Friday, July 30, 2010

Cuti yang tak cuti...

Nama jer cuti tapi cam tak cuti je.... jom layan xtvt Mummy hari ni.. dari terbit matahari sampai la ni...


Lepas solat subuh terus buat choc cake ni, buat dua ketul je... hajat hati nak buat carrot walnut cake sekali tapi malas le nak menyagat dan memarut carrot...

Masa tengah kukus kek, lari kejap gi kedai. Beli pulut, santan dan gula merah. Balik rumah terus operasi buat wajik. Sebab tak suka 'wajik bersepai' Mummy tanak dulu pulut tu.... bibik yang tanak sebenarnye....hehehe. Banyak ni 3 kg pulut tu.

Siap pasang dapor mawar kat belakang rumah lagi. Cam nak kenduri...heheh. Masak le semua gula dulu dan tapis, nak buang segala pasir2.

2kg santan campur air gula tadi masa sampai likat, sambil2 tu kena kacau selalu. Kalau tak tentung nanti... masa ni muscle dah tumbuh kat tangan...tak yah susah2 gi gym...

Ada lebihan durian sikit, so Mummy campak jer dalam kuali tu. Lastu masuk pulut dan kacau sampai kering. Ni part paling 'berat' ni... sengal2 satu badan...harap2 kat kg nanti ada ang sudi urut2kan kaki dan tangan ni....

Pas tu masuk bekas dan lenyek2....jadilah kuih wajik tradisional ni...

Mummy buat peanut butter cookies sikit. Kali ni Mummy guna digestive biscuits crumb. Compare dgn biskut marie, definitely biskut ni lagi sedap.... Kali ni Mummy masukkan dalam paper cup dan tak gunakan loyang cam sebelum ni.

Bila dah masuk cup dalam paper cup tu tabur la apa2 yang patut bagi comel sikit... Itu kerja Dania la menabur manik gula. Punye banyak dia tabur...biar je la...janji dia happy

Close-up sikit.... nyum...nyum...

Dah almost 3pm ni... kerja dari pagi tak berhenti lagi. Oklah nak mandi ngan solat pas tu ada lagi misi ni.......hehehe...rahsia...

Buat saudara-maraku, insyallah malam ni kita berjumpa. Drive safely & carefully.

Thursday, July 29, 2010

Balik Kampung....

Indahnya kampungku


N3 cinonet lagi merapu ... saje je nak layan feel balik kampung. Masa kecik2 dulu rasa bosan amat duduk kat kampung. Sekarang ni bila nak balik kampung rasa cam best sangat, cam dapat bercuti kat obersi...Oh kampungku tunggulah kepulanganku ini...hehehhe....cam over je kan... Actually bukan  jauh sangat pun KL ke PS tu, dalam 3 jam dah sampai tapi itulah masing2 dah ada komitment dan family sendiri so setahun dapat 3-4 kali balik kampung pun bersyukur gak la. Ada gak rumah pusaka jiran Mummmy yang akhirnye menyembah ke bumi cam tu je sebab tak dijenguk dan dijaga langsung oleh anak cucu lepas emak bapak masing2 meninggal...sayang kan...

Wednesday, July 28, 2010

Masak-masak versi biskut raya...



Lagi dua minggu kita nak puasa kan...lepas puasa mesti raya, dan kalau raya mesti ada biskut raya. So dah fikir ke nak buat biskut raya apa tahun ni? Biskut tunjuk2? Ala tak trill la, cuba sesekali buat biskut raya sendiri. Kalau yang ada anak2 tu mesti anak2 seronok. Lagi bersemangat dia orang nak berpuasa. Tapi janganlah buat biskut raya ni tengahari2 buta, nanti anak2 buka puasa waktu zohor la pulak. Buat je lepas balik terawih. Buat biskut raya bukan susah pun dan bukan ambik masa yang lama pun tapi janganlah buat 4-5 adunan sekali (kalau nak buat banyak la...), buat 1-2 aduan so 2-3 jam siap la. Esoknye buat lagi...itu tip untuk hari ni ye puan2... heheh

Mummy rasakan kalau raya tak ada xtvt bakar2 biskut ni cam kureng meriah sikit... so nak bangkitkan feel raya memang Mummy akan buat biskut la. Mummy buat biskut yang senang2 je pun. Biskut tetap mestilah Almond London. Mummy akan buat 4-5 kali sebab buat sikit2. Dah dekat2 nak raya nanti baru Mummys alut ngan coklat.

Kalau tak ada oven nak buat biskut raya kan, nah Mummy bagi satu resepi mudah yang tak perlukan sebarang oven. Opps...bukan biskut raya kukus ye. Mummy buat biskut ni petang semalam balik kerja. Sampai rumah 5.50 pm. Terus klung klang klung klang kat dapor. Kul 6.25pm dah siap dan kluar ambik anak kat sekolah. Cepat kan Mummy buat biskut raya ni.

Biskut ni tajuk dia Peanut Butter Candy. Bahan2 pun senang jer biskut crumb (klu original recipe dia guna graham crumb tapi kat sini kita boleh ganti ngan biskut marie atau cream cracker biasa), gula, peanut butter, butter, chocolate dan shortening (boleh ganti ngan butter). Itu je senang je kan..  

- 2 cawan biskut crumb
- 1/2 cawan gula perang/halus
- 2 cawan peanut butter
- 1/2 cawan butter (unsalted)
- 2 cawan chocolate
- 1 sudu shortening

Mummy guna biskut marie je...ketuk2 la nak jadikan crumb

Bila dah hancur campur ngan gula halus dan gaul sebati

Cairkan butter dan masukkan peanut butter

Kacau dan biarkan sampai sebati

Tuangkan campuran butter ke dalam biskut crumb tadi

Alaskan loyang ngan baking paper @ kertas minyak

Tuankan campuran tadi dalam loyang... masukkan dalam peti sejuk sekejap (5 minit)

Coklat dan shortening dicaairkan. Tuangkan dalam loyang. Masukkan semula dalam peti sejuk. Biarkan dalam 1 jam.

Dah siap pun...

Bila keluarkan dari loyang nampak cam ni lah..

Potong empat persegi (lain kali nak try guna biskut cutter, comel sikit bentuk dia) dan sedia untuk dingapppppppppp.... senang je kan (gambar atas ni pakcik google bagi pinjam, lupa nak snap gamabr yang dah potong semalam). Dan sedap... bagi pengemar choc dan peanut la sebab memang biskut ni kaya dgn keduanya. Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk!

Nasi lemak teh o...

Logo dari Pakcik Google... emm patut tukar jadi Nasi Lemak - Teh O ... ehehhe

Morning uols. Dah bfast ke belum? Oh puasa...alhamdulillah. Pagi ni Mummy makan nasi lemak. Ada yang bermurah hati bawak nasi lemak ke opis. Terima kasih ye Fadhly atau nama glamournya Fadod... semoga dimurahkan rezeki dan lain kali boleh belanja lagi...


Jom makan2...

Nasi lemak 2 rice cooker penuh... memang hari ni dari pagi sampai minum petang dengan nasi lemak je la..

Ayam goreng garing yang sodap...emmm tinggal makan memang la sedap kan...heheh

Aksesori nasi lemak yang lain... eh lupa amik gambar sambal la pulak...sambal pun satu bekas besar sapa Mulut yang laser2 tu mari kita cilikan dia!!! Oh ada gak pencuci mulut, agar2 laici rasanya ... lupa nak snap gak.

Kepala otak masih ligat berfikir ni camana dia boleh bawak air guna jug ni dalam kereta.. kuantiti air dalam jug masih penuh so sure tak berlaku tumpahan dalam kereta...ke dia drive 2km sejam pagi ni ...heheh

Penaja breakfast pagi ni si baju biru Fadhly atau nama glamour dia Fadod

Ham si Mak Buyung...

Ni pinggan yang ke berapa Rip?

Sikit je kan Mummy makan??? hahahah

Anyway tima kasih banyak2 ya Fadhly, semoga dimurahkan lagi rezeki. Lain kali belanja la kita orang lagi.

Tuesday, July 27, 2010

Daddy's Bday Celebration

26/07/2010 (Isnin) - Balik opis Mummy buat deko2 sikit untuk bday cake daddy. Tak de deko apa pun sebenarnya, semua main letak2 je. Jom la layan gambar je...
 
Bday cake yang sempoi untuk daddy. Tak de topping2 pun, sekadar Mummy hias ngan choc je.

Choc bar ni Mummy buat khas untuk daddy. Full with almond nib and peanut. Ada makna tu choc bar ni. 4 choc bar tulisan I Luv Dad tu represent 4 orang anak kami dan Mummy la yang kat tengah2 tu...Sebelum tu 4 I Luv Dad bars tu warna biru, pas tu si anak dara Mummy tu complaint la pulak, "Dania kan girl Mummy buatlah satu choc tu warna pink"... so terpaksalah buatkan satu untuk dia...


Dania tiap kali nampak lilin atas kek mesti dia perasan itu bday dia...

Eh...dah 50 tahun ke umur daddy? Tak la..41... kan lilin tu 4 tinggi dan 1 rendah, tapi bila dah nyalakan api nampak sama je la pulak...  heheeh

Sweet moment! Ramai assistants daddy untuk blow the candles...

Pos2 ngan daddy dulu sebelum keluar dinner...

Mana kita nak gi dinner malam ni yer???

Kita makan kat Village View lagi la... cuma kali ni kat cawangan lain. 15 Minit dari rumah Mummy. Lokasi dekat ngan Tol Kajang.

Pose2 dulu sementara foods & drinks sampai


Snap2...

Memang cepat service kat sini, tak sampai 10 minit semua drinks dah sampai. Mummy cam biasa layan air kelapa, Daddy air apple + asam boi, Dania milo ais, Daniel & Danish air tembikai.

Ikan siakap sweet sour.. masa order siap pesan kat waiter tu bagi siakap yang paling kecil. Nanti tak habis la pulak...Tapi yang sampai siakap yang sangat besar!!

Ketam goreng pedas yang mantap. Kesian Daddy dah lama dia mencara kerang soft shell goreng kari tapi dah beberapa kali jalan2 cari makan tak jumpa lagi... emmm Daddy Mummy rasa kita kena gi Coco Beach kat Langkawi tu la untuk makan soft shell crab kari... (dalam hati...best gak klu dapat gi Langkawi lagi ni... oh bangsi ajaib tolonglah...)

Keabu mangga dan telor daday. Telor daddy tu tambah order sampai 2 kali. Kan Mummy dah kata anak2 Mummy ni memang hantu telor

Kangkong goreng belajan ngan sup ekor

Mr Paul The Octopus yang tak berapa nak memenuhi piawaian Mummy... Mummy order sotong goreng tepong bukan cekodok tepong yer... heheh... punye tebal dia punye tepong!

Mee goreng tanpa sayur untuk Daniel

Kejap ada kejap tak ada...kekonon order ikan paling kecik...tapi sebab sedap punye pasal habis kami kerjakan...tinggal kuah je. Sotong pun tinggal sepit...hehe..melantak sungguh!

Alhamdulillah kenyang....

Kekenyangan dan kengantukan selepas makan....bagi makanan turun dulu ...

Nak membayar pun snap2 posing lagi...mesti boring cashier kena menunggu

Romantika di amour...heheh...bersaksikan bulan tu....

Birthday & small gift dari Mummy untuk Daddy!

Service bagus, tempat luas & bersih dan makanan sedap kecuali Mr Paul yang tak berapa kaw...tapi overall memang oklah. On d way balik anak2 dah zzzzzzzzzzz dalam kereta.