Tuesday, December 28, 2010

3H2M Homestay Hj Omar & Hjh Amanah - Part II

26/12/2010 (Ahad) - Hari ni breakfast mee goreng dan donut je. Rasa cam malas nak pi cari kuih2 kat Simpang Tiga or Kedai Abas...


Lepas breakfast acara explorace untuk anak2 dan ibu bapa dimulakan... jomlah layan je gambar malas la nak tulis...


Acara explorace memetik buah jambu bol.... Mummy menang tanpa bertanding sebab pertandingan ni terbuka untuk middle-weight jer... korang mesti tak tau mana Mummy dapat jamu bol yang empok dan gebuzzzzzzz ni kan? Mesti kehairanan amat sebab pokok jambu bol dekat bilik air tu semua buah dia 'jambu bujang' je mana ada yang besar2 ni kan... Ha tu la ... lain kali rajin2 sikit keliling rumah ni... ni buah jambu bol ang pokok dia kat depan surau... besar2 u buah diap, nak petik memang agak mencabar sikit la... sebab pokok dia betul2 tepi parit, so klu nak jolok pun kena elok2 je takut masuk dalma parit pulak...


Dania, Danish, Aliya & Daniel... kenapa Daniel termenung tu??? Ingatkan awek ke?


Seronok sangatlah dia orang ni dapat main tempat yang luas, boleh bakar2 sampah, boleh eptik buah kelapa...


 
Kampung Boy

Tengok ni Dania petik kelapa...


Pegawai Pertanian melawat tapak

Bestnya dapat main bakar2 sampah...

Pukul 10am Mummy, Kak Kay dan Som pergi ziarah 'rumah baru emak & abah'. Lepas tu gi ke kilang kerepek pulak.


Kawasan 'rumah baru emak & abah'

Kak Kay yang rambang mata tak tau apa nak dibeli... klu ikut dia brother yang tengah pack kerepek ubi pun nak dibeli sekali kut...

Ambik2... jangan malu2 klu Naza Mummy tak muat nanti kita sewa lori 

Dafiy dgn 'keropok moni'

Apa nak order 100kg kerepek ubi pedas? Ok2... transfer RM dulu...

Cukup2 la tu Kak Kay, dah nak balik pun boleh patah balik semula, ntah apa lagi dia nak beli...

 
Apa lagi yang tak puas hati tu?

Gumbira jer makcik dua orang ni dah dapat stock untuk menambahkan berat badan...

Balik dari borong kerepek Mummy lajak ke sekolah lama Mummy... dulu2 zaman Mummy sekolah nama dia SMR Pt Sulong... la ni dah tukar nama la... terkonang cikgu kesayanganku Cikgu Ridhuan Yahaya, mana dia sekarang ni ye, ntah2 dah pencen kut...

Dari sekolah lama Mummy, pergi ke PS pulak, tujuan nak beli santan kotak dan cili jer, tapi si Som ajak ngeteh dulu la pulak. Som nak belanja tapi masalahnya dia kata Mummy ngan Kak Kay boleh order dan makan apa saja dengan syarat tak lebih RM2... pening tua kepala ni fikir apa nak makan...

Last nye Mummy order rojak tauhu ni jer ngan teh-o-ais-limau... bila dah makan rojak ni baru sedar rupa2nya kita orang dah silap kedai la, rojak yang sedap tu kat kedai sebelah ... selalu kompius tau kalau nak makan rojak ni... tak pe la lain kali makan rojak kat kedai sebelah pulak, harap2 masa tu tak tersilap lagi la... hahahah

Tengahari ni pun masak ala2 kampung gak. Lepas makan para suami dengan xtvt menyapu dan membakar sampah keliling rumah.

Abg Wan & Abg Enal gigih menyapu dan bakar sampah keliling rumah... tengok tu berasap2...

 
Sejak bila ya si Dania ni berani dengan kucing? Selalu tu bila kucing dekat ngan dia je dia dah menjerit. Ni poleh dicekak leher kucing tu.

Sebelum balik ke sarang masing2, sempat lagi buat minum petang. Suasana paling best untuk percutian kali ni, bentang tikar kat beranda depan dan minum petang kat situ, santai habis. Menu petang tu keropok lekor dan donut. Lepas tu ada rezeki nasi ambeng pulak, adik ipar Yin (ADO Razak) ada buat makan2 su kita orang dapatlah merasa nasi ambeng yang dihantar ke rumah... terima kasih ya tuan ADO.

 
Keropok lekor & donut untuk minum petang

Santai time...........

Rezeki nasi ambeng...ada ayam kampung masak kicap yang mables, mee goreng, sayur sambal goreng, serunding kelapa dan ikan masin bulu ayam... memang set yang lengkap la... sekejap je licin...

Part paling bosan bila dah berkumpul ramai2 ni mestilah masa nak kemas2 dan balik ke rumah  masing2...rasa cam sekejap sangat berkumpul.

Kawasan sekeliling rumah yang dah bersih... daun2 dan ranting2 kering semua dah dibakar

Cam sayang je nak tinggalkan kawasan yang bersih ni... best lepak2 bawah pokok rambutan ni... pondok gazebo bakal dipindahkan ke bawah pokok rambutan ni....

 
Ready o take off

Macam2 ada kat belakang ni...

Sebelum balik snap2 dulu la ngan kakak2 Mummy....

Mummy & kakak2... antara peserta balik kg kali ni, sorry la Yin, masa amik gambar ni ko dah sampai Machap kut... heheh

Close up sikit

Mama Janet & Kak Kay

Kak Kay ... saja je kali ni Mummy tepek gambar dia lebih sikit ... hehehe. Klu tak tepek nnt dia merajuk pulak, penat dia control ayu kat depan pokok bunga kertas ni...

Ada kesilapan pada gambar ni yer... silap dia sebab Mummy nampak gomuk... ni mesti sebab pakai baju stripe melintang ni...hihiihi...

Ko bayangkan Som klu kau jadi penghuni tetap rumah ni, mesti sedih bila kita orang dah nak balik...  hehheh

Dah nak balik pun Som tak tinggal lagi dengan penyapunya... Mama Janet ngan Kak Kay tu tukang bagi arahan je...

Bye2 semua....

Okey bye... jumpa lagi lain kali... Insyallah!

Walaupun tak semua dapat joint percutian homestay ni tapi ianya tetap happening dan meriah. Memang best sangat... percutian yang lain2 habis setakat ni tapi percutian Mummy bersambung sehari lagi...

tungggggggggggguu  n3 seterusnya

7 comments:

  1. jeles...jeles...jeles...kenapa muka aku satu pun tak ada...aku kemana masa dan ketika ini....huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  2. Ingatkan nak jadi paparazi,
    tetapi masa begitu padat.
    Tahniah kerana dpt berkumpul merapatkan ukhuwah

    ReplyDelete
  3. Gee kalau mmng tuan punya tanah tu kurus, pakai baju corak melintang ke,menegak ke, menurun ke no hal punya.So jangan salahkan corak. wakak kah kah

    ReplyDelete
  4. blog yang paling memuaskan hati aku... sebabnya..... banyak muka aku dlm blog ni... hihii.... TQ mummy gee, sebab masa tu aku tak sempat snap2 gambar.

    ReplyDelete
  5. Gee..mana kau tau som sedih giler kalau kita nak balik seandainya dia jadi penghuni rumah pusaka ni...ntah2...bersorak dalam hati...hehehehe...sebab korang dah balik..hahahha

    ReplyDelete
  6. suka..suka..akak suka suasana balik kg nie..
    next balik kg will be in Feb/Mac 2010. Let yourselve free...

    ReplyDelete
  7. salam mummy lama nyer tak makan jambu yg warna pink tu...best nyer balik kampung ada macam2

    ReplyDelete