Wednesday, June 17, 2009

Moving Out Moving In - Part 3 (Finally)

!Dah dekat dua minggu Mummy create post ni tapi tak sempat nak publish.!

Balik daripada trip ke Penang, kami terus tinggal di Bangi. So kira officially mummy pindah ke Bangi, hari Isnin 1st June 2009 lah. Mummy kalau boleh nak tunggu rumah bangi siap kemas semua baru pindah, tapi daddy decide pindah jer dulu. Sambil tu terus ler angkat barang dan kemas2 rumah. Penat memang memenatkan. tapi mummy rasa daddy lagi penat, banyak kerja angkat barang yang daddy buat sendiri, mummy suruh jer daddy sewa lori terus sekali angkat tapi daddy kata dia sanggup angkat sikit2 guna naza, tak pe la, lso mummy tolong mana yang termampu. Sebab penat agaknya mummy demam, batuk dan selsema. Sampai sekarang batuk dan selsema tak hilang2 lagi. Kepala rasa senoneng jer. Dafiy pun demam tiga hari masa balik dari Penang. Mungkin penat diperjalanan dan tak serasi kagi duduk rumah baru. Memang merenggek memanjang, kalau siang tak ada lah panas sangat badan tapi bila malam jer memang panas betul, sampai mummy nak tidur pun takut. Alhamdulillah sekarang ni Dafiy dah sihat.

As of today hampir 90% kelengkapan rumah yang basic dah selesai. Selepas kitchen cabinet, pasang pulak wardrobe dalam bilik. Bilik boys dah siap awal tapi bilik Dania lewat sikit siap sebab mummy lambat confirmkan warna pink yang mummy pilih.
Alhamdulillah, finally everything in place. Keperluan asas bagi sebuah rumah semua dah ada di rumah Bangi. Thank to Daddy yang bekerja kuat bagi memastikan kami anak beranak dapat duduk dengan selesa di rumah ini. Mummy sekadar membantu dan pot-pet2 jer bila ada yang tak kena atau orang lambat buat kerja...hihi...tiada renovation work yang kami buat.

Living Area - Bawah

Sofa ni pilihan Mummy, simple je. Warna gelap mummy pilih biar tak nampak kotor sangat. Tau lah macamana anak2 Mummy, yang suka menconteng. Niat dihati memang nak beli leather sofa tapi tunggu ler dulu, kut2 nak raya ada bonus...hihihi

Coffe table dan rack/cabinet tv pun tak beli lagi. TV tu hang on the wall jer, tu yang tangguh2 nak beli tv cabinet. Coffee table tu bawak dari Nilai. Simple curtain tempah kat Tewah je. Kalau ikut Daddy dia nak pasang blind jer satu rumah. Masa mummy nak tempah curtain tu pun puas dia remind, pilih fabric dan design yang simple jer, maknaya tu jangan ler curtain bunga2 dan yang banyak scalop.


Dry Kitchen - Ruangan dry kitchen ni besar skit dari wet kitchen. Dari ruang tamu boleh nampak sebahagian dari dry kitchen, kalau tak ada dinding yang asingkan dry kitchen dengan dining area memang nampak seluruhnya dari living area. Combination hitam dan putih pada cabinet suggestion Sharifah dari SariCipta. Asalnya cam tak berkenan dengan warna yang dicadangkan tapi bila dah siap nampak ok lah pulak.

Ingatkan warna hitam tak nampak kotor, rupanya lagi cepat nampak kotor bila habuk melekat.


Wet Kitchen - Kedudukannya agak tersorok, berdekatan dengan bilik bibik. Dari ruang tamu memang tak nampak langsung. Kicthen cabinet combination white dan beige. Sempoi jer, buat I shape cabinet sebab ruangan agak terhad.






Dining Area - Meja makan 8 seaters ni Daddy yang pilih, actually mummy 'kureng' suka skit. Sebab Mummy tengok cam dah lari dari konsep modern jer. Dah jadi cam retro ler pulak, teringat meja makan dulu2. Kalau nak kira selesa memang ler selesa, sebab kerusi dia besar. Tapi kerusi dia tinggi sikit so kalau orang tua susah skit nak duduk.

Mummy lagi suka yang tempered glass top, nampak moden. Banyak gak survey sebelum beli meja makan ni, tapi untuk 8 seaters tak banyak pilihan cam 6 seaters.


Study Area - Since masing2 dah ada meja study dalam bilik, buat masa ini kawasan ni jadi tempat menonton dan anak2 main games. Gambar akan diupload later.


Family Hall (atas) - Lokasinya antara bilik mummy daddy dan bilik boys. In future boleh convert jadi bilik Dafiy, just letak pintu je. Sekarang ni mummy just letak 2-seaters sofa je. Rasanya ini kawasan yang paling jarang orang duduk. Gambar akan diupload later.



Bilik Mummy & Daddy - Bilik dan bathroom tak ada lah sebesar kat rumah nilai, tapi balkoni memang besar, hampir separuh saiz bilik. Kalau ada duit lebih boleh jadikan balkoni ni bilik. Image akan diupload later.

Bilik Dania - Memang dari dulu Mummy teringin nak decorate bilik untuk budak perempuan ikut citarasa mummy. Akhirnya tercapai juga. Mummy sanggup cat sendiri bilik Dania nak bagi hati puas. Sanggup sampai panjat2
tangga lagi. Cuma kat bahagian yang tinggi sanggat Daddy tolong cat.
Mummy yang beria2 nak letak katil queen dalam bilik Dania.

Daddy suruh letak single bed jer, so more space for Dania to play. Tapi mummy berkeras gak nak queen size bed, nasib baik bila nampak katil queen yang mummy pilih nak beli tu Daddy kata, kalau katil queen cam tu ok ler ... hihih... akhirnya... boleh ler mummy guna cadar Princess yang mummy order online tu...jenuh tau order online lagi...nak beli kat Sogo mahal gilos.

Actually curtain untuk tingkap dan pintu tu mummy dah tempah tapi bila pegi Ikea nampak curtain tingkap yang sempoi tu berkenan ler pulak. Dania marah betul bila abang2 dia masuk dalam bilik. Dia kata ini bilik girl jer.... lepas tu cam biasa ler terus bergaduh.







Bilik Danny & Danish - Combination biru dan putih pada dinding, wardrobe dan langsir. Katil tingkat tu bawak dari rumah Nilai. Dia orang jarang pun tidur kat katil tu masa kat nilai sebab semua anak2 berkumpul dalam bilik mummy. Nak beli katil baru sayang pulak katil tingkat tu.
So Danny tidur belah bawak dan Danish tidor belah atas. Kalau nak tidur selalu bergadur sebab Danish tak nak tido atas, dia kata belah atas panas. Hairan betul mummy kipas dan aircond terpasang pun nak komplen panas lagi. Hai anak2 sekarnag tak bersyukur langsung. Dulu mummy dan daddy masa kat kampung tak ada kipas dan aircond pun.

Walaupun dah ada meja study kat dalam bilik Danny lebih prefer buat homework kat dining table. Standard la alasan dia..TAKUT... Sementara nak biasakan dia orang tidur bilik sendiri kenalah Daddy atau Mummy temankan dia orang.





Bilik Tamu@Surau - Mummy letak dua single bed kat bilik ni, katil lama dari Nilai gak. Mummy susun L shape so adalah ruang extra besar sikit. Selain dari jadi bilik tamu , mummy jadikan bilik ni bilik solat untuk mummy, daddy dan anak2 berjemaah dan untuk anak2 belajar mengaji.

Mummy yang cat color purple kat bilik ni...jangan tak caya... dark purple as featuring wall dan light purple kat the rest of the wall. Dah wall plain color kena lah mummy guna besdheet yang bercorak sikit, tak lah nampak kosong sangat bilik ni.



Landskap - So far untuk landskap kami sekadar tanam rumput carpet dan letak mini mini fish pond cum fountain. Beli yang pasang siap jer, nasib baik boleh fit dengan kawasan yang ada. So dalam tu kami letak ikan koi, asalnya ada 5 ekor tapi mati seekor.

Mummy rasa ikan ni mummy bukan sebab kurang makan tapi sebab terlebih makan...hihih...manalah tak terlebih makan, masing2 berebut2 nak bagi ikan makan... nasib baik tak dibaginya susu, nasi goreng dll macam dia orang buat kat ikan dlm akuarium masa kat Nilai.


Ini favourite place daddy lepak2 waktu malam sambil hisap rokok (tak mesra alam betul...hihihi). Mummy tak boleh naik buai2 ni lama2, tak tau kenapa tapi kalau mummy naik mesti cepat pening punya.

Tak banyak lagi pokok2 yang kami tanam. Kalau ada pun semua jenis pokok yang berdaun je, senang sikit nak jaga kalau pokok tu tak berbunga pun tak kisah.... rumput carpet ni highly maintenance. Tiap minggu kena trim sebab dia cepat panjang. Mummy lagi prefer rumput mutiara sebab tak perlu nak trim tiap minggu. Dia tak akan naik tinggi pun.

Garden Plot - Kawasan yg daddy sediakan utm mummy bercucuk tanam. So far yg nampak subur pokok pandan dan kunyit je. Pokok2 lain cili, terung dan serai cam nak mati jer. Pokok liau nipis dan kasturi habis daun dia kena makan ulat. Mummy busy so tak sempat sangat nak tengok pokok2 tu, nnt bila dah reda skit, mmy akan concentrate kat pokok2 tu pulak.
Keliling plot tu nak kena letak batu bata tinggi sikit, sekang ni kalua hujan lebat tanah2 melimpah ke kawasan rumput carpet, so makin lama makin sikit tanah yang ada.

No comments:

Post a Comment