Thursday, December 30, 2010

Cuti yang tak cuti

Petang semalam Daddy cuti, so we all gi Alamanda nak cari baju sekolah anak2. Orang dah siap jahit lencana kat uniform sekolah Mummy baru terhegeh2 nak pi cari baju...hehehe.... so uols layanlah xtvt Mummy semalam...

Tengahari, balik dari opis (officially Mummy cuti tapi kena gak gi opis) Mummy singgah sekolah agama sebab nak daftar KAFA untuk Daniel dan Danish. Sorang almost RM400, termasuk buku dan kitab2. Itu tak masuk lagi bayaran bulan RM60 + RM20 untuk mengaji... sekarang ni memang zaman duit betul la. Dulu2 masa sekolah agama kat Johor rasanya bayar berapa ringgit je kan...

Lepas lunch Mummy ngan Daddy bawak anak2 pegi ke Alamanda pulak sebab nak beli uniform Daniel & Danish. Odw singgah dulu kat SmartReader untuk daftar Dania dan beli uniform. Cam biasalah bayaran nak masuk tadika ni ala2 nak masuk U je.... nasib baik la tak ada tadika Kemas dekat2 rumah Mummy ni, kalau ada mau Mummy hantar ke situ je. Lepas settled urusan Dania terus ke Alamanda.

Terus jer tuju ke kedai Professor Serba Tau, orang tak ramai so senang sikit.

Si Kurus dan Si Montel...

Settled bab uniform gi tambah pelaburan pulak kat K4.

Apa2 hal kasi settle dulu hal anak2. Beli kasut kat sini... banyak saiz yang dah habis

Ok settle!

Tengah pilih kasut, terjumpa dengan kawan @customer Mummy, Pza yang sekarang ni tengah further study... ada kut 2-3 tahun Mummy tak jumpa dia

Lepas beli kasut pegi ke ground floor cari groceries stock bulanan pulak. Perasan tak ada budak duduk kat escalator tu... bahaya betul...anak sapa la tu?

Dania jadi assistant Mummy, so Mummy tolak troly dan dia jadi tukang amik barang, Mummy tunjuk je. Boys semua dengan Daddy beli barang2 lain

Apasal Mummy sorang je kat lorong ni yer?

Anak2 layan aiskrim sementara nak tunggu bayar barang

Hasil pelaburan...

Stock bulanan barang2 kering...

Rakyat ramai beras pun sampai 20kg sebulan

Jangan ingat Mummy dah bukak nursery pulak yer... heheh. 6 pck susu utk Dania dan 6 pck utk Dafiy... ngam2 sebulan dan kekadang tu kena tambah gak 1 pack dihujung bulan....

50 pcs telor... sekolah dah nak start ni...biasalah bfast or bekal dia orang roti goreng telor or burger special (nak kena salut telor daging burger tu dulu...)... dulu atuk buatkan Mummy lempeng je tau... gemok gak sekarang ni... hehehe

Keperluan sekolah anak2 yang dah dibeli...

Tahun ni Daniel & Danish masing2 Mummy belikan dua pasang seluar dan kemeja untuk sekolah kebangsaan, dua pasang baju melayu untuk sekolah agama, samping sehelai dan kasut dua pasang. Seluar panjang Daniel sehelai pun dah almost RM60 (hampir sama ngan seluar Daddy je...)... nak buat camana tahun lepas beli saiz 26 , tahun ni kena beli saiz 30. Baju Daniel tahun lepas saiz 12 tahun ni saiz 13. Seluar Danny nak kena potong ni.... emmm bercinta gak nak potong dan jahit 4 helai seluar ni.... tu belum lagi nak jahit lencana!!!

Ni uniform SmartReader untuk Dania, Mummy ambik dua pasang. Tahun ni dia tak nak pakai skirt so Mummy belikan dua pasang t'shirt ngan seluar panjang.


Dania tak nak beg SmartReader punye, dia nak gak beg Princess pink, nak bagi sedondon ngan kasut dia! Mummy beli beg murah je untuk dia... janji beg princess...heheh.... Ala lagipun bukan dia nak bawak buku berat2 pun. Beg Daniel & Danish je yang Mummy tak beli lagi. Beg dia orang ni kena beli yang elok sikit la sebab buku nak dibawak banyak, tahun lepas belikan buku kat kedai Pakcik Mai**n... memang murahlah tapi baru masuk bulan march dah putus tali dan zip rosak...hehe

Xtvt membalut buku... sekejap jer dia orang tolong Mummy, in the end Mummy yang kena buat smeua.

Dania tolong Mummy gak balut buku abang2nye

6 comments:

  1. Sekolah Agama Johor yuran dgn kitab pun sekarang dah beratus tak macam dulu

    ReplyDelete
  2. Nak wat cam ne kan...masing2 belanja ikut kemampuan. besar peruik besar lah keraknya... cam aku masak pkai periuk kecik aja, kecik lah keraknya,kadang2 tak de kerak....hihihi....[ kalau ada kerak pun direndam ngan kuah bobor sampai kembang boleh dimakan cam mak dulu2...]

    ReplyDelete
  3. eh..ko pakai lg t shirt corak melintang ye. Oh ye tak ye ko beli 3 helai rm10 ari tu kan...

    ReplyDelete
  4. aku masak pakai RICE COOKER>..so tak adalah kerak...habis licin semua boleh makan..hehehe

    ReplyDelete
  5. saya nasi kukus je... lagi la memang takde kerak... hehehe

    ReplyDelete
  6. Dah sume msk pakai rice cooker, aku aja la yg msk pakai dapur kayu tu sbb nasinya sikit kerak je yg bnyk

    ReplyDelete