Friday, July 29, 2011

Mood cuti, jangan kacau!

Lalallalalalala... hari ni Mummy cuti... so kalau ada panggilan2 telefon dari opis tak berjawab tu jangan marah la ye. Mummy kalau kat rumah ni handphone ke mana beg tangan pun ke mana....hehehe.

Cuti2 hari ni Mummy ngan Mama Miraki ada projek sebenarnya... kami dah janji nak gi Member's Sale @ Sogo.... wahhh sakan kan nak shopping2 sanggup ambik cuti tu.... Tak pe la lagipun Mummy dah lama tak ambik cuti dan dah lama gak tak jumpa Mama Miraki. Bukan le nak memborong sakan, membeli sekadar yang mampu keperluan anak2 untuk hari raya ni. Nanti bila dah puasa malas pulak nak gi merayap ngan shopping (ye ke???? cam tak caya je... selalu tu selagi tak raya ada je benda yang nak dicari termasuk baju dan seluar kecik... hehehe)

Janji ngan Mama Miraki kul 8.45am, nak breakfast dulu. Mestilah kena isi minyak kalau tak mana larat nak berpencak silat kat Sogo nanti.

Oklah chaloooo...

Thursday, July 28, 2011

Apa aku kisah, bukan rumah aku pun!

post yang dah lama terperap di dalam 'draft mode'.... Weekend lepas yang sungguh meletihkan. Hari Sabtu settledkan semua urusan rumah dari cuci dan iron kain baju, tukar cadar, cuci towel hinga mop lantai atas bawah. Malam minggu tu sambung lagi iron kain baju. Hari Ahad awal bagi buat breakfast dan pukul 9am bertolak ke rumah lama Mummy kat BBNilai. Anak2 semua angkut sama sebab plan nak bawak dia orang swimming kat Nilai Spring Resort. Tujuan utama ke rumah Nilai sebab nak mengecat, almaklumlah dah dua tahun sewakan kat student sure cat pun dah kotor.

Cam  nak balik kg je ...hehhe... beg baju, bekalan makanan, water jet, mop penyapu semua siap

Kereta belum bergerak masing2 dah 'isi minyak'

First impression bila sampai rumah Nilai, ni dalam hati berkata2, ni ke rumah Mummy? Kenapa suram dan tak terjaga je?


Ni la rumah Mummy kat Desa Anggerik, BBNilai yang Mummy sewakan selama 2 tahun kat student USIM.

Baru tengok kat ruang depan yang penuh dengan kasut2 dan lain2 barang ni je Mummy dah boleh bayangkan keadaan kat dalam rumah tu....

Ruang tamu yang bersepah


Gambar nostalgia yang tergantung kat living area bawah... tetiba rasa nak balik kampung la pulak


Kat belakang kabinet tv ni penuh dengan sampah2. Lupa nak test samada tv tu berfungsi lagi ke tak.

Bilik arwah emak...kotor betul dinding


Semua toilet bowl kat tiga2 toilet tanggal penutupnye, tak tau le banyak sangat dia orang melepas atau dia orang bertenggek atas toilet bowl tu kut. Bilik air bawah ni singki pun dah tak ada kat tempatnya, pecah le tu gamaknya. Tu yang tergantung2 tu seluar kecik la...

Ruangan dapor pun sangat2 kotor... kat table top tu penuh dengan black spot... jenuh le Mummy nak menyental

Nampak tak dinding dapor yang berlumut2 tu? Geli la pulak menengoknya

Habuk dan kotoran yang menebal melekat kat kitchen hood yang ni


Sayangnya dapor Mummy ni.. berkarat tak terjaga


Singki pun sampai berkulat2...


Maaflah adik2 ye... akak masih mampu beli baju sendiri jadi tak payah la tinggalkan baju banyak2 dalam rumah akan ni.... Antara baju2 yang ditinggalkan di atas ampaian kat toilet master bedroom


Huhuh sayangnya my bath tub.... best ooo panas2 ni berendam dalam bathtub


Study area ... dalam tiap laci tu penuh dengan paper2, sampah2 dan barang2 yang dah tak nak digunakan lagi. Selain tu biskut, milo dan yang sewaktu dengannya pun ada


Living area tingkat atas... sofa bed tu Mummy beli masa emak mula2 duduk dengan Mummy. Bila renovation dah siap baru belikan katil single untuk emak


Mak aiii kat living area tingkat atas boleh ada ampaian baju pulak.... kretip2


Toilet kat bilik Daniel & Danish... keadaan toilet pun sama gak le kotor, berkarat, berlumut dan yang sewaktu dengannya


Untuk makluman ini bukan tempat buang sampah ye tapi balkoni tingkat atas kat bilik Daniel & Danish yang dah dijadikan tempat pembuangan sampah. Sungguh2 pengotor ini olang...

Tu la keadaan rumah masa kami sampai dan tak buat apa2 lagi. Tu kira luaran la sebab dalam2 almari dan laci2 kita orang tak tengok lagi. 

Ok jom lahan pulak apa yang kami dapat sepanjang mengemas seharian ni... Sementara Daddy dan anak2 operasi kat area porch, Mummy menyapu kat dapor.


Pekerja2 'bawah umur' ni sangat2 rajin. Bau asap daun2 dibakar ni terasa cam kat kampung la pulak, bakar daun bawah pokok rambutan.


Rumput carpet kat area ni dah mati dilanyak dengan motor2 dia orang, yang tinggal rumput yang dah meninggi ni.


Cat kat luar dah tanggal.. ni  memang nak repaint semula. Tapi sebelum tu kena la tanggalkan dulu cat2 lama...


Tulisan kat tembok area porch tu Daddy buat masa Mummy pregnantkan si Dania... sebab tu dia tulis DAN je sebab tak tau lagi yang keluar lelaki ke pompuan... bila Mummy dah bersalin tak pulak disambungnya tulisan tu...hehhe


Daddy dan anak2 operasi sapu daun2 kering kat luar dulu


Baru bukak satu pintu kabinet sampah dah banyak ni...


Ni sampah dari semua laci2 tingkat bawah kabinet... kabinet dapor yang tingkat atas tu mummy tak operasi lagi....

Baru half way kemas area dapor ni.. Sampah2 yang banyak cam gambar kat atas tu baru dari kabinet bawah yang belah kira je... kabinet bertutup dan yang  bawah singki tu Mummy tak operasi lagi... kabinet belah atas pun tak lagi...

Pening tengok banyak sangat sampah2 kat dapor kit aorang pegi lunch dulu. Gi makan kat foodcourt Tesco Nilai je. Balik semua solat dan sambung operasi kat tingkat atas la dulu, dengan harapan kat tingkat atas ni kurang sikit kerja.

 
Sampah2 ni hanya dari laci2 kat study area... sampah2 dan buku2 tak guna yang kat rak2 tu tak buang lagi


Budak dua orang ni dah kebosanan... punah harapan dia orang nak terjun dlm swimming pool... sorrylah anak2 ye, next week kita gi berenang ye. Bagi Mummy settledkan hal rumah ni dulu


Nasib baik ada water jet ni so dengan pressure yang tinggi ni tala kat lantai memang boleh tanggal la daki2 kat tile tu.. klu yang degil tu kena gosok ngan berus gak


Ambik masa more than 2 hours untuk operasi toilet master bedroom ni je


Anak dara ni merasmikan bathtub yang dah bersih berseri dan berkilat2 lepas kena sental

Master bedroom dah siap cuci... diulang yer 'cuci' bukan setakat mop je... baru nampak berkilau2 tile tu


Bilik Daniel & Danish .... baru sempat sapu je... x cuci lagi...


Budak yang terlebih kretif... dia orang boring betul bila Daddy kata tak sempat nak gi swimming. Si Danish bawak kerusi dari rumah dan main gelongsor. Lorong depan rumah Mummy ni memang anah dia cam berbukit sikit so di ke hujung lorong dan terus bergerak atas kerusi tu


Dulu Mummy selalu berangan... bila anak2 dah besar nanti bagi dia orang study kat USIM ni je, senang semua ada kat depan mata...dekat pun dekat bole lompat pagar je dari rumah...hehehe


Jangan main api anak2...


Dah bersih dah kat area gate, daun2 kering semua dah dibakar


Xtvt yang paling Danish suka... ni kalau dapat gang dengan si Hafiz anak YB Bukit Mutiara seronok habis dia orang ni


Dalam pukul 7pm kita orang balik ke nilai...bersih dah driveway dan area porch kan

Mummy tak paham le dengan budak2 yang sewa rumah Mummy ni, dia orang selesa ke duduk rumah yang bersepah2. Mungkin dia orang fikir ala bukan rumah aku pun apa aku kisah nak sepah pun sepah le.... Masa dia orang masuk dulu keadaan rumah memang tip top, mummy dah kemas dan m op before dia orang masuk. Sofa, tv, meja makan dapor semua ada. Pinggan2 untuk kegunaan dia orang pun Mummy sediakan tapi dia orang langsung tak reti jaga. Sekarang duit deposit dia orang ada RM800 + RM400 dalam tangan Mummy. Mummy rasa macam nak potong je RM320 sebagai upah kemas dan bersihkan sampah sarah yang dia orang tinggalkan, apa pendapat korang. Ya la klu upah kat mat bangla or indon pun sejam RM10... so kalau sehari 2 org kerja dah RM160... dua hari dan RM320. Tu tak mummy tak tolak untuk singki yang pecah, pintu tandas rosak...

Sabtu or ahad akan datang ni operasi akan disambung semula... nak settledkan b4 posa....

Wednesday, July 27, 2011

Dinner @ Little White Cafe


Birthday daddy semalam, tak de apa2 acara pun cam biasa cuma bawak anak2 makan kat luar lepas maghrib. Sebelum tu saja je main tiup2 lilin. Anak2 pun yang beria suka nampak cake dan lilin.  So untuk tahun ni dah tak ada lagi birthday or anniversary celebration sebab semua dah celebrate, kena tunggu tahun depan lagi, insyallah.

Kalau ada yang kata, dah tua2 tak payah la nak celebrate2 bday, pada Mummy tak salah kalau kita nak celebrate sebagai tanda ingatan kita ni semakin berusia dan semakin menghampiri ke alam sana. Dan masa ni lah dapat spend masa lebih dengan anak2.

Akibat kesibukkan tahap melampau, kek harijadi Daddy ni tajaan resepi rahsia (baik kan resepi rahsia nak taja... heheh... memang le baik sebab Mummy dah bayar....) Kek ni tercedera dalam perjalanan balik ke rumah. Kereta depan Mummy emergency break so Mummy pun terkasa break gak, akibatnya kek tu jatuh dari seat belakang ke tempat kaki, nasib baik jatuh elok2 je tak tergolek.


TQ for being good hubby & daddy to us...


Apalah kecik sangat gambar dia orang amik ni....

Along tu menjerit ke apa?


Anak2 dah tak sabar nak ngap kek tu...


Sayangggggggg Daddy


Daddy & kids

Lepas tiup2 lilin kami gi dinner kat luar. Anak2 tak ada tempat lain, masing2 nak ke Ice Room je, tapi Mummy sudah tukar tempat ...kali ni cuma makan kat Little White Cafe. Area berdekatan dengan IceRoom gak.

Entrance ke Little White Cafe


Pandangan kat satu sudut


Putih dan hijau lumut memang gabungan warna yang sangat2 cantik...


Warna putih mendominasi ruang luar dan dalam cafe ni

Anak2 tak reti duduk diam sementara nak tunggu food sampai

Persekitaran yang selesa dan sangat bersih2... buat la cam kat rumah sendiri je 


Danish yang dalam mood nak berposing


Daddy & Dania... anak dara baju merah tu menyibuk je tiap kali Mummy nak amik gambar Daddy

Ultraman Cosmos yang tak reti duduk diam


Ok anak2 makanan dah sampai ni.. mai sini elok2. Jom layan apa kita orang makan kat sini.


Chicken brest grilled untuk Mummy


Rib eye steak untuk Daddy ... ciput je daging nye...hehehe


Onion soup untuk Daddy


Chicken meatball untuk Daniel & Chicken spaghetti untuk Dania & Danish

Baked potato +  salad 

Apple juice untuk Mummy dan anak2... Daddy minum fresh orange

Sedap ke Dania?


Me & my hero...

Lepas makan2 lepak2 kat luar cafe sekejap sambil snap2....


Kat pintu masuk cafe ni dia susun bangku2 putih... cantik betul la...


Malam yang indah....




Cantik kan entrance ke cafe ni... english deko luar dan dalam... tetiba rasa nak mengecat rumah sekarang gak...hehehe


Mana yag cantik deko cafe ni ke sibaju merah? heheh






Finally, ni je small gift dan birthday card dari Mummy & anak2 untuk Daddy...

Comment Mummy pasal cafe ni... utk markah penuh terbaik 5 bintang, Mummy bagi
- environment & deko  - 4.5*
- keluasan - 3*
- menu variety - 2*
- harga - 2*