Tuesday, October 15, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Salam Aidil Adha dari Mummy & family.... Tak sempat nak posing raya, Daddy dan anak2 dah tukar uniform sebab nak pergi gotong royong kat surau....huhuhu

Raya haji tahun ni kami beraya di rumah masing-masing. Nak meraikan bersama jiran-jiran tetangga. Daddy pun nak gotong royong kat surau. Bibik mintak cuti untuk raya haji ni so malam tadi sebelum tidur Mummy dah masak sikit-sikit menu raya. Pagi tadi bangun pukul 6am dan sambung masak. Ni la menu raya kami anak beranak.


Tak de maknanya jadi orang Johor kalau pagi raya tak ada menu ketupat nasi. Tak kisah le ketupat anyam ke, ketupat seger atau ketupat daun pisang. Yang penting ketupat nasi. Aksesori dia Mummy masak sayur lodeh, sambal kacang dan rendang daging. Kalau ada kari ayam lagi sedap ni.




Daddy dan Danish tak berapa suka makan ketupat nasi, so Mummy masak nasi briyani. Sedappp ni kalah nasi briyani Mat Sah yang fofular kat Batu Pahat tu...heheh. Mummy masak ayam masak merah dan buatkan acar darat. Nak buat nenas paceri malas la pulak

Kuih raya tak de buat apa cuma buat chocolate cake ni seketul dan

Caramel crunchy almond yang tersangat lah sedapppppnya....

Mummy di hari raya


Sempat gamabr dengan Dania jer...heheh




Sunday, October 6, 2013

Makan makan dan makan

Dua hari cuti tak ada ke mana pun. Daddy gi ride ke utara dari hari Jumaat, malam ni baru balik. Plan nak pergi ke Nilai 3 untuk beli bunga telor untuk majlis aqiqah dan cukur jambul Dhiya pun tak jadi. Lagi pun 2 hari ni cuaca mondom dan gerimis je, in the end menipiskan sofa je la bangun tidur bangun tidur masak makan.

Pagi tadi Mummy ke pasar tani. Mak datuk harga lauk pauk semua naik mencanak2. Yang Mummy paling terkejut daging salai. Bulan lepas Mummy beli sekilo baru RM40, hari ni dah naik RM60. Daging batang pinang sebelum ni RM 25 dah naik ke RM32, daging biasa dulu RM22 dah naik RM27, patutlah daging salai pun naik harga.

Udang besar 2-3 bulan lepas sekilo dalam RM18-RM20. Hari ni Mummy beli RM30.50/kg. Ayam turun sikit RM7.70/kg. Ikan bawal putih RM30, jenahak dan tenggiri isi RM29, ikan kembung RM12, ikan kucing RM10. Satu troli je dah RM200++. Semakin kecil nilai matawang kita


Umbut RM9/kg. Yang ni patutlah sebab susah nak cari pokok kelapa. So Mummy masak kari umbut campur dengan ayam


Tumis pedas sulur keladi. Korang tau tak apa benda alah ni. Sedap oooi. Tapi kena masak pedas2 dan letak ikan bilis banyak2


Ayam goreng untuk anak2


Petang-petang layan FB tanpa rasa bersalah menghabiskan 1 slice choc cake yang sangat-sangat sedapppp (sendiri buat sendiri makan sendiri puji....hahah)


Tak tergoda ke


Mummy letak choc ganache banyak2...terasa2 cam makan choc la pulak..hahha...haven
posted from Bloggeroid

Thursday, October 3, 2013

Cuti-cuti Perth - Part 8 (Kerriley Park Farmstay)

Dari Mandurah 3.5 hours drive menuju ke Kerriley Park Farmstay. Dah duduk kat apartment kita pindah duduk di rumah ladang pulak ya anak2. Kerriley Park Farmstay ni terletak di antara bandar Busselton dan Margarate River. Perth - Bunbury - Busselton dan sebelum ke Margarate River kena exitlah untuk ke farmstay ni

Dah sampai Busselton bermakna dah dekat la farmstay yang kami akan tinggal untuk 3-4 hari


Perjalanan ke Selatan Perth menuju Margaret River kita akan disajikan dengan pemandangan ladang anggur dan ladang binatang. Sekarang ni musim sejuk so pokok2 anggur semua memang masih togel lagi atau ada yang baru nak tumbuh tunas daun baru


Dapat capture pelangi penuh ni....


Yesss akhirnya selepas 3 jam drive dari Mandurah sampai juga ke farmstay ni


Family operated farmstay


Hanya untuk guest sahaja


Cottage kami nama Banksia... nampak tu nama OMAR


Ikut jer arah sign board sure jumpa mana satu cottage yang kami akan tinggal








Persekitaran cottage





Inilah kediaman kami untuk 3-4 hari. Bayar 3 hari dapat 1 hari percuma...




Dikelilingi pokok ala2 belukar


Rumah kayu jer....hehhe


Bahagian hadapan untuk BBQ... tiap2 hari berBBQ ni



Master bedroom


2nd bedrooom




Bilik ke 3 cum bilik main. Ada 3 single bed


Dapor Mummy untuk 3 hari.... perfect!

Living area


Laundry area


Fresh telor ayam dari reban 

Kami sampai sini dalam pukul 3.15pm. Lepas solat jamak Mummy terus bersilat kat dapor dan cuci kain baju yang kotor. 

Anak-anak kat luar berbbq dengan daddy

Memang puas hati dengan keadaan rumah yang selesa dan bersih. Rate pun ok. Stay 4 malam bayar 3 malam, stay 7 malam bayar 5 malam... so untuk yang stay lama memang berbaloi-baloi la.



Wednesday, October 2, 2013

Cuti-cuti Perth - Part 7 (Mandurah Cruises)

16/8/2013 Jumaat - Selepas 3 hari di Perth City, hari ni kami menuju ke Selatan Perth. Untuk 3 hari seterusnya kami stay di farmstay. On the way ke farmstay kami singgah dulu di Mandurah.

Persiapan awal untuk perjalan jauh hari ni. Mummy masak nasi lemak....jangan tak percaya. Kami bawak bekal dan makan kat tempat rehat. Senang jer tak payah susah2 cari tempat makan.

Sandwich sardin...

Singgah dulu di Mandurah untuk Dolphin Cruise

Awal pagi tiket kaunter dah buka

Muka ceria anak-anak Mummy

1 hour Dolphin and Canal Cruises... dalam hati cam tak percaya je dolfin akan muncul...hahaha. Tak pe la... layan je la budak2

2 Adults + 4 kids = RM350....

Sementara tunggu nak naik feri kita pusing2 dululah keliling kawasan dulu sambil posing2 


Playground yang bersih dan sangat2 besar kawasannya, Alat-alat permainan pun semua terjaga elok je. Tak de la tali buaian yang patah atau jongkang jongkit yang dah tak berfungsi memang beza sangat dengan kat tempat kita




Love Love Love... nak menyelit jer si kecik Dafiy ni







Bot ni boleh muat dalam 50 orang dan jangan tak percaya lebih daripada 3/4 muka-muka Malaysian jer. Ala2 naik feri nak pegi Langkawi je la....haha

Dannnnn .. Daddy jumpa kawan dia kat sini pulak..... 

Anak-anak tak nak duduk dalam feri nak duduk kat luar. Mummy yang takut

Daddy la kena temankan dia orang kat tingkat atas feri ni

Mengelilingi perumahan mewah di Mandurah

Wow.. I wish I've one....

Tiap rumah ada mini jeti. Dolfin tak ada kita tengok banglow2 mewah je la... sambil berangan2
   
Baik-baik... nanti jatuh kat laut tu


Selesai naik cruise ... kami teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya....