Monday, September 30, 2013

Cuti-cuti Perth - Part 6 (The Pinnacles)

 Hari ke-3 di Perth, kami menuju ke utara Perth. Destinasi adalah ke Pinnacles Dessert. Dari awal Mummy memang dah letak dalam itinerary kali ni untuk melawat ke Pinnacles. Drive lebih kurang kurang 2.5 hours dari Perth. Itu pun banyak kali kami berhenti bila nampak ada tempat agak menarik di tepi-tepi jalan, Itu untungnya drive sendiri compare ikut tour package ....heheh. Lagipun tak perlu risau googlemap dan waze sentiasa menemani.


Highway besar yang lengang...dannnnnnn no toll yer


Hutang belukar kanan kiri jalan. Belah utara Perth kurang sikit ladang-ladang kambing lembu


Cuaca sekejap panas sekejap hujan

Berhenti di Rest Area sebab nampak bunga kuning cantik-cantiknya...


Along menahan kencing...heheh





Tak tau bunga apa, kecik2 kuning cantik , tak berbau. Tapi awas pokok ni berduri






Kat belakang tu area parking caravan 





Legaaaa bila dah nampak signboad ni... letih gak dua jam setengah dalam kereta













Ada amaran tak boleh panjat tapi budak2 ni kisah apa...












Ada track untuk kenderaan ringan mengelilingi pinacles ni. Boleh berhenti kat tepi laluan kalau kita nak bergambar atau nak berjalan-jalan






Takjub dengan kejadian Pinnacles ni. Allah Akhbar









On the back from Pinnacles singgah di Yanchep National Park. Park ni kecik je, hajat nak tengok koala


Masa sampai ni lepas hujan gerimis dan angin sangat-sangat kuat

Manalah nak nampak koala yang zzzz kat hujung pokok kan....hahah

Apasal la ko tidor tinggi sangat koala ooi... Kalau jatuh kan sakit nanti.

Adalah seekor yang tidur rendah sikit, boleh lan anak2 nampak

Dengar ja la pekerja ni explain pasal koala

Menyinggah lagi di Yanchep Golf Club. Kalau ada gang dah pasti Daddy gi menebas kat sini... 

  
Rezekilah.... letih2 dah berjalan seharian dapat undangan dinner di rumah kawan Daddy. Cam gi beraya la malam tu..heheh. Kawan daddy n family ni sekarang duduk di Perth dan ada 10km ladang lembu dan kambing... hohoho. Imagine la besar mana ladang dia, tak main hektar2. Ada IT company di KL. So daddy kenal dia masa buat kerja-kerja IT di KL.


Cuti-cuti Perth - Part 5 (Fremantle)

Fremantle bukan (free-mentel yer...hahahah) juga destinasi wajib bile ke Perth, terkenal dengan pasarnya, tempat-tempat bersejarah dan juga pelabuhan-pelabuhan
















Dah sampai Fremantle kenalah makan di Cicerello's, the best Fish n Chips in Western Australia

Lepas ambik order duduk jer, dia akan bagi kita alat cam pager. So bila makanan yang kita order dah siap pager ni akan berbunyi dan kita ambik makanan kat kaunter....


Set fish n chipc untuk family ni memang besarrrrr... maunya tak besar Aud70 = RM210....hahaha

Fries pun bungkus guna kertas minyak jer

Budak2 nak makan kat mejal luar ni tapi melihat ke'ganasan' burung2 ni tak jadi le nak makan. Nampak tak dua makcik ni... dia dapat makanan gantian bila burung ni sudah terbang dekat dan 'melepas' kat atas makanan tu....heheh