Friday, January 21, 2011

Red velvet cuppies & moist choc brownies

Lama Mummy tak buat n3 pasal masak2 dan baking2 kan. So hari ni nak tunjuk xtvt baking-membaking sempena cuti Thaipusam. Mummy buat red velvet cuppies dan choc brownies. Wah sampai dua jenis buat tu...Cadangnya nak buat fruitart tapi tak jadi.... Ini first time Mummy buat kedua2nya. Resepi dia sempoi je. Red velvet tu Mummy guna resepi Mat Gebu dan choc brownies tu ambik kat blog Sinar Kehidupanku

Red velvet cuppies.... walaupun tak gunakan telor tapi kek ni mengembang baik dan gebuzzzzzzzzzzz

Choc brownies yang sangat2 moist dan rich dgn choc... boleh pengsan ni kalau makan banyak2...


Behind d scene ...


Susu soya (susu cair, fresh milk or whipping cream pun boleh) + cuka epal ... kacau dan biarkan 10 minit sampai jadi cam yougut


Tepong gandum + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder ... disatukan dan diayak


Gula + minyak + choc emalco + pewarna merah ... dipukul dengan whick hinga sebati. Seram tengok pewarna merah tu... cam darah mengalir la pulak... emm teruk betul imagination Mummy ni...


Masukkan telor dan essense vanilla. Cam ngeri je tengok kemerahan adunan ni....


Masukkan tepong sedikit2


Masukkan adunan yang dah siap dalma piping beg. Tujuannya biar senang nak tuang dalam cup, dan cup tak comot...


Sedia untuk dibakar... tengok cup tu cantik je kan tak comot sikit pun.... hehhe...kes pui diri sendiri ni


Sedang kepanasan dibakar... wah nampak naik cantik jer...


Fresh from oven ni... nasib baik warna dia tak merah menyala....


Gebusssssssssss
Close-up sikit

Malas nak buat cream cheese topping so topping dengan choc ganache je...

Actually warna kek ni bukanlah merah menyala tapi ala2 merah baldu ke maroon le... hehhe. Kek ni betul2 moist, bibik bolehlah makan kek ni sebab tak gunakan telor pun.

Lepas buat red velvet Mummy terus buat choc brownies. Ni pun resepi mudah dan guna whisk je.

Susu + butter cair (Mummy guna minyak jagung) + air panas dan gula perang - campur dan pukul dengan whisk


Masukkan telor dan vanilla


Tepong + serbuk koko + baking powder diayak


Masukkan bahan2 yang diayak dan kacau rata dan jangan ada yang berketul2 yer...ok siap dah adunan... senang je kan


Sedia untuk dibakar


Aduhhhhhhhhhh panasnye aku dibakarrrrrrrrrrrrr

Choc brownies fresh form oven.. tunggu nak letak choc ganache topping  je

Chocolate ganache untuk topping brownies


Tuang dan ratakan jer...


Kalau rajin boleh di'mable'kan dengan white choc... buruk betul mable Mummy ni, sebabnya terpotong piping beg tu besar sangat...so laju jer choc tu keluar...emmm tak seni langsung kan...

1 comment:

  1. Sedapnya nampak.Cuba diposkan kat kakaknya yg tak pandai buat kueh ni..

    ReplyDelete