Wednesday, April 7, 2010

Ho Chi Minh Trip : Part I

faNgantuk, penat, letih, sakit kaki, sakit poket dan yang sewaktu dengannya, malam tadi Mummy sampai rumah hampir 12.30 am. Rasanya baru jer letak kepala dah pagi. Kalau tak ada kerja memang Mummy dah sambung cuti tapi demi nak mengubati sakit poketku kena la kerja.... tak gitu Cik Bedah...


Oklah n3 kali ni tentang trip 4H 3 M Mummy ke Ho Chi Minh City, Chu Chi dan Vung Tau di Vietnam. Trip kali ni Mummy pergi dengan anak2 buah kat office... financial year end 31st March so sebelum start new financial year bawaklah dia orang makan angin sikit selepas setahun penat bekerja.


Plan asal nak ke Bangkok tapi lately situation kat Bagkok not so stable so tukar ke Vietnam pulak. Letih nak cerita so uols layan je lah sebahagian gambar2 kamikat sana yer.


2/4/2010 (Jumaat)


Flight pukul 9.15am so janji dengan semua orang 7.45am at airport. Mummy keluar dari rumah pukul 6.45 am. Masa ni anak2 dah bangun tidor dan bersiap2 nak g sekolah. Anak2 tak kisah pun Mummy nak pergi kecuali si Danny. Masa mummy naik cab tu dia terus masuk rumah, sure manangis la tu. Danish dan Dania cam biasalah tak kisah pun.


Lepas check-in gi isi perut dulu. Tadi kat rumah tak sempat nak makan. Nasi lemak & mineral water je. Daddy tak nak makan nasi lemak so di bawak Dafiy gi makan kat MekDee!

Flight yang kami naik...untuk makluman percutian ni bukan ditaja oleh pihak bank ni ye.... walaupun kami ada project kat bank ni... heheh

Gambar ni  khas untuk seseorang yang suruh Mummy ambik gambar kepak kapalterbang.... So Mrs XYZ puas hati tak????

 
Dalam flight Daddy order nasi bukhara briani ngan mineral water... sedap gak nasi ni....


 
 
Bandar Ho Chi Minh @ Saigon dari udara. Keadaan rumah2 sesak sebab population dia orang ramai.

Tak sampai 2 jam dah sampai Vietnam. Kat luar airport tersangatlah ramainye orang. Dia orang ni menunggu saudara mara yang balik kut. Yang pasti dia orang tu bukan menunggu rombongan cik kiah Mummy ni...hehehe.

Welcome to Ho Chi Minh City @ Saigon

OK semua dah ambik beg, jom kita cari mana travel agent yang sepatutnya tunggu kita. Susah gak nak cari orang yang kita tak kenal. Ramai sangat orang yang berdiri sambil display nama orang yang ditunggu.

Finally nampak lah si mamat ni ....emmm betul le tu. Blue Vacation tu travel agent yang Mummy work with.

Sementara tunggu bas sampai, apa kata kita snap2 dulu?

Rombongan Cik Kiah ke HCM...

 
Tengoklah muka monyok Dafiy... time ni dia baru bangun tidur...

 
Dalam bas nak pi jalan2...

Welcome to HCM... My name is Chu Hai...you can cal me Hai .....bla...bla...our schedule...follow...visit...lunch...hotel...beach...war...socialist...president.... ants city.. motobikes...bla...bla...bla...

Dari airport kami terus dibawa ke War Remnants Museum. Ni kira peninggalan masa perang Vietnam dululah (ngkorang kan diajar masa belajar sejarah dulu....hihihi).

Apa2 hal posing dulu sementara Mr Hai beli tiket untuk kita ok...

Posing dan posing lagi...

Sedih kut askar2 perang tengok dulu kita orang posing aksi lemah gemalai kat keta kebal dan segala kapal yang ada...tak perkasa langsung!

Tempat tahanan @ penjara.

SEs in actions! Rambo Boroi....

Kluar dari museum tengahari buta, masing2 haus lapar dan kebulur. So apa lagi jom ke destinasi seterusnya.... kita makan duluuuuuuuuuuu.

Makanan halal susah nak dapat di HCM.  Kami makan tengahari di Four Seasons Restaurant @ Kedai Makan Melayu. Harga makanan halal memang mahal di HCM. Puas gak le Mummy bertekak ngan travel agent masa kat KL kenapa dia nak  charge extra tiap meal USD5 kalau Mummy nak makan kat halal food. Kami belum turun dari bas lagi 3-4 orang penjual dah sedia menunggu!

Crew Jalan-jalan Cari Makan Tv3 pun dah sampai sini rupanya!

Masing2 dengan wajah kelaparan... termasuklah si Dafiy!

Nak tau apa yang kami makan untuk lunch? Menu sempoi jer tapi mengenyangkan...

 
Telor dadar dan sambal terung.

 
Sambal belacan + timun dan masak lodeh.

 
'Ayam goreng cinonet' dan sup sayur. First time makan sup sayur bercampur batang keladi. Bukan selalu batang keladi orang masak asam rebus ke?

Sayur tauge 'goreng b*d*h' (menu malas Mummy)

Erghhhhhhhhh Alhamdulillah kenyang. Kebanyakkan pelayan kat kedai ni memang pandai cakap Melayu tapi slang Vietnam @ Siam la. Lepas makan kami terus ke Vung Tau. Malam ni tido kat Vung Tau. Jarak perjalanan dari HCM ke Vung Tau cuma 120KM tapi masa perjalanan lebih kurang 3 jam. Kenapa? Sebab speed limit ada yang 40km/j dan paling laju pun 70km/j. Memang tak ada orang bawak laju walau jalan lengang.. time tu Mummy rasa cam nak suruh driver duduk dan biar Mummy yang drive jer bas tu...hehhehe.... Kira respect gak la kat driver ni sebab memang mengikut peraturan betul.


 
Kat Vung Tou Beach Mummy stay kat Sammy Hotel. Tak  tau la hotel ni ada kaitan ngan our x-menteri jalan raya tu ke tak....hehhehe

 
Hotel ni opposite ngan beach so kalau nak g beach kena lintas jalan la. Bilik Mummy facing beach...angin tak sepoi2 tak reti bahasa tersangatlah kuatnye....

 
Kiri - Posing dari open area depan bilik Mummy ... kira cam beranda la kut.
Kanan - Spec tu tinggal kenangan jer... daddy hilangkan. huaaaa... sayang beb spec tu ... sbb daddy yang belikan last 2 years (lama tu..)... kena ganti tau daddy. Oh ya tudung ni baru beli ye kat Ariani... MMirror Ariani tengah sales skarang ni... buy-1-get-1 free tapi tudung yg Mummy pakai tu cuma ada 25% discount... hihih...terbekenan satu tudung masa gi Ariani.. memang cantik dan sedap pakai... cuma harga dia jer tak berapa sedap .... hahah... RM 200++ discount cuma 15%.... tak mampu den!

 
Masa petang2 jalan kat beach terjumpa satu mamat jual keledek bakar. Ya Allah... nostalgia betul. Tu makanan dulu2 masa ikut emak ngan abah gi kebun. Bakar keledek secara original way.... dengan kesan arang2 hitam dan hangit2 tu ... memang sedap le makan petang2 time lapar2 ni....

Ha kluar duit tu banyak2 sikit daddy....

Angin kat beach ni memang kuat dan sesuai untuk aktiviti surfing. Awal tahun ni ada kite festival dibuat kat beach ni.

Jalan2 kat beach ni sentiasa ada gangguan dari local people yang menjual barang2 cenderahati dan baju2 semua ada... ada yang berjalan dan ada yang naik motor... mostly dia orang boleh cakap broken english. dan few malay words...ma-dam pls ma-dam buy madam...

Kat lobby hotel masa nak p dinner.

Kat Vung Tou memang tak ada halal food restaurant. So kami gi makan kat seafood restaurant... tawakal je la.


Kat sini we had our first dinner...

Apa menu dinner kita orang??? Nasi goreng kampung ngan tomyam....hahha... layan je la ye...

 
Lala dan sotong goreng bawang

 
Ketam sambal dan udang goreng.

 
Tauge goreng bodoh dan fishball sambal

 
Ikan steam dan telor dadar....

Balik dari dinner we all gi ngeteh pulak... tapi tu lah nama jer ngeteh tapi pi minum kopi. Vietnam kan antara pengeluar kopi utama dunia so boleh pilih nak minum kopi jenis apa je ada ...


Order order jangan malu2... bos belanja ngeteh malam ni....

Daddy minum kopi ais Mummy minum kopi-o ais...emmm tersangatttttttttt la sedapnye... ni kalau hubby Mama Mirkai minum tak cukup segelas ni... mau diordernye sejug...dia kan hantu kopi... hhheeee

OK stop dulu kat sini, Mummy nak p lunch kat JM Briani Alamanda. Makan ngan semua staff kat sana... tunggu n3 seterusnya...

5 comments:

  1. Tahniah, satu entry yang padat, dan berinformasi. Dapatlah kami gambaran HCM dengan lebih dekat. Terasa seolah-olah menonton Majalah 3. Tkasih daun keladi.

    ReplyDelete
  2. tak cukup makan kat HCM..sambung makan akt alamanda yea.....

    MS- ingatkan mula2 tadi terbuka blog pelancungan Vietnam ke apa tadi..hehehhe

    ReplyDelete
  3. Seronok ya jadi boss nk pi mana sendiri yg tentukan, anak2 buah tinggal ikut je, aku dpt jadi assist. boss dlm rumah pun jadi ler.

    ReplyDelete
  4. Ai boss blanja ngeteh je ke,blanja la cenderahati ke apa ke

    ReplyDelete
  5. bosssss, ada tak apa2 cenderahati dari HCM,kita tanya aju dengan tak malunya. hihihi.....

    ReplyDelete