Monday, May 31, 2010

日本語を学ぶために割り当てる

 日本語を学ぶために割り当てる - Mari belajar bahasa Jepun





Sunday, May 30, 2010

Tambah saham...

Ahad (29/5/2010) - Bestnye hari ni cuti lagi, tapi walau cuti xtvt Mummy tetap packed. Seawal pagi Mummy dah pergi ke pasar Kajang. Last pergi pasar Kajang ni masa Mummy buat jamuan hari jadi anak2. Lepas tu every week balik kampung so tak sempat gi pasar, cuma g beli lauk pauk kat kedai runcit jer.

Balik dari pasar buat mee goreng basak untuk breakfast. Lepas tu breakfast bersiap untuk ke Tesco Saujana Impian. Stock barang2 kering dapor, susu anak2, diapers, dan lain almost habis.  So angkut semua anak2 gi tambah saham kat Tesco, tinggl bibik menyiang ikan2 dan lain2.

Hari Ahad kat Tesco kurang sikit orang compare ngan Saturday, so memang cepat jer Mummy shopping kat sini. Dah tau apa benda nak ambik dan kedudukan barang2 so senang jer. Mummy dgn Dania dan Daddy dengan 3 boys ambik barang2 besar. Lepas 45 minit jumpa kat cashier. Effisyen kan.... hehehe

Dania tukang ambik barang, Mummy tukang tunjuk...

Ambik Dania jangan tak ambik...

Ok lepas 45 minit settled


Balik dah kepenatan masak pun sempoi jer, bayam masak lemak putih, sambal belacan + timun, goreng ikan dan ikan masin. Lepas makan lepak2 dan zzzzzz...... arghhhh esok dah kerja...

Together-gether Kat 'Muo' : Part II




Setiap kali balik kampung atau acara together2 mestilah anak2 yang paling suka sebab dapat jumpa dengan cousins masing2.

We're cousins... kesian dia orang tak puas lagi main2 ngan sepupu sepapat... tak tau malam tu dia orang tidor ntah pukul berapa...

Cam muka tak mandi je???

Mummy buat sesi uji bakat ... tengoklah ekspresasi muka masing2... nak test dia org ni boleh jadi pelakon ke tak?

Takut dan terkejut

Muka lawak....

Muka sedih @ seposen . Dania fail bab muka sedih!

Muka berlagak. Danish serios gilos, memang tersangatlah berlagaknye.

Usaha Danny memujuk Mummy untuk bawak balik balik si Jenet tak berjaya....

Posing2 sebelum balik... Yin Wong Kulai ngan Wish barunye....



Masing2 merasa duit bonus dari orang kaya Bukit Mutiara. Bonus 5 bulan beb... alhamdulillah merasa gak kita kan... rugi besar le sapa yang tak dapat... tapi tengok kekadaan kut mungkin ad aonline transfer ker...hahah... cam cukut kan duit tu untuk bayar minyak ngan tol!

Pagi Sabtu tu Kak Nor dan Som balik singgah ke kampung sekejap. Mummy dan MMiraki lepas zuhur baru balik dari rumah Mek.

Bye2 tuan rumah, kami nak balik dah...

Tuan rumah senyum lebar, mungkin happy kut kita orang semua dah balik....hahaha....

Tengoklah apa kami bawak balik...hehehe...kalau da JaWorld mana berkat ole2 boleh tinggal kan..

Lapis kacang ngan kuih dangai

 
 Cakar ayam dan rempeyek kacang dal

 
Limau kasturi dan limau manis

Pisang dan buak cempedak... peninggalan emak ngan abah...



Pisang emas di bawa belayar naik kereta

Jom tengok farmville Mek & Abg Brahim

 
Pucuk ubi, serai, ulam raja confirm tak payah beli

 
Jeles betul le, tengok pokok cili n i kecik jer tapi buah punye la lebat...

Dengan semangat memabra nak gak tanam cili yan gberbuah lebat cam Abh Brahim tanam tu, Mummy dah cilok 3 pokok anak cili dalam beg poli tu... nak tanam kat belakang rumah Mummy gak le..

Pokok cactus yang tersangat la suburnye. Eh! pokok cactus ada bunga ye!

Pokok2 hiasan depan rumah

Saturday, May 29, 2010

Together-gether kat 'Muo' : Part I







28/5/2010 (Jumaat) - Yeyey.... hari yang ditunggu2 tiba juga. Hari ni Mummy & family nak pegi ke rumah kakak Mummy, Mek kat Sg Mati. Malam ni dia nak buat kenduri doa selamat. Awal pagi Mummy dah bangun bersiap2... almaklumlah anak ramai so kalau nak bergerak ke mana packing memang antara perkara yang membosankan...heheh...kul 11am Mummy keluar dari rumah. Kak Noor pun dah keluar gak masa tu.

Mr driver @ daddy ... pandu elok2 ye yang...

Tips nak bagi anak2 senyap dalam kereta... sediakan stock makanan yang banyak. Kereta Mummy dah macam kedai 7-11 bergerak... bila mukut penuh dia orang tak bergaduh...hehehe... tengok si Dafiy sampai tertidur dah. 

Mummy exit kat tol Ayer Keroh... so lalu la bandar Melaka cuci2 mata kejap. Jam gak kat sini sebab banyak bas rombongan cik kiah

Mummy sampai rumah Mek dalam pukul 2.30pm. Masa tu MMiraki dan KNor pun baru sampai jer.

 
2 tenda biru merah siap menunggu tetamu

Sampai jer masing2 terus layan perut... lapar memang la sedap makan. Tuan rumah masak nangka masak lemak cili api, ayam goreng, ikan masin dan sambal udang.

Musykil sebenarnya Mek ni buat kenduri apa siap dengan bunga telor lagi... Shafiq sunat lagi sekali ke? Heheh

Perut dah kenyang turun la padang tolong tuan rumah apa yang patut...

Rezeki kami lah kali ni nangka @ kambing gurun dari kampung masak. Sapalah lagi yang rajin nak 'menyembelih' dan membersihkan nangka ni selain Mummy...

MMariki ni dia tumpang posing jer... tengoklah nangka yang sangat manis kuning keemasan... orang lain makan nangka Mummy yang kena getahnye tau...

Tenaga kerja utama @ pramugari pramusaji... nasib la Mie, sbb kau macho C.Gee curuh angkat semua benda yang berat2...hihih..lepas ni seminggu x yah gi gym la

Sebelum orang masjid datang kami pun snap2 dan posing2 la dulu...


Persalinan Mummy malam ni ditaja oleh Joy Boutique Ampang Saujana.... alkisahnye Mummy terlupa nak bawak baju kurung. Nasib baik MMiraki bawak baju lebih. So baju tu cam P la... ok gak la walau besar sikit...

Snap2 lagi...

Yin datang ngan Harith je. Kak Tanty jaga kakak dia yang baru lepas operation kat Hosp Pakar kat BP

Kak Noor, Mummy dan Mek (tuan tanah rumah)

Rasa cam kenduri kahwin la pulak...

Ketibaan ADUN Bukit Mutiara masa bacaan tahlil dah nak bermula.

Ni bukan madu 3 yang bahagia yer... heheh

Me & my sisters 

Majoriti mudah 2/3 ... ahli yang dapat menghadirkan diri pada kali ini. Ahli yang tidak hadir diminta menghantar surat tunjuk sebab dalam tempoh 14 hari....

Sebahagian dari tamu yang turut serta semasa bacaan tahlil... ramai boleh tahan

Dah lepas doa selamat kita makan dulu... tengok apa yang ada...

Barisan menu... close-up sikit jom...

 
Kiri - Ayam masak lemak cili api
Kanan - Sambal goreng special Mummy Gee ... suka2 je Mummy letak nama kan...sebab Mummy yang masak... heheh

Ikan goreng & daging masak kicap

Kiri - Ulaman + sambal belacan
Kanan - Ikan masin bulu ayam

Kat atas tu main menu, jom tengok pulak menu sampingan yang ada...

3-in-1 choc cake, bahulu cermai & kek pelangi petang. Choc cake dari Ampang Saujana, bahulu cermai tuan rumah dan pelangi petang dari Bangi D7

Kiri - My favourite kuih rangin @ dangai. Mummy bagi 6* daripada 5... tersangatlah sedapnye kuih ni. Makan masa panas2 perghhh memang sedap la
Kanan - Apam puteri ayu

Lapis kacang dari Bukit Mutiara JB dan kole kacang dari Puteri Kulai

Talam keladi dan karipap ayam pusing dari Gombak

Jemputlah makan jangan malu2...

Anak saudara Mummy, Hafeez yang on d way dari Spore-KL sempat singgah rumah Mek sekejap

Sesi ngeteh lepas tetamu balik...

 
Sesi gossip2 ayu...