Wednesday, September 29, 2010

‘Ali Setan’ vs 'Suara Kekasih'

Azmil yang dah tinggalkan dunia lakonan....sekarang ni jadi pendakwah bebas dan tinggal di Syria...

KUALA LUMPUR 29 Sept. - Bekas pelakon dan pendakwah bebas, Azmil Datuk Mustapha dikejarkan ke Hospital Al-Andalus, Damsyik, Syria awal pagi kelmarin selepas mengadu sesak nafas.

Azmil, 58, yang terkenal dengan lakonannya melalui filem Ali Setan, kini dirawat di unit rawatan rapi hospital berkenaan dan dijangka menjalani pembedahan pintasan koronari pada pukul 2 petang waktu tempatan (7 malam Malaysia).


Menurut anaknya, Nor Amalia Batrisya, bapanya kini berada dalam keadaan stabil dan doktor sedang memantau kesihatannya. - Utusan




Sound track Suara Kekasih semua best2...

Mummy Gee - semoga Aznil dipanjangkan usia dan selamat menjalani pembedahan ni. Mummy suka lakonan2 dia ngan Ogy dalam Ali Setan dan Suara Kekasih.....teringat ending cerita Suara Kekasih... bila ayam berkokok masuk subuh so dia orang pun berpisah sebab Azmil kena kahwin ngan Connie.... meleleh gak tengok cerita ni dulu... hehehh

Tuesday, September 28, 2010

Rimau oh rimau...


Baru selesai buat urusan perbankan... hari ni rimau mengaum terus bayar itu ini, dalam masa tak sampai 30 minit selesai... baki yang tinggal untuk belanja pasar, school fee & transport anak2 dan perbelanjaan sebelum dapat gaji akan datang.. cam tu la rutin orang bekerja.... alhamdulillah masih ada kerja dan masih ada gaji lagi...

Hujan kat luar opis, kat dalam opis ni dah mengiggil. Tetiba rasa cam nak makan carrot walnut cake ngan brownies dari 'resepi rahsia' masa buka posa nanti la...

 
Air liurku hampir meleleh2... heheh

Monday, September 27, 2010

Monday bluessssssss

Monday blues selepas 2 hari penuh ngan xtvt makan @ melantak @ mencekik dan yang sewaktu dengannya. Hari ni baru start puasa 6... orang lain lah lama settled kan... hehhe. Pagi tadi sahur daddy suruh buat nasi goreng je, so oklah senang je.

Dari pagi tadi mata cam kena gam je, tapi bil alunch hour ni tetiba hilang semua gam yang melekat kat mata, penat dah pejam2kan mata nak bagi tidur tapi tak tidur gak. Nanti bila kul 2pm automatik mata cam kena gam semula, teruk betul la....
Sedapnye la Mr Garfield ni tidurrrrrrr....bantal tu cam gebu je...

Semalam Mummy gi dua open house je. Satu kat Presinct 10 Putrajaya rumah kawan daddy masa sekolah dan lagi satu kat Shah Alam rumah officemate daddy.

So sesiapa nak jemput Mummy gi open house janganlah malu2 calling2 or sms'ing'... heheh senang sikit Mummy nak susun jadual dan gantung periuk belanga lagi... hahah. Yang pasti Sabtu depan 2/10 memang confirm gantung periuk belanga sebab dah ada 3 majlis ni. Rumah kawan Daddy kat Sek 3 buat open house lunch hour. Kakak Mummy si Datin S & Datuk T buat open house lepas Zohor (kompem tapau punye... heheh) dan sebelah malamnya tu lorong Mummy buat jamuan raya gak ... pot luck dan BBQ concept. Dengarnya Datuk H & Datin A sponsor kambing golek seekor... dan Sabtu tu juga hari untuk serah tugas kat bibik semula... legaaaaaa

Sunday, September 26, 2010

Raya 2010 : Episod (Mari kita diet...)

16 Syawal = 25 September (Sabtu)... Sambutan raya semakin rancak kat KL ni. Sabtu dan Ahad betul2 hari untuk gantung periuk belanga... tpai tak de la gantung langsung, at least pagi tadi Mumm goreng mee ngan nasi gak... hehehe...

Pagi tadi jiran depan rumah Mummy, Mr. S dtg beraya ngan 2 anaknye. Sebelum ni dia org duduk NZ. Dah kahwin ngan org melayu dah bolehlah cakap melayu sikit2 pun.

Kul 11.30 Daddy gi rumah Dr H, doa selamat. Mummy pegi kul 12:30pm dengan Dania. Menu nasi briani, mee kari & laksam. Selain tu lemang dll.

Balik rumah sekejap baring2 tidurkan dafiy dan solat. Tidur sekejap. Daddy balik dari baca doa selamat rumah Datuk H & Datin A. Kul 3.30pm Mummy pulak pegi rumah Datuk H. Menu nasi briyani gak, selain tu ada mee kari dll.

Balik rumah siap2 nak ke rumah Mak Lang (adik MIL) kat Puchong Jaya. Tetiba hujan lebat la pulak, so lepak2 je dulu kat ruma tunggu hujan teduh. Kul 5pm baru pegi. Danny & Danish tak nak ikut sebab rumah member baik dia (anak En. E & Pn S) buat open house.

Muka boring daddy sebab jalan jam...

Kat tol kajang....

Aksi syok sendiri cam biasa....

Masuk je ke PLUS hway Mummy nampak kereta dari KL menghala ke selatan bersusun ...

Mummy & Mak Lang

Soto yang sedap... tapi sayang perut Mummy dah kenyang so makan setengah mangkuk je la

Dania & Opah Lang

Malam ni pot luck open house residents D7... malas nak masak so on the way balik dari rumah Mak Lang calling2 pizzahut. Janji 45 minit sampai tapi baru 20 minit delivery boy dah called kata dah kat depan rumah. Nasib baik Mummy dah nak sampai rumah masa tu.

So kul 8.15am baru pegi open house. Tapi si Danny & Danish lepas solat maghrib je terus pegi, tak menyabar2 betul.

Mummy malas tak sempat nak masak, so calling2 order pizza hut 4 biji besar berbagai perasa je la... alhamdulillah ini yang habis dulu... biasalah budak2 ramai, masing2 minat pizza... kalau lempeng tak makan kut dia orang ni...

Lokasi open house kat rumah En. E & Pn S. Dia pun buat open house petang ni so sekalikan dengang open house taman la... pot luck so masing2 bawak makanan serba sikit la. Tapikan bila dah kumpul2 sampai tak cukup meja nak letak makanan. Macam2 ada... dari menu tradisional dan western semua ada. Tuan rumah sediakan nasi briani dan kambing panggang. Juga kuih koci yg mables. Menu2 potluck yang ada pizza, kfc, macaroni goreng, pasta, spageti, char kuey teow, mee goreng, meehoon goreng, berjenis2 kek, beraneka buah2an dan macam2 lagi la. Sampai tak tau nak makan apa, lastnye ambik itu ini serba sikit. Yang lebihnye sembang2 ngan jiran2 la. Inilah masanya nak jumpa jiran tetangga. Malam ni juga diadakan mesyuarat penduduk. 

Favourite daddy.. roji jalan ngan kari ayam

Rona roni makaroni.... satu buffet tray yang besar akak ni bawak.... luak tak sampai separuh... 

Kek dari resepi rahsia..choc brownies & carrot walnut dan kek lapis... kak ari resepi rahsia ada 3 biji termasuk indulgence tapi Mummy kureng suka sikit indulgence tu

Blueberry cheese tarts & fruit cheese tart... nampak bendalah ni teringat kat si MMirror yang suka sangat ngan cheese tarts ni... 2 bekas besar ada dalam 100pcs rasanya orang ni bawak..

Karipap, kasui dan keria

Kuih kapit... heehe ngan bekas2 sekali tu bawak balik... org yang bawak kuih ni bawak sampai 4-5 bekas

Mee goreng yang banyak 'binatang'...

Mummy rasa satu taman pagi esok tak buat sarapan. Masing2 cuma panaskan apa yang ditapau.... hehehhe... 

Saturday, September 25, 2010

Raya 2010 : Episod (Gantung Kuali & Periuk Belanga)

Kalau kuali cam ni, rela tak nak guna untuk goreng ikan masin... gambar pinjam kat mylittelcottage


Orang jemput datang rumah wajib kita pergi kan... so demi nak memenuhi jiran tetangga dan saudara mara hari ni 'terpaksa' lah Mummy gantung periuk, belanga dan yang sewaktu dengannya.... heheh... pagi tadi breakfast nasi goreng ngan mee goreng basah pas tu simpan ruang2 dalam perut untuk menu2 raya yang pasti mengancam... hihi... so schedule open house Mummy hari ni...


i) 11am ... Jiran depan rumah Dr. H buat kenduri doa selamat cum house warming cum raya open house


ii) 2:00 pm - Jiran depan rumah gak Datuk H dan Datin A (sebelah rumah Dr H, khemah pun rapat2 je, sure ada jemputan luar yang tersalah rumah nanti...hehehe) buat raya open house


iii) 3:00 pm - Kawan daddy Mr. R rumah area bangi buat open house gak 


iv) 4:00 pm - Jiran gak tapi lorong depan sikiti En. E dan Pn  S buat open house


v) 4:00 pm - Mak Lang (makcik daddy) kat Puchong buat open house gak


vi) 8:00 pm - open house residents Bangi D7 pot luck concept... tengah nak fikir nak bawak apa... nak masak memang tak sempat la... maybe bawak pizza, kfc or lemang je la...

Friday, September 24, 2010

Raya 2010 : Episod (Puasa 6)


Salam. Uols dah habis puasa 6 ke belum? Hah dah habis ganti puasa dan puasa 6... emmm bagus...bagus.... Tak elok tangguh2 puasa ganti nanti terlupa pulak.... Pandai je la Mummy ni... sendiri punye puasa ganti pun tak buat lagi... puasa 6 pun tak start lagi. Rancang nak start puasa 6 isnin lepas tapi biasa lah pompuan dapat cuti istimewa la pulak so memang dah pasang niat ni nak puasa 6 start isnin depan... puasa ganti tu tunggu dululah bagi settled puasa 6 dulu sebab syawal dah nak habis.

Raya 2010 : Episod (Album Raya)

N3 raya lagi ... saj aje upload gambar2 raya yang belum diupload... ntah bila la nak cuci gambar raya ni... semua gambar2 sejak 2006 terperap dalam external hardisk dan CD jer... kalau nak cuci semua habis gak ribu raban kut... sekarang ni cuci gambar 4R digital berapa ek sekeping? 50 sen? Ntah tak tau tapi yang pasti gambar ada dalam 3-4 ribu yang tak bercuci....

Kulihat hijauuuuuuuuuuuu....
 
Sndiri gambar....

 
 
Gambar2 yg tak berapa clear sbb guna camera hp yang cikai.... tak ada ke orang nak hadiahkan iphone 4 or Nokia E5 kat Mummy ye... nak kena cakap2 ulang ni... kut2 tetiba bangsi ajaib letak depan pintu ke... heheh

 
Abang Macho vs Abang Pro

 
Susah ya amat nak ambik gambar si Dafiy, sebab tiap kali kita pegang camera dia ambik camera nak ambik gambar sendiri pulak...

Inilah barisan kita... yang nak kutip duit raya....

Apalah Dania ni.. dah besar panjang membotol lagi...

Danny nak bagi siantan tu kat siapa? Hairan gak caman budak2 ni dapat idea ambik bunga siantan ni dan hisap manisan dia.... tu xtvt  zaman Mummy bawah umur. Selain tu dia orang cantum2 bunga siantan tu jadikan rantai gelang, head band dll... kretip gak budak2 ni...

Calon wanita melayu terakhir...ada bunga kat telinga yang tak tahan tu... heheh.... 

 
 
Uji bakat face expressions... untuk drama bersiri Awan Dania Siri 7 ... heheh...

Mana lagi cantik, bunga2 merah menyala kat belakang ke, 2 bunga yang kat depan...ahakaka... tapi kan ada org tu yang menyorok kat belakang Mummy sebab nak sorok perut yang dah memboncit......


Cepatlah jalan Tok Wan, Dafiy tak sabar nak gi kutip duit raya ni...


B4 bertolak balik PS ... makan eskrim dulu...



Thursday, September 23, 2010

Raya 2010 : Episod (Open House)

Salam. Buat apa tu?  Tengah layan tamu datang beraya ke atau tengah bersiap2 nak g beraya. Hari kerja ni kurenglah sikit xtvt beraya. Tapi tunggu hari sabtu ahad ni sure bersusun2 jemputan ke open house.

So far camana tetamu kat rumah uols? Ramai ke yang datang? Atau budak2 assalammualaikum je yg datang? Ke langsung tak ada tamu yg datang..... emmmm klu x de langsung yg datang feng sui rumah tak bagus tu... hahahah.... pandai2 je Mummy ni kan.

Sebenarnya rumah Mummy ni cuma ada jiran satu family dan SIL & biras yang datang beraya tau. Yang lain2 tu semua kawan anak2 dan budak2 assalammualaikum yg dtg... sebab tu stock kuih raya kat rumah tak susut2... terpaksalah bawak ke opis sebelum expired...


Dia orang tunggu Mummy buat open house agaknye baru nak datang rumah... emmm... as of now tak sure lagi nak buat open house ke tidak, majlis raja2 tak bersidang lagi. Tapi kalau uols calling2 Mummy sebelum datang rumah insyallah Mummy masak special sikit la... klu datang terjah je bakal dijamu ngan kuih2 raya dan air sirap pandan la jawabnye... hehhe....

Raya 2010 : Episod (Kuih Raya)

Masih lagi n3 pasal raya ... alah rayakan 30 hari (walaupun posa x cukup 30 hari... heheh) so Mummy akan pastikan sepanjang bulan Syawal ni Mummy ada 30 n3 yang berkaitan dengan raya....  kalu dah tak ada cerita pasal raya boleh cerita pasal jalan raya, lebuh raya, bunga raya atau hantu raya gak la.....


Banyak2 kuih raya kuih apa yang uols paling suka tahun ni? Ni Mummy punya top 3, kuih2 raya yang Mummy suka tahun ni.

Rempeyek kacang tanah ni Mummy order dari kakak Mummy, Datin S. Mummy rasa tahun ni rempeyek dia sedap sangat sebiji cam emak buat. Walaupun tepong dia tebal tapi rangup sangat. Mummy order 4 balang tinggal 1 1/2 balang je kat rumah.

Mummy memang hantu dodol lagi2 kalau dapat dodol yang sedap. Dodol ni Yin Wong Kulai yang bagi pada kami semua. Mummy kan orang yang terakhir balik dari kampung so Mummy tak tau dodol sapa yang tertinggal kat kampung, so Som dah bawakkan kat Mummy. Dapat dua la Mummy. Kira untung dan asobah untuk orang yang balik lambat la... kira halal la ye pada sapa yang tertinggal dodol tu

Bangkit kelapa ni Mummy order dari Kak Long... rasanya Mummy sorang yang makan.

Pagi ni Dania ada jamuan raya kat SmartReader so kena pakai baju raya la.

Control senyum tak nak bagi nampak rongak... hari2 tanya bila gigi dia nak tumbuh. Kalau tak tumbuh dia kata duit raya nak buat gigi palsu cam opah pakai.