habis...

    ReplyDelete
  4. taraf belanja sama ngan akak...cuma bezanya..akak suka simpan menda2 tu dlm peti ais..nampak cantik bersusun...makan????ooh....still kat luar..hehe...

    ReplyDelete
  5. Serupa juga barang2 tu macam di PS. Jadi, tak balik kampung pun tak apa.

    Saya agak tertanya2. Kalau beli daging atau ikan letak kat booth tu juga ke Mummy? Kalau saya, saya sediakan bekas TOYOGO yang besar supaya bau darah daging, ikan, sotong tak meresap dalam kereta. Atau kereta Mummy tu kalis kalis dengan bau bahan lauk-pauk tu?

    ReplyDelete
  6. MSom - barang2 yang dibeli tu semuanye bahan2 kering... minggu ni tak beli ikan2 sebab stock lauk pauk banyak lagi... tu yg semua main campak kat kereta, klu nak beli ikan, udang , sotong dan yg sewaktu dengannya sure letak besen sebiji dalam tu...

    ReplyDelete