Thursday, August 29, 2013

Kenangan Raya 2013 @ JDT - Part 8 (Wang Besar!!!!!)

Duit raya duit raya... sapa yang tak nak duit raya kan. Acara bagi duit raya kat kampung Mummy adalah sangat2 happenning. Secara rasminya penerima duit raya seramai 38 orang yang tak rasminya sure berlebih2kan. Pemberi duit raya pula ada seramai 16 orang. Jenuhlah beratur 16x nak kutip duit raya, kecoh, berpeloh, mengeluh semua ada. Pemberi duit raya termasuklah adik beradik Mummy dan anak-anak saudara Mummy yang dah kerja. Penerima duit raya pulak anak-anak saudara samada dah kahwin atau belum dan cucu-cucu saudara dan kami pun dapat gak duit raya tau. Memang dah macam satu tradisi untuk bagi duit raya kepada semua anak-anak saudara walaupun dia orang dah kerja dan dah berkahwin. Pemberian seikhlasnya la tapi bila dah kumpul-kumpul berlebih nak bayar minyak dan tol balik kampung dan penyambung hidup sebelum dapat gaji la juga...hahahhahaha


Susah oooo nak distribute duit raya ni... mula2 suruh orang duduk dulu....alamak letih pulak pemberi duit raya nak berjalan agihkan duit raya

Last beratur dan permeri duit raya duduk kat depan...

Alahai Dr kita ni besar betul beg dia sediakan untuk kutip duit raya. Camana Doc agak2 collection duit raya tu boleh top up duit hantaran tak


Along dah dapatkan tadi????

Kak Kay sempat pasang boduguard kat belakang tu... takut ada rusuhan semasa nak dapatkan bantuan BRiM ni....hehehe


Cepatttt... turn Cik Rin bagi duit raya ni

Turn Mummy....

Wah tengok tu Mama Miraki, duit raya satu beg merah besar tu!!!


Tiap kali acara bagi duit raya si Daniel ni la yang jadi penanda barisan. dia la yang akan duit raya dulu dia dah smapi ke barisan paling hadapan semula maknnya dah selesai untuk sorang pemberi duit raya sambung ke pemberi seterusnya sehingga habis... letih beb. 

Amboi ko Lan, dapat duit raya sanggup cium tangan ye....hehehe

Anak saudara menantu kami... first time beraya dengan family ni

Siap ko Farhan, tahun depan dah masuk dalam kategori pemberi duit raya... final year student dan bakal arkitek ni... duit raya untuk Cik Gee jangan lupa tau

Aisyah The Paplum girl...

Psst... Dafiy, duit raya tu pass pada Mummy tau!

Yesssss.... dapat duit boleh bayar tol balik Penang pulak

Eyna, bak la sini duit raya tu Mama pegangkan... agaknya itu dialog antara Ayna dan Mama 

Yesssss tahun ni dapat kutip duit raya untuk 3 orang.... berbaloi2

Wednesday, August 28, 2013

Kenangan Raya 2013 @ JDT - Part 7 (Me & My Siblings)

Raya tahun ni Mummy dapat mengabadikan gambar kenang-kenangan dengan semua adik-beradik Mummy. Jom layanzzzzz. Inikan blog peribadi Mummy so memang penuhlah dengan gambar-gambar suku sakat Mummy... kalau tak suka click je X kat atas nun.

Kak Long ... kakak pertama Mummy. Sweet kan senyuman Kak Long ni

Kak Noor ... kakak kedua Mummy

Kak Mah ... kakak ketiga Mummy

Kak Lah ... kakak keempat Mummy

Mek @ Mama Janet - kakak kelima Mummy

Yin - Sorang2 nya abang Mummy. Anak no 6. Alhamdulillah dia discharge dari hospital 2 hari sebelum raya.

Som - Anak no 7

Enab @ Mama Miraki yang over ... satu2 nya adik Mummy, walau pun dia adik tapi dia lagi besarrrrrrrrrrr kan kan kan... betul tak Kak Ton.... ahakssss

Thursday, August 15, 2013

Cerita Raya Belum Habis Tau!

Cerita raya akan disambung lagi nanti. Tuan tanah sambung cuti2 raya lagi, nak pi tangkap kangaroo buat rendang.


posted from Bloggeroid

Tuesday, August 13, 2013

Kenangan Raya 2013 @ JDT - Part 6 (Menu Raya)

Bila hari raya selain menu rasmi JDT ketupat rendang, ada juga menu2 lain yang kami sediakan. Almaklum lah dah ramai yang kahwin campur dengan orang asal dari negeri2 pantai timur dan utara so menu pun kenalah dipelbagaikan.



Ketupat daun kelapa vs ketupat segera

Sayur lodeh vs sambal kacang

Rendang daging

Ketupat palas vs lemang

Nasi kerabu vs gulai ikan tongkol

Acar timun & sambal sotong kering

Sebelum pergi solat hari raya masing2 dah layan menu raya dulu
  
Selepas solat hari raya kami jemput jemaah dari surau datang ke rumah untuk jamuan hari raya dan marhaban...almost 50 orang gak yang datang







Monday, August 12, 2013

Kenangan Raya 2013 @ JDT - Part 5 (My biggggggg family)

Acara paling seronok dan kecoh masa hari raya adalah semasa bagi duit raya dan semasa nak ambik family photo. BUkan senang beb nak ambik gambar 55 orang dengan anak2 kecil lagi. Apa2 pun inilah hasil family photo keluarga besar Mummy.



Waris Hj Omar & Hjh Amanah. Alhamdulillah 55 orang dapat dikumpulkan pada pagi raya 2013 ini. Semoga kami semua dipanjangkan usia dan dapat lagi berkumpul pada hari raya 2015. Abaikan aksi  melampau Dr Nobo tu.. sampai baring2 lagi


Freestyle

My bigggg sisters and borther

Pandanglah lihatlah ... tiru macam saya. Best sangat sebab kakak2 dan abang Mummy yang sangat2 sporting melayan kehendak adik2 untuk mengedix...ingat senang ke nak dapatkan kakak2 yang dah veteran untuk posing cam ni

Dengarkan la irama lagu larut malam.... pabila larut malam

Inilah barisan kita.....

Keluarga Kak Long (1)
Belakang Kiri : Azlan, Ariff, Dr Khairul, Faez
Depan Kiri : Airil, Suzi, Airene, Kak Long, Myza, Rayyan Mikael

Keluarga Kak Noor (2)
Belakang Kiri : Ayien, Ariel, Emi, Iwan, Ayu, Eyna
Depan Kiri : Ija, Abg Rin, Zara Alisha, Kak Noor, Aqil Rayyan, Erra, Ecah

Keluarga Kak Fatimah (3)
Abang Md Shah, Farhan, Fareez & Kak Mah

Keluarga Kak Lah @ Kak Kay (4)
Belakang Kiri : Shasha, Hafeez, Syeera
Depan Kiri : Abg Wan, Kak Lah

Keluarga Mek @ Mama Janet (5)
Syafiq, Abg Brahim & Mek

Keluarga Yin @ Wong Khoo Lai (6)
Yin, Harith & Kak Tanty

Keluarga Som @ YB Bukit Mutiara (7)
Belakang Kiri : Izzad, Liza, Hafeez
Depan Kiri : Abg Enal, Aliya & Som

Keluarga Gee @ Mummy Gee (8)
Daniel, Radzuan, Dania, Dafiy, Gee, Danish

Keluarga Enab @ Mama Miraki (9)
Iki, Ika, Enab, Iki & Saidon

bersambung lagi... banyak lagi gambar2 menarik untuk dikongsi. Gambar2 raya ni memang banyak khas untuk suku sakat Mummy so kalau korang menyampah tengok gambar kami yang banyak sangat ni sila la X je... gambar paling best masa aktiviti bagi duit raya....

kalau lepas ni tak de update dari Mummy untuk seminggu dua ni, harap maaflah ye, tuan tanah pi sambung cuti2 lagi