Tuesday, April 20, 2010

Akukah yang bersalah?

N3 terbaru Mama Miraki cerita pasal Mesyuarat Agong PBB, so Mummy pun ada n3 yang berkaitan dengan ahli2 PBB ni. Bukan tentang bibik Mummy tapi bibik kawan Mummy. Semalam dia datang opis Mummy so terceritalah pasal maid ni, la ni dia tengah iklankan untuk cari pembantu rumah dia nak cari Malaysian gaji RM700. Alkisahnya maid dia yang dah kerja nak masuk dua tahun sudah lari dua minggu lepas. Lari setakat bawak beg kecik jer, gaji maid ni ada lagi dalam RM3K kat dia sebab dua bulan lepas baru hantar ke Indon. Passport pun ada kat kawan Mummy ni, kawan Mummy ni pun setahu Mummy jenis orang yang tak strict sangan dengan maid. Anak pun 3 orang dan dua orang kat asrama. Yang ada kat rumah pun dah darjah 5. Kalau kata banyak kerja tak kut.

Rasanya maid ni memang dah plan nak lari dari rumah. Maid ni lari masa kawan Mummy ni balik rumah in laws. Asalnya kawan Mummy tak nak bawak maid tapi last minute decide bawak. Sampai rumah inlaw kul 8mlm. Pagi2 tengok maid dah tak ada dan pintu rumah terbuka. Jiran inlaw bagi tahu dalam kul 1am memang ada kereta berlegar2 depan rumah. Yg kawan Mummy perasan masa berhenti kat R&R maid ni keep asking apa nama taman perumahan dan jalan rumah inlaw selain dari gi toilet lama sangat tapi dia tak syak la apa2. Mungkin masa kat toilet dia sms kawan dia atau cowok dia kut... Kesian je kalau maid ni terpedaya ngan janji2 lelaki.

So kawan Mummy terpaksa buat polis report dan matikan working permit kat Imigresen dan cam biasalah bila maid lari majikan pun kena denda... dia kena RM250.

Harap2 tak jadilah perkara ni kat Mummy.


Bibik Mummy ngan Dafiy (masa ni duduk kat Nilai lagi, Dafiy pun baru 3-4 bulan umur dia)

1 comment:

  1. ko pun kena ati2 gak,air tenang jngan sangka x de buaya

    ReplyDelete