Tuesday, August 31, 2010

Hari Kemerdekaan Ke-53



Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-53 kepada seluruh rakyat Malaysia. Semoga negara kita ini terus suksess dan 'merdeka' dalam ertikata yang sebenarnya. Merdeka bukan hanya bebas dari cengkaman tangan penjajah. Tema tahun ini "1 Malaysia Menjana Transformasi".


Tak perlu kita jerit merdeka sana sini kalau kita tidak dapat menghayati erti kemerdekaan itu sendiri.


Cuti hari kemrdekaan yang sangat pack bagi Mummy... tunggu apa xtvt Mummy hari ni...





Monday, August 30, 2010

Uli-uli Aidil Fitri Bermula!

Ini n3 yang terlewat. Tapi sebab busy dan balik kampung tak sempat nak upload. Cuti Nuzul Quran , Jumaat lepas Mummy mulakan xtvt uli2 Aidil Fitri. Sempatlah buat biskut almond london bangi, snow almond dan cornflakes chocolate. Bila dah siapkan barulah terperasan Mummy buat semua biskut berwarna choc... hahaha... tak de warna warni langsung.... tak apa cuit hari kebangsaan nanti Mummy buat kuih yang berwarna warni pulak.

Biskut almond bangi... Mummy baru buat 1 adunan je, dapat dalam 130 biji... nak kena buat 3-4 adunan lagi ni. Bercintanya buat biskut ni nak mengentel tepong la.. bakar sekejap je dan salut choc pun sekejap je. Resepi ada di sini.

Biskut snow almond... sangat sedap...rangup di dalam berchoccolate diluar... biskut ni lecehnye masa nak salut choc dan tabur bread crumb atau kelapa kering. Rupa dah macam kuih kasui je... tapi memang sedap... Yang ini 1 adunan dapat dalam 80 biji, mungkin sebab penerap kuih Mummy ni besar sikit kut... Resepi ada di sini.

Cornflakes chocolat e... sangat mudah untuk dibuat. Tak perlu oven dan yang sewaktu dengannya. Kali ni Mummy tambah badam cincang yang dah dibakar. Memang sedap....1 kotak cornflakes (Nestle) dapat dalam 180-200 pcs. Kalau nak cuba boleh tengok resepi kat sini.

So far ini yang dah siap, to be continued masa cuti hari kebangsaan nanti.

Sunday, August 29, 2010

19 Ramadhan 1431

19 Ramadhan (Ahad) - Lepas sahur hujan, so lepas subuh masing2 tarik selimut. Kat kampung Daddy ni kalau hujan suasana lagilah sejuk ya amat. Jeles gak tengok dia orang boleh sambung tidur, Mummy ni terkebil2 la sorang2. Sempatlah mengaji sementara nak tunggu siang.

Pukul 9am Mummy dah mandi dah siap2 nak balik ke KL. Plan nak gi beli barang2 dapor dan kalau rajin nak sambung buat biskut raya.

Pose dulu la b4 balik KL

Dania... melepek je semasa nak balik ke Bangi...

Sampai rumah pukul 12.15. Cuaca tersangatlah panasnya kat luar. Badan Danish dan Dania pun manas amat. Mummy terus bagi ubat dan tukar cool fever. Dah cuaca panas sangat, mood nak buat biskut raya pun down gak la... last baring2 je sampai asar.

Nak masak apa hari ni pun tak tau, so masak2 apa yang ada dalam peti sejuk je la. So lastnye Mummy masak asam pedas ikan paran + tenggiri dan lemak kuning udang + kacang buncis + tauhu. Daddy & Danny gi ke PaRam tambah2 menu..

Masak lemak kuning udang, kacang boncis ngan tauhu...

Asam pedas ikan parang & tenggiri

Lemak kuning ikan keli + pucuk ubi... ini daddy beli kat PaRam

Sambal petai tempoyak... pun Daddy beli gak


 
Kuih2 biasa yang dibeli... Mummy rasa puasa tahun ni Mummy lebih berjimat dari Daddy...kuih kalau Mummy beli pun sikit je...

Favourite Daddy... cakoi

Tengok rambutan ni sedap je makan, tapi takut batuk punye pasak, Mummy pandang je la

Indah ciptaanNya...

Pagi semalam kat kampung Daddy tak tau dah nak buat apa so Mummy keliling rumah dan snap2 pokok2 bunga yang arwah MIL tanam. Walau tuan yang menanam dah tak ada tapi pokok2 bunga ni tetap subur sebab FIL dan SIL sambung jaga pokok2 ni. Jom la layan dan cuci2 mata menikmati ciptaan indah yang Esa.

Bunga kertas gabungan warna pink dan oren... pokok dia besar sangat...

Bunga kerta warna purple

Setangkai orked yang panjang...

Bird of paradise ... cakap Melayu pokok apa ni ek...

Tak tau pokok apa..  mula2 dia warna hijau keputihan cam gambar kat bawah ni, lama2 jadi warna merah

Bunga cam yang merah kat atas tu...

Bunga kenanga

Bunga seri sianan....versi kuning

Bunga siantan versi merah

Ni pun tak tau bunga apa, mula2 dia warna putih, lepas tu dia warna pink cam kat bawah ni

Bunga yang dah nak layu .. dari putih tukar ke warna pink dan akan layu

Bunga janda kaya

Bunga raya yang sangat cantik... patut tiap rumah kena tanam bunga kebangsaan. Kat rumah Mummy ada tapi warna putih...

Senduduk berbunga putih...

Pokok ulam raja yang dah berbunga

Ntah pokok apa...

Ni pun tak tau nama dia, kat rumah Mummy pun ada gak...

18 Ramadhan 1431

18 Ramadhan (Sabtu) - Seawal pukul 9am Mummy & Daddy dah pergi ke klinik bawak Danish. Demam dia panas sangat. Kat kampung Daddy ni ada klinik kesihatan tapi tutup law pulak. So we all gi ke klinik kat Slim River. Nasib baik awal pagi tak ramai ornag, so urusan selesai dalam 30 minit je.

Stock bekalan ubat - ubat demam, antibiotik, kurangkan bengkak tonsil dan cool fever. Kos RM60...

Balik dari kampung tak ada apa nak buat, layan mata la sekejap. Tak boleh tidur lama2 nanti pening kepala.

Petang2 pegi petik rambutan kat depan rumah, rambutan dah masak2 sangat buah tak de la lebat mana tapi kat kampung ni siapa la nak makan.

Hari ni FIL buat jamuan bukak puasa kat masjid, so serahkan kat AJK surau untuk masak2. Jamuan untuk 150 orang, FIL tak nak anak menantu kepenatan masak2 kut, tu yang dia serahjer kat orang masjid. Kami kat rumah masak sempoi je untuk berbuka, yang lain2 ambik lauk yang masak kat masjid.

 
Ikan jaket dan terubuk bakar cicah air asam

 
Ayam masak merah dan sup ayam kampung

SIL buat pecal

 
Cekodok pisang dan buah melaka, buah melaka ni Mummy buat la..

Demam si Danish kurang siit, so dia ikut Daddy ke masjid. Balik dari masjid badan dia panas semula. Dan Dania pun ikut demam la pulak. Dah dua2 demam. Bergilir2 lah lap ngan air sejuk.

17 Ramadhan 1431

17 Ramadhan (Jumaat), cuti Nuzul Quran untuk negeri Seleangor dan beberapa negeri yang lain. So hari ni Mummy cuti tapi Daddy kerja sebab opis dia area KL. Lepas sahur Mummy terus start xtvt buat biskut raya, ni kira bersambung dari malam tadi la.. hehehe... N3 pasal biskut raya nanti Mummy buat kemudian.

Petang ni nak balik ke kampung Daddy, so balik dari saloon Mummy singgah kedai daging. Mummy sempat masak daging black pepper dan sambal telur puyuh je untuk bekal balik berbuka kat kampung.

Pukul 5pm baru bertolak balik. Sure tak sempat sampai kampung ni dengan jam lagi. So Mummy singgah pasar ramadhan beli nasi ayam ,mee goreng, air dan kuih2 untuk buka puasa. Sempat lagi si Daniel dan Danish mengecek Mummy belikan bunga api.

Jalan Memang jam, itu pun Daddy ikut SKVE dan masuk ke Guthire hway. Singgah kat hentian sebelah Behrang untuk buka puasa.

Mummy sempat masak sambal telur puyuh dan daging masak black pepper jer untuk bekalan

Daniel makan nasi ayam...

Danish pun nasi ayam gak

Lupa nak bawk tikar so duduk je kat tembok... ramai orang 'berkelah' bawah pokok kat hentian sebelah Behrang

Sampai kampung anak2 tak sabar main bunga api... Bunga api ni Mummy beli kat bazar ramadhan...

Tak ada mercun2...semua bunga api budak2 je...

Lepas main bunga api, si Danish mengadu pening kepala dan terus demam. Ubat semua tak bawak la pulak, so bagi dia makan paracetamol terkeluar semula sebab dia tak biasa makan ubat pil... malam Mummy & Daddy pun tidur tak lena sangat, kejap2 bangun , jelum dia ngan air

Friday, August 27, 2010

16 Ramadhan 1431

Menu tersangat sempoi untuk 16 Ramadhan. Tak sempat nak tulis panjang2, nak bersiap2 balik ke kampung Daddy... xtvt dari pagi tadi tersangatlah pack nye...

Sambal terong

Sambal telor

Ikan masin Mama Miraki bagi

Pengganti botox


Aneka kuih talam

Cakoi - favourite daddy

Ni ke kuih badak berendam? 

Air kelapa yang menyebabkan Mummy 'pengsan' lepas maghrib...