Wednesday, July 31, 2013

Berlalu 19 Ramadhan


Balik dari kampung daddy rasa malas nak masak. Daddy beli nasi arab. Mummy cuma masak grill udang ngan salmon dan masak sup
posted from Bloggeroid

Berlalu 18 Ramadhan

Hari ni ksmi balik kampung Daddy. Ada kenduri arwah untuk MIL. Aktiviti masak2 semua pass pada orang surau


Plan nak balik awal pagi terpaksa filewatkan sikit. Peti sejuk huat hal dah dua hari Tetiba x sejuk....huhuhu. Janganlah ko rosak time nak raya ni wahai esbok. Mummy suspect gas habis. Bila orang datang check dia kata motor yang rosak....huhuhu. Terbang RM500...Tak pe la dah rezeki orang yang baiki tu kan


Masa sampai kg makcik tengah buat kuih siput


On d way balik Mummy beli kuih-kuih untuk berbuka. Kuih kat kampung Daddy 3 RM1. Semua memang dibeli memang sedap-sedap


Main menu buka... kari udang dan ayam masak merah

posted from Bloggeroid

Sunday, July 28, 2013

Berlalu 17 Ramadhan

Cuti Nuzul Quran.


Nak membangkitkan mood buat biskut raya Mummy start dengan yang paling mudah dan pasti disukai anak-anak. Bubble rice choc. Sangat- sangat mudah nak buat. Tak perlu mixer atau oven canggih.


Crunchy choc chips. Yang ni pun senang gak tak perlu mixer tapi kena ada oven la


Lepas buat choc chips ajak Daddy ke Alamanda untuk beli baju Danny dan Danish.


Mummy tumpang beli jeans, blause dan kemeja....hihihi


Mood nak masak ke lauttt. Cuma buat spagetti dan sambal telor je

posted from Bloggeroid

Friday, July 26, 2013

Happy Birthday My Ex- Boyfriend


Happy 44th birthday untuk Daddy. Semoga sentiasa dalam lindungan dan keredhaanNya. Mummy doakan daddy sentiasa sihat sejahteran dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Terima kasih kerana menjadi hubby dan daddy yang terbaeksss buat Mummy dan anak-anak. We love u so muchhhhh.

Birthday tahun ni tak ada celebrate apa2 pun. Keka pun Mummy tak buat. Mummy ajak Daddy buka puasa kat luar tapi Daddy tak nak la pulak. Kita celebrate birthday Daddy masa raya nantinya.

Mummy pun blank tak tau nak bagi hadiah apa kat Daddy. Cuma daddy kata selain dari jam. Daddy fikirlah dulunya, nanti bagitau Mummy.

Birthday daddy sama dengan birthday kakak Mummy si YB Bukit Mutiara. So untuk Som, selamat ulangtahun dan semoga success selalu.

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 24, 2013

Berlalu 15 Ramadhan


Rezeki kami anak beranak untuk pertengahan Ramadhan ni. Mummy cuma masak lemak cili api udang n telir madak kicap je. Beli kerabu mangga RM3 dan kuih-kuih.

Hari ni MB Selangor umum bonus raya sebulan gaji. PM pun umum gaji setengah bulan or minimum RM500. Camana dengan yang kerja swasta? Dapat bonus raya tak?
posted from Bloggeroid

Berlalu 14 Ramadhan


Ketandusan idea nak masak. In the end order pizza dan beli ayam KFC. Mummy cuma goreng sayur jer. Bubur lambuk tu Daddy ambil di masjid dekat office dia.

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 23, 2013

Berlalu 13 Ramadhan


Kelmarin adik ipar Mummy datang bawak durian so hari ni Mummy buat bubur kacang durian.



Semakin blur dan tak tau nak masak apa. Last buat sambal goreng tauhu tempe, sup ayam, goreng ikan dan sambal sadin. Mummy beli kerabu mangga RM3

posted from Bloggeroid

Monday, July 22, 2013

Berlalu 12 Ramadhan

Hari ni adik- adik ipar dan biras Mummy datang berbuka di rumah.


Buah melaka sinonim dengan bulan puasa. Masa Mummy kecik- kecik dulu bila puasa kerap buat kuih ni


Daddy teringin makan nasi lemak so Mummy masak sikit dan nasi putih pun masak juga. Buat sambal sotong petai, goreng ikan bawal, lemak putih tauhu n tauge n ayam goreng kunyit. SIL bawak mee goreng


Tau tak ini kuih spa? Hihi...adal kejadian ini sebenarnya kuih tepong pelita. Tapi ntah camana daddy bawak bila sampai rumsh semua dah tonggabg terbalik dalam bekas polisterin. Nak buang sayang pulak. So Mummy tuang dalam mangkuk icecream je la. comel la pulak..

posted from Bloggeroid

Sunday, July 21, 2013

Berlalu 11 Ramadhan


Kedai tak bukak tapi Mummy dah tercongok depan tu... sempat lelap kejap...hihi


Cer teka apa Mummy beli


Macam-macam ada....

Hampir RM200 gak untuk bahan- bahan biskut raya tu. Ada orang tu cakap dengan RM200 dia boleh beli 8 balang kuih x perlu susah-susah kan diri kat dapor. Terserah pada seseoranglah samada nak buat sendiri atau beli je. Tapi pada Mummy kalau raya kita tak buat biskut raya cam kurang sikit kemeriahannya. Anak- anak Mummy yang dah terbiasa dengan aktiviti buat biskut raya memang dah start tanya hika Mummy nak buat.


Balik dari kedai bakery Mummy ajak Daddy gi ke Parkson Alamanda. Tujuan nak cari kasut untuk Dania n Dafiy. Selain tu nak beli jeans n dress untuk Dania.

Hari ni tak de menu berbuka sebab tuan tanah gantung periuk.
posted from Bloggeroid

Saturday, July 20, 2013

Mood raya....


Kedai tak bukak tapi Mummy dah tercongok depan tu... sempat lelap kejap...hihi


Cer teka apa Mummy beli


Macam-macam ada....

Hampir RM200 gak untuk bahan- bahan biskut raya tu. Ada orang tu cakap dengan RM200 dia boleh beli 8 balang kuih x perlu susah-susah kan diri kat dapor. Terserah pada seseoranglah samada nak buat sendiri atau beli je. Tapi pada Mummy kalau raya kita tak buat biskut raya cam kurang sikit kemeriahannya. Anak- anak Mummy yang dah terbiasa dengan aktiviti buat biskut raya memang dah start tanya hika Mummy nak buat.


Balik dari kedai bakery Mummy ajak Daddy gi ke Parkson Alamanda. Tujuan nak cari kasut untuk Dania n Dafiy. Selain tu nak beli jeans n dress untuk Dania.

posted from Bloggeroid

Berlalu 10 Ramadhan

Sepertiga Ramadhan sudah berlalu, Ramadhan beransur-ansur meninggalkan kita tanpa kita sedari. Supaya kita tidak akan 'meninggalkan' Ramadhal yang tinggal ini. Rebutlah segala kebaikan yang terdapat di dalam bulan Ramadhan (ingatan untuk diri Mummy dan reader sekelian)


Yang sejuk-sejuk jadi pilihan anak-anak...fruit cocktail


Jus tembikai kaw2 sendiri bikin


Wajib ada


Ni pun wajib ada gak


Anak- anak request spagetti


Ayam masak kicap


Sup ayam untuk Mummy


Masterchef di dapor.... nak masak resepi special salmon katanya... tak tau le camna rupanya


Salmon yang tak sempurna lagi untuk dihidang

posted from Bloggeroid

Friday, July 19, 2013

Berlalu 9 Ramadhan

Alhamdulillah demam daddy dah kurang walaupum belum lagi pulih sepenuhnya.
Sakit kepala Mummy pulak masih terasa lagi. Orang dah 9 hari puasa tapi Mummy baru dua hari....hehe.

Sekarang ni bila on d way balik dari office kepala jenuh fikir apa menu nak masak. Memang blur la sekejap...hehhe


Tembikai yang menghairahkan...haha


Puding jagong dan agar-agar yang berwarna-warni. Puding tu lebih Mummy buat semalam. Agar-agar tu jiran bagi.


Suka betul Daddy dan anak-anak dengan kuih cakoi ni


Murtabak singapore Muo ni dah berbulan duduk dalam esbok. Alhamdulillah masih mengancam rasanya


Fruitn coctail yang menyejukkan


Air kelapa yang sangat-sangat manissss.... kalau ikutkan hati mau Mumny minum 5-6 gelas ni tapi... tahan. Mummy minum segelas je. Minum teh-o je la lepas tu


Kurma ni masa awal puasa penuh sebekas ni. Nak kena beli lagi ni


Sayur campur flora n fauna. Cantiknkan warna sayur ni.. i likeeee


Meehoon goreng bibik


Kari pekat recycle

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 17, 2013

Berlalu 8 Ramadhan

Hari ni Mummy MC. Sakit kepala dan tengkuk dari petang semalam. Pagi tadi Mummy pergi kerja gak sebab ada invoice nak kena hantar dan Mummy simpan dalam almari pulak. Camana dia orang nak hantar. Dalam pukul 10 Mummy gi klinik dan Dr bagi MC sehari. BP normal walau agak


Daddy hari ni pun MC gak. Demam panas sejak petang semalam.


Menu berbuka hari ni... Mummy buat puding jagong dan sago gula melaka. Cakoi n pau kacang macam biasa la beli.


Nyaman sedapp sejukkkk


Comel tak puding jagong Kak Ton???


Menu berat malam ni, Mummy masak sambal telor puyoh, lemak putih petola n tauhu kering, tauhe tempe goreng dan sotong goreng tepong.


Mummy masak sambal telor puyoh ni 60 biji...jangan terkejut yer..licinn. Anak-anak Mumny memang suka betul dengan sambal telor puyoh ni.

posted from Bloggeroid