Thursday, June 25, 2009

Dekat tapi jauh...


Nak cerita pasal Danny. Sekolah Danny betul2 tepi kawasan perumahan Mummy. Pagar kawasan perumahan ni memang berkongsi dengan pagar sekolah. Kalau pintu sekolah kat sebelah tepi memang Mummy suruh Danny jalan kaki jer sekolah. Ini pintu pagar sekolah kat belah depan so kalau berjalan kenalah berpusing pulak, kira cam tawaf separuh pusingan lah.

Kalau jalan dari rumah, mummy rasa dalam 10 minit dan kalau naik kereta dalam 2 minit jer. Cuma kesian pulak tengahari2 nak suruh Danny berjalan, sure sampai sekolah nanti dah basah kuyup dengan peluh. Kalau balik ok juga kalau jalan sebab redup.

Sekarang ni memang ada makcik van yang hantar Danny pergi sekolah. Balik sekolah, Mummy atau Daddy akan ambik Danny. Awal2 sekolah dulu makcik van datang pukul 12.30-12.45pm, kira oklah sebab sekolah masuk pukul 1.15pm. Cuma sekarang ni makcik van datang awal betul. Pukul 12.oopm dah sampai. Nasib baik Danny memang bersiap awal,kalau tak sure kena tinggal. Sekarang ni Danny belum start sekolah agama lagi, nanti kalau dah sekolah agama memang dia terkocoh2 nak pergi sekolah. Balik sekolah agama sampai rumah dalam 11.30am, letak beg mandi makan dan terus ke sekolah kebangsaan pulak. Kena buat semua tu dalam masa 30 minit...

Selalu tu Mummy rasa, makcik van ambik semua budak yang jauh2 dan last sekali ambik Danny tapi sekarang ni dia ambik Danny dulu baru ambik budak yang jauh2, mau tertidur dulu si Danny dalam van. Nanti kalau Danny dah besar sikit darjah 2 ke 3 mummy suruh dia jalan kaki je pergi balik.

No comments:

Post a Comment