Monday, October 27, 2014

Menjala di Pantai Remis

Hari ni Mummy menjala kat Sg Batu Pantai Remis dan hasilnya seperti di bawah sangat-sangat menggalakkan.


Macam-macam ada... cukup stock ikan 2-3 minggu ni

Murah ke? Compare dengan harga di Bangi ada yg lebih murah, sangat murah, sama dan lebih mahal tapi apa yang pasti ikan-ikan ni tersangat-sangatlah segarnye. Masa Mummy sampai di sini, ikan-ikan banyak yang masih nyawa-nyawa ikan lagi.


Jenahak RM35/kg. Seekor ni dalam 1.3kg. Plan nak masak kari or asam pedas la


RM35/kg . 2 ekor ni 1.8kg. Plan nak goreng garing dan makan cicah kuah kicap dan seekor nak buat sweet sour


Senangin RM8/kg...sangat-sangat myrah ni. 6 ekor dalam 1.5kg. Daddy suka masak gulai kari jer


Tenggiri batang RM31/kg sama dengan harga di Bangi. Mummy ambik separuh berat dah almost 1.8kg. Potong dapat 14 keping. Goreng, masak lemak cili api atau goreng berlada


Ikan plotan. Ikan ni Daddy yang nak. Mummy tak kenal ikan ni. Arwah MIL suka masak gulai kari


Ikan sembilan di tapak tangan. Confirm Daddy nak masak gulai kari.


Ikan pilihan daddy lagi ikan selangat. Msk datuk dia beli sampai 3kg=RM11 je. Ikan ni selalu goreng garing je. Macam ikan kucing a.ka. selat kuning kecik


Ikan ni makcik kedai bagi free jer


Udang putih RM40...kat Bangi dalam RM55. Masa Mummy sampai udang-udang baru nak diasingkan ikut jenis dan saiz


RM15, sotong ni goreng tepong atau masak kicap la kut atau goreng kunyit

Actually bukan la purposely Mummy pergi sini nak beli ikan. Mummy ada kenduri kahwin di Kuala Kangsar dan lepas tu Daddy nak jumpa kawan dia di Taiping so on the way balik ke KL singgah la di Pantai Remis.

posted from Bloggeroid

Saturday, October 25, 2014

Menu Maal Hijrah


Menu Maal Hijrah


Kari ikan kembung


Ayam goreng ala2 kepci0


As usual pengganti kologen n botox


Sumber protein...sotong kicap

Sayur? Kacang botol cicah sambal brlacan je.

Thursday, October 23, 2014

Rindu seorang isteri...

Speechless.... biarkan gambar berbicara!





Semoga Allah memberi kekuatan dan ketabahan kepada Kak Tanty dan Harith menghadapi hidup yang mendatang tanpa Yin di sisi. Kami ipar duai sentiasa ada untuk Kak Tanty dan Harith. Al-fatehah Yin... 

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 21, 2014

Yang "Terakhir" Tentang Yin!

21/10/2014 (Selasa) Genap seminggu Yin meninggalkan kami semua. Cepat benar masa berlalu, seperti baru seketika menerima pangilan dari Kak Long bagitau Yin dah tak ada. Memang sukar untuk mempercayai, tapi berusaha untuk redha atas ketentuanNya.

Al-Fatehah my big bro. 

Gambar Yin berseorangan yang terakhir Mummy ambil. Masa cuti raya haji yang lepas (6 Oktober 14).

Gambar wefie terakhir Mummy & Yin . Masa cuti raya haji yang lepas (6 Oktober 14).

Lagi satu gambar wefie Mummy dan Yin, lebih kurang dengan gambar di atas cuma kali ni dia tak pakai songkok. Masa cuti raya haji yang lepas (6 Oktober 14).

Gambar Mummy yang terakhir Yin ambil. Masa ni Yin ikut Mummy ronda-ronda selepas pergi kubur emak dan abah. Ini juga kali terakhir Yin melihat SMDS. Lepas dia ambik gamabr ni Mummy kata, apalah ko Yin ambik gambar orang nampak gemuk (realitinya memang gemuk pun....hihi.. kesian ko Yin tak pasal-pasal kena marah ngan aku)

Wedding terakhir yang Yin hadiri... anak saudara kak Tanty kahwin di Cheras. Nampak ceria Yin dan Kak Tanty


Aidil Fitri 2013 ... foto terakhir Yin bersama semua waris Hj Omar & Hjh Amanah. Ikut perancangan 2014 gikiran beraya di PS tapi apakan daya Yin dah pergi dulu.

Aksi Ala-ala Panca sitara yang terakhir dengan Yin...

Aidil Fitri 2013...


Sambutan hari lahir terakhir Yin ... 50 tahun



Harapan terakhir Yin dihari jadinya..


Birthday wish terakhir Mummy untuk Yin semasa hayatnya




Gambar terakhir Yin dengan kawannya yang dia upload di FB (Sept 13 '14)



Gambar family terakhir yang Yin upload  --- family kawan baiknya.. Cikgu Bakri


Gambar terakhir Yin upload dalam FB Anak2 Hj Omar & Amanah. Gambar lama (2012 kalau tak silap) Mummy dan Yin. Masa ni Yin baru baik dari sakit...



Status terakhir yang Yin upload di FB... 10.21am 9 October 2014



 Sahabat Yin yang terakhir berpeluang melihat Yin semasa hayatnya.


Saat terakhir jasad Yin berada di rumahnya di Kulai

Kenderaan terakhir yang Yin naiki.


Jasad Yin akhirnya disemadikan di sini. Tanah Perkuburan Islam Batu 6 Bakri. Dalam hati terdetik kenapa Yin beria-ia meninggalkan pesan pada Kak Tanty supaya dia dikebumikan di sini. Mungkin sebab tanah perkuburan ini berada di tepi jalan besas dan merupakan laluan kami bila balik ke kampung. Yin mungkin nak memudahkan anak isteri, adik beradik dan sahabat handai mengunjungi pusaranya. Dan satu lagi mungkin sebagai tanda akhir persahabatannya dengan sahabat baiknya Cikgu Bakri. Yin dan 'Bakri' seperti tidak boleh dipisahkan. Wallahualam. 


...............................

Sebahagian daripada status FB sahabat-sahabat dan anak-anak murid Yin. Yang nyata masing-masing memang terkejut dengan pemergian Yin.












Friday, October 17, 2014

Yin ... Pergimu Tak Kembali


Entry ni terperap dlm draft mode since hari Rabu (15/10/14). Entahlah, Mummy seperti tidak cukup kekuatan untuk menghabiskan catatan ini. Buat sikit menanggis buat sikit menanggis. Hari ini Sabtu 18/10/2014 kalau ikut perancangan Mummy & Daddy, hari ni kami akan turun ke JB untuk melawat Yin. Tapi perancangan kami tinggal perancangan tidak sesekali dapaat mengatasi perancanganNya untuk Yin. Al-fatehah Yin.

-----------------------------------------------------------------------


15/10/14...Gerimis pagi... suasana suram dan kelam di luar sama seperti suasana suram dan kelam di hati Mummy. Titisan air hujan seiring dengan titisan air mata Mummy. Perasaan sedih dan sebak menebal di hati. Mengharapkan ianya mimpi rupanya realiti. Ya Allah ikhlaskanlah hati Mumny atas pemergian Yin. Yin meninggalkan kami ketika usianya menginjak ke 50 tahun 2 bulan (15/8/1964 - 14/10/2014), ketika isteri dan anak tunggal masih memerlukannya tapi janji Tuhan itu pasti tidak tercepat atau terlewat Yin terlebih dahulu pergi meninggalkan kami.Allah lebih menyayanginya.Semoga kau tenang dan aman di sana Yin. Al-Fatehah.


Koma secara tiba-tiba dan selepas bantuan CPR diberikan Yin gagal untuk diselamatkan. Tercatat di dalam Sijil Daftar Kematian, Yin meninggal pada 3.10am 14/10/2014 disebabkan pendarahan dalaman dan masalah pada jantung.


Jenazah Yin dimandikan dan dikapankan di Hospital Sultanah Aminah. Selepas itu dibawa ke rumahnya di Kulai bagi memberi peluang rakan-rakan, anak-anak murid dan jiran tetangga memberikan penghormatan terakhir padanya.


Daripada Kulai, jenazah dibawa balik ke kampung halaman, memberi peluang untuk saudara mara, sahabat handai dan jiran tetangga memberikan penghormatan terakhir dan selepas itu jenazah disolatkan di surau depan rumah.


Tidak sampai setengah jam, jenazah terus dibawa ke Tanah Pekuburan Islam Batu 6 Bakri untuk disemadikan. Kenapa di Bakri? Itu pesanan Yin kepada Kak Tanty. Kami berusaha memenuhi permintaan beliau. Dari saat kematiannya sehingga urusan pengkebumiannya, semuanya dapat diselesaikan dalam tempoh kurang dari 10jam. Alhamdulillah, Allah mempermudahkan segalanya.


Throw back...


Sabtu 11/10/2014 - Yin dimasukkan ke Hosp Kulai kerana mengalami kekerapan buang air besar. Dua hari di Hosp Kulai. Dalam hati Mummy berdoa semoga tiada apa-apa berlaku pada Yin sepanjang ketiadaan Daddy (Daddy join Kurban Ride ke Kemboja). Bercadang nak ziarah Yin hari Sabtu depan.



Yin di Hospital Kulai... Kak Long dan anak saudara Mummy Dr Nobo datang melawat

Kasih seorang isteri... Yin demam. Kak Tanty letak towel lembab di dahi Yin


Ahad 12/10/2014 - Som dan Enal melawat Yin di hospital. Kawan Yin pun ada datang melawat.



Bila Yin tidak sihat atau masuk hospital Mummy update status di FB sebab Mummy tau Yin mempunyai ramai kawan-kawan di saat susah dan senangnya. Antara kawan karibnya adalah Cikgu Bakri yang telah kami adik beradik anggap seperti saudara rapat. Bila dia tau Yin berada di Hospital, beliau telah meminta rakan-rakan yang berada di JB untuk menziarahi Yin di Hospital.

13/10/2014 jam 11malam mendapat berita Yin perlu dipindahkan ke Hosp Sultanah Aminah JB kerana tekanan darah yang rendah 105/55 dan bacaan hemoglobin yang rendah juga.


Hati berdebar mengharapkan semoga Yin kuat melawan penyakitnya. Terbayang bagaimana Kak Tanty dan Harith mengiringi ambulance ke HSA berdua. Kakak Mummy, Som dan suami turut turun ke KL menemani Kak Tanty. Alhamdulillah ada juga teman Kak Tanty. Wassap sentiasa masuk, Som memberikan lintas langsung.


Alhamdulilah masa ni daddy baru je sampai rumah selepas hampir 2 minggu join Kurban Ride ke Kemboja.



Sampai di HSA Yin dimasukkan ke Zon Semi Kritikal.

Message terus masuk ke group wassap keluarga . HP sentiasa di tangan. Dari Zon Kritikal Zin dipindahkan ke ward. Lega sikit debaran dihati. Kak Tanty, Som , Abg Enal , Harith naik ke ward. Selalunya kalau dah dipindahkan ke ward biasa keadaan pesakit dah stabil. Yin mintak air tapi doktor tak benarkan sebab Yin kena puasa esok pagi nak buat scooping untuk mengesan punca pendarahan. Selepas memastikan keadaan Yin ok semua balik ke rumah masig- masing.


Dalam pukul 2 Mummy baru lelapkan mata. Tak lama lepas tu dapat panggilan telefon dari Mama Miraki yang Yin dalam keadaan kritikal. Ya Allah dalam masa sejam Yin ditinggalkan, tiba-tiba dia kitikal. Mummy sangat tekejut, tak tau nk buat apa. Air mata turun tak henti. Wassap keluarga kembali aktif. Masing-masing sepakat untuk membaca Yassin.


Tidak lama selepas selesai membaca Yassin, Kak Long call. Hati berdebar. Baru sebut hello Kak Long dah dengar tangisan Kak Long, Kak Long maklumkan Yin dah tak ada lagi. Ya Allah lemah rasa seluruh tubuh.


Mummy kejutkan Daddy yang baru lelapkan mata sekejap (Mummy baru sampai rumah pukul 11pm). Untuk sejam pertama Mummy blank tak tau nak buat apa.


Pebincangan melalui wassap, klu call sure tak boleh berbincang sebab masing-masing sebak menanggis. Keputusan keluarga Yin akan dimandi dan dikapankan di hospital.


Mummy terus kemas baju dan kejutkan anak-anak untuk bersiap-siap balik ke kampung. Pukul 6.30pm kami bertolak dan sampai di kampung dalam pukul 9am.



Masa Mummy sampai ke kampung sudah ada jiran-jiran tetangga yang datang.


Sepupu Mummy dan anak bujangnya antara yang terawal datang membantu kakak Mumny, Mek.


Sebahagian yang menanti ketibaan jenazah Yin

Di Kulai... beratus rakan-rakan cikgu, anak-anak murid dan jiran tetangga yang hadir memberikan penghormatan yang terkahir kepada Yin.




Jenazah Yin sampai ke kampung sekitar 10.30am dan terus diletakkan di surau untuk memberi peluang kepada saudara, sahabat handai dan jiran tetangga memberikan penghormatan yang terakhir.


Kak Tanty ditenangkan oleh saudara mara. Suasana sangat-sangat pilu. 


Kesedihan yang terlalu sukar untuk digambarkan



Mummy, mengambil peluang untuk mendakap dan mencium Yin buat kali terakhir. Tak puas menatap wajah Yin...apa yg Mummy nampak wajahnya cukup tenang dan bibir seolah mengukir senyuman. Mummy pegang pipi Yin, rasa lembut dan sejuk seperti sedang tidur macam biasa. Air dikelopak mata yin dan juga di dahi Mummy sapu dengan tangan. Pergi la Yin, giliran kami pasti akan menyusul nanti.

Sebahagian tanah rumah yang abah wakafkan untuk didirikan surau dan di surau inilah jenazah anak tunggal Abah disembahyangkan

Lebih kurang setengah jam di surau, jenazah Yin dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Batu 6 Bakri, Muar. Inilah kenderaan terakhir yang dinaiki Yin.

Tercapai hajat terakhir Yin untuk dikebumikan di sini. Semasa hayatnya Yin ada berpesan, sekiranya beliau meninggal, minta jasadnya dikebumikan di sini atau di perkuburan Pt Sentang Batu. Kalau boleh beliau tidak mahu dikebumikan di Kulai

Biarkan gambar berbicara....









Sahabat baik Yin, Cikgu Bakri berbaju kelabu dan berkopiah putih. Sampai di tanah perkuburan sejurus sebelum jenazah Yin dimasukkan ke tanah. Berpeluang melihat wajah Yin buat kali yang terakhir.




Bacaan Talkin sedang diadakan

Berat kaki untuk meninggalkan pusara Yin. Di belakang... sahabat-sahabat baik Yin yang sanggup datang dari KL dan JB untuk memberikan penghormatan yang terakhir pada Yin.



Bersemadilah kau dengan tenang Yin. Kenanagan bersamamu selama 50 tahun akan kekal hingga ke akhir hayat Mummy. In Sya Allah.

Kepada semua saudara mara, rakan taulan, jirang tetangga, bekas anak murid Yin dan semua pihak yang tidak putus-putus mendoakan kesejahteraan Yin sewaktu hayatnya dan mendoakan kesejahteraan rohnya setelah beliau tiada Mummy dan ahli keluarga yang lain mengucapkan jutaan terima kasih, Halalkan makan minum Yin dan maafkan salah dan silapnya jika ada. Jika Yin ada berhutang pada Tuan/Puan bolehlah berhubung dengan kami adik beradik beliau atau isterinya Kak Tanty. Semoga Kak Tanty terus tabah mengharungi hidup ini tanpa Yin di sisi. Yin meninggalkan akak amanah yang besar iaitu Harith. Kakak masih ada Harith dan kami ipar-ipar semua.

Hingga ke akhir catatan ini Mummy tidak sampai hati meletakkan perkataan 'arwah' di hadapan nama Yin. Walaupun Yin sudah tidak ada di dunia ini namun kenangan bersamanya tetap kekal dalam ingat.


... wait for next entry!