Monday, October 15, 2012

Coklat boleh mengemukkan? Mitos je tu....

3 jenis coklat dari Langkawi... Mummy kirim dangan budak opis yang pergi ke Langkawi. Nasib ko la kena pikul akak punya coklat yang berat ni.

Almond gold... choc yang mengandungi 33% coco. Memang sangat sedap... lemak berkrim dengan almond yang rangup...walahhhhhh

Sangat2 suka dengan choc ni... kat Langkawi boleh dapat dalam RM22 sekotak ni (ada 22 pieces) tapi kalau kat KL ni harga dah RM40++... memang berbaloi la kalau beli yang ni

Choc ni dah tak berapa minat, kira so so je la.. tapi sebab ada almong dalam tu Mummy ngap gak le....heheh

Agak2 dalam tempoh sebulan dua berapa kg boleh naik berat badan ni ek? Ish ish mana ada naik berat badan pun....Coklat boleh menggemukkan itu cuma MENTOS MITOS semata2 jer tu. Korang jangan lah percaya. Lagipun, kita memang boleh gemuk kalau makan apa-apa pun secara berlebihan. Tak kisahlah apa jenis makanan sekalipun. Jadi jangan pandai-pandai nak tuduh coklat yer...hehhe

Dalam sehari, makan coklat dalam 1-2 bar tu adalah okay. Makan coklat saja takkan menyebabkan obesiti sebabnya kalori dari coklat hanya memberikan lebih kurang 0.7 – 1.4 peratus kalori dari kiraan diet. 

Actually kan coklat boleh menambahkan mood gembira. Sebabnya, coklat boleh menghantar reaksi positif ke kimia otak dan dapat memperbaiki mood seseorang yang sedang kesedihan atau stress. Campuran pelbagai bahan dalam coklat menyebabkan rasa dia sangat nyaman dan masuk dengan jiwa. Jadi, kalau orang yang tak suka makan coklat, dia kurang gembira. Huhu... so kalau korang tengah bersedih tu cuba makan coklat, tengok ada tak apa2 perbezaan pada mood uols

4 comments:

  1. salam mummy betulkan gemuk tu mitos je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lina, setakat makan sehari 2-3 bar no hal la... heheh

      Delete
  2. i'm chocolate lover. betul tu, coklat x menggemukkan cuma jgn amik dlm kuantiti yg terlalu banyak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa2 pun kalau keterlaluan memang akan ada bahayanya.... lallala...sambil kunyah2 coklat

      Delete