Monday, November 30, 2009

Hari untuk kerja.....

30/11/2009 (Monday) - Hari ni turn Mummy gi office dan turn daddy jadi 'suri rumahtangga' dan jaga anak2. Nampaknye sampai bibik balik Mummy dan Daddy akan bergilir kerja dan jaga anak2. The whole week of last week kan Mummy dah cuti so hari ni memang kena masuk office. Memang boleh tumpangkan anak2 kat rumah kakak2 Mummy tapi masalah dengan si bungsu Dafiy. Dia ni tak nak dengan orang lain.

Untuk daddy dan anak2 pagi ni Mummy dah siapkan nasi goreng. Selain tu Mummy gorengkan juga pau kelapa dan karipap. Nasi untuk tengahari pun Mummy dah tanakkan.

Hujung minggu lepas dapat tau ada satu purchase order dr salah satu IPTA kat KL ni masuk. Hari ni officemate Mummy g collect Local Order. So Mummy kena siapkan all document untuk buat BG or Performance Bond. Alhamdulillah hujung2 tahun ni ada lagi project masuk.

Langkawi Trip - Day 4

24/11/2009 (Selasa) - Hari ni Mummy tak plan nak ke mana pun. Lepas breakfast Mummy tunggu budak2 mandi kat kolam. Mek dgn Abg Brahim pergi meronda ke pekan Kuah Lagi. Puas budak2 mandi hari ni hampir 2-3 jam dia orang berendam, sampai kecut2 semua. Walaupun masing2 badan dah dedar dan selsema sebab semalam kena hujan tapi masa mandi semua tu automatik hilang. Lepas tu Mummy sambung kemas dan pack barang2.

Hairan gak pegi masing2 dua beg jer kenapa bila nak balik beg tu beranak pulak ek. Itu pun daddy dan bibik dah bawak sebahagian baju2 kotor dan barang2 yang dah beli. Kena sumpah Mahsuri ker????

Tepat kul 12pm kami check-out. Since flight ke KL kul 3.30 so ada masa 3 jam lebih lagi, so we all gi ke Makam Mahsuri. Mummy tunggu jer kat kereta dengan si Dafiy. Yang lain semua masuk la. Hari ni cuaca panas terik. Rugi betul sebab last dah nak balik baru cuaca elok, sebelum ni gerimis memanjang jer 3 hari berturut.

Kat Langkawi Airport sebelum berlepas balik KL.

Flight delay dalam 45 minit. Si Danny sempat terlelap lagi kat balai berlepas. Deman2 si Dania tetap posing!


Sampai KL dalam pukul 5pm. Daddy jemput kami. On d way balik singgah rumah lama kat Nilai dulu sebab nak Daddy nak bayar upah orang betulkan bumbung bocor. Singgah kejap rumah Kak Pah ambik frozen pau kelapa dan beli tart nenas. Sampai rumah Bangi dalam pukul 6.30pm. Lepas solat Mek & family sambung perjalanan balik ke Muar. Tak sempat dinner pun, Mummy sempat buatkan nes-o jer untuk dia.Mummy terus marathon cuci kain baju yang melambak. Daddy pulak settledkan hal anak2. Tengah malam gak lah baru habis cuci kain. Lepas tu nak update blog ler cadangnye tapi modem streamyx kong la pulak kena kilat. Nasib ada jiran yang baik hati bagi guna streamyx dia...walaupun signal tak berapa kuat janji boleh connected ke internet....hehe...tima kasih yer jiran sebelah...

Langkawi Trip - Day 3

23/11/2009 (Isnin) - Pagi2 cam biasa lepas breakfast anak2 semua g berenang. Si Dania dah demam dan batuk selsema, itupun merenggek nak gi berendam kat kolam lagi.

Ini lah luka kat muka Dafiy skibat jatuh kat Pantai Pasir Hitam semalam. Bengkak gak mata dia.

Hari ni kami cadang nak gi Pekan Kuah lagi sekali (dalam tak ada laki dan kena jaga anak 4 pun semangat shopping tak padam lagi ni...heheh)... Nasib baik Abg Brahim dan confident nak drive kereta, klu tak sure melalak si Dafiy sepanjang jalan. Pagi ni gerimis lagi. Kami parking sedekat yang boleh dengan kedai2....

Mummy tak boleh aktif sangat nak snap gambar sebab dokong si Dafiy. Dia langsung tak nak jalan sendiri. Senget gak ler pinggang Mummy...hehhehe. Nasib baik le dia nak dengan si Shafik , so boleh ler berhanti kejap ngan Shafiq. Si Dania pulak dah merenggek sebab dia tak sedap badan. Dia start menanggis penat nak jalan, so terpaksa Mummy dokong sekejap.

Dalam sibuk urus anak, finally dapat gak Mummy beli pinggan corell Mummy tu. Beli je kat kedai yg dekat ngan parking so tak der lah teruk nak mengangkut ke kereta. Mummy beli 2 dinner set 16 pcs each, 1 set casserol dan loose pinggan nasi 2 dan mangkuk besar 4... cost??? larilah jugak belanja dapor dan pasar Mummy untuk bulan depan....waaaaaaa.... padan muka Mummy nak sangat pinggan mahal.... lepas ni makan nasi ngan telor goreng or ikan masin je.

Kiri - Anak sapalah yang merempat tu???? Heheheh....Dania, dah tak larat sangat. Kat bangku depan kedai dia boleh terlelap.
Kanan - Mana Mummy ni? Dah penat Dafiy tunggu!

Mek tersenyum lega bila barang2 yang dia nak berjaya dibeli...Setiap kali turun ke Pekan Kuah sure 2-3 beg dapat...shopping sakan cik kak ni.

Lepas shopping kami gi lunch kat KFC je. Budak2 dah jemu makan nasi so nak makan fried chicken, so kami layan jer lah dia orang.

Abang ni kacau lah Dafiy nak bawak kereta.

Tak kira tempat si Dania melandingkan badan...

Lepas lunch kami terus balik ke hotel. Layan mata dan kemas2 apa2 yang patut. Budak2 turn kat lobby main snooker ngan Abg Brahim.
Petang kami keluar ke Dataran Lang pulak. Masih tetap gerimis gak. Tak ambik gambar pun sebab dah gelap. Makan malam kat situ jer.

Balik hotel sambung kemas barang untuk balik esok.

Langkawi Trip - Day 2

22/11/2009 (Ahad) - Lepas breakfast budak2 terus terjun kolam. Masing2 memang breakfast nak cepat jer. Tengah makan pun mata melilau jer jeling kat kolam. Kolam tu betul2 bertentangan dengan cafe. Makan sesuap jer sibuk kata dah kenyang. Mummy bagi dia orang masa sejam setengah jer untuk berendam.

Aksi gumbira anak2 kat kolam renang. Pagi2 lagi so tak ramai sangat lagi orang yang berendam kat kolam.

Dan hari ni pagi2 lagi dah gerimis. Walau gerimis takkan nak duduk kat hotel jer tunggu hujan teduh je kan. So pukul 10.oo kita orang start meronda. Tak pe lah gi jer ronda2 dulu mana tau siang sikit nanti hujan teduh. So plan hari ni nak g ke Pantai Pasri Hitam dan ke tempat beras terbakar kat Padang Matsirat. On d way ke Pantai Pasir Hitam we all singgah dulu ke Pantai Tanjung Rhu. Patutlah dia namakan Pantai Tanjung Rhu, sebab sepanjang nak ke pantai tu penuh dengan pokok2 rhu. Pasir kat pantai ni pun putih bersih. Hujan dah berhenti so boleh ler jalan2 kat pantai kejap.


Pantai Tanjung Rhu yang putih bersih. Tak de org mandi pun.

Pas tu daddy dan Abg Brahim decide nak gi keliling pulau la pulak. So kami semu memang ngam2 untuk satu bot.Pakej tu bawak kami gi tengok hutan paya bakau, eagle feeding, Gua Kelawar dan last ke Fish Farm untuk lunch.

Mencabar gak nak naik bot tu. Tinggi nak panjat!

Tengok le bebudak tu, happy jer atas bot tu. Yang Mummy ni jantung berdegup punyalah laju. Fikir yang bukan2 jer. Dalam hati doa tak putus2 biar selamat dan cepat le balik semula ke pantai.


Tapi dalam takut2 tu tetap posing gak ler...hihihi

Cik nyet ni menyambut kita orang masa kat hutan paya bakau. Masa ni dah start hujan gerimis. So monyet2 tu kesejukkan rasanya. Gambar bawah tu masa tengok eagle feeding. Kat kawasan tu memang tempat helang berkumpul. Pemandu bot tu bawak umpan kulit ayam. Bila tabur ke permukaan air cepat jer helang2 tu datang menyambar! Budak2 lah paling suka.

Laluan teruwong dalam gua tu menuju ke Gua Kelawar. Pemandu bot yg terror jer boleh bawak bot lalu terowong tu sebab terowong tu sempit dan tajam. Kalau air pasang terowong tu tak boleh dilalui.

Ha, ni lah Gua Kelawar. Memang penuh dengan kelawar dan tahi kelawar. Bayaran masuk RM1 dewasa dan RM0.50 kanak2. Sewa lampu picit RM1. Keadaan dlm gua memang gelap gelita dan licin. Bibik dan Dafiy tunggu kat luar jer.

Dari Gua Kelawar bot bawak kami ke Farm Fish. Masa tu hujan gerimis. Memang pedih le bila air hujan masuk ke mata. Masing2 kebasahan terutama yang duduk kat seat depan.

Kat Fish Farm. Bosar2 ikan dia bela. Tangkap la mana ikan atau udang yang berkenan dan chef siap sedia masakkan untuk kita. Sediakan jer RM nye.

Nampak tak anak2 semua basah kuyup kena hujan. Suka betul dia orang dapat bagi ikan2 tu makan.

Perut dah lapar, so apa lagi orderrrrrrrr jer lah. Ikan fresh beb. Separuh restoran ni penuh dengan pengunjung. Paling ramai mat2 arab le. Biasa ler bulan okt-dec memang time org2 Arab dtg bercuti.

Menu for lunch tomyam ayam, tomyam seafood, butter prawn, sotong goreng tepong, ikan goreng, kailan ikan masin, kerabu mangga dan aneka air ikut tekak masing2. Semua lapar, so everything clearrrrrrrrrrrrrr.

Hampir 4 jam juga le kami keliling pulau. Lega betul bila dah jejak ke pantai semula. Dengan baju yang lembab dan hidung yang dah start selsema kami pergi ke Pantai Pasir Hitam. Dinamakan Pantai Pasir Hitam sebab pasir kat pantai tu memang warna dia hitam. Bukanlah semua pasir warna hitam ada gak yang warna putih. Nak tau cerita asal usul Pantai pasir Hitam pi tanya kat pakcik google. Kat sini selain kain batik banyak dijual hasil laut. Ikan bilis dan ikan masin memang tersangatlah freshnye. Mummy beli gak ikan masin, ikan bilis, udang kering dan gajus. Kejadian tak diingini berlaku, si Dafiy jatuh kena buju tembok. Tersiat kulit muka dia dekat dengan mata.

Dari Pantai Pasir Hitam pergi ke Kg Beras Terbakar kat Padang Matsirat. Bukan nak tengok sangat pun beras terbakar tu tapi nak tengok apa yang boleh dibeli dan dibelah kat situ. Kat banyak kedai2 kat Padang Matsirat tu....hehehe. Selain dari minyak gamat boleh beli gajus (bakar, goreng atau panggang), udang kering, ikan masin, ikan bilis dll). Mummy beli t'shirt (K.Noor kirim), gajus dan ikan bilis.

Kenangan kat Kg Beras Terbakar

Dari Padang Matsirat balik ke hotel, tapi on d way singgah kat Pantai Cenang. Mummy malas nak turun sebab gerimis. Dalam malas2 tu terpaksa keluar gak sebab si Dania sibuk suruh Mummy ambik gambar dia.

Aksi gedik Dania kat Pantai Cenang. Masa tu tengah gerimis sibuk dia suruh Mummy ambik gambar dia gak. Oh ya, tu baju baru beli kat Pantai Pasir Hitam, terus pakai...heheh


Dari Pantai Cenang kami terus balik ke hotel. Masa tu dalam pukul 6:00 PM. Mummy plan nak keluar lagi ke Pekan Kuah dengan Mek lepas maghrib. Sampai hotel lepak2 la selepas penat seharian berjalan dan mandi hujan. Confirm lepas ni ada yang demam atau selsema.

Tengah lepak2 kat bilik, si bibik menjerit panggil Mummy. Dia baru dapat call yang anak dia si Dani baru je meninggal dunia. Innalillah hiwainnalillah hirrajiun. Rasa terkedu dan terkejut. Mummy terus bagitau Daddy dan yang lain2. Bibik meraung macam orang kena histeria. Ya lah, sesiapa pun mesti akan emosi macam. Anak yang setahun lebih tak nampak tetiba pergi untuk selamanya. Mummy sekadar boleh mintak bibik bersabar je. Bila bibik menanggis si Danny pun ikut menanggis. Lastnya Dania pun menanggis bila tau bibik nak balik ke Indon.

Daddy pun suruh bibik siap2 untuk balik ke KL malam ni gak. Daddy akan balik ke KL dengan bibik dulu.Pagi2 esok Daddy akan hantar bibik ke Pelabuhan Klang utk naik feri ke Indon pulak. Mummy dan anak2 tinggal kat Langkawi dengan family Mek. So lepas maghrib kami semua pergi ke airport. Alhamdulillah, tiket flight ada lagi. Air Asia last minute baru beli memang la mahal sorang hampir RM 400, nasib baik kontra dengan tiket yang dah beli sebelum ni, so tinggal bayar dalam RM300++ . Flight MAS kul 9pm ada kosong lagi tapi mahallah pulak sorang RM400. So naik Air Asia kul 10.30. Sementara nak tunggu Daddy & bibik check-in kami g dinner kat Pantai Cenang.

Satu masalah pulak masa nak balik ke hotel. Abg Brahim tak biasa bawak kereta auto. Tadi bila check dengan agent kereta sewa nak mintak tukar kereta manual, tak ada lah pulak. So nak tak nak terpaksa lah Mummy yang drive. So sepanjang perjalanan dari Airport ke hotel si Dafiy nanggis memanjang jer sebab nak ikut Mummy. Alhamdulillah sampai gka ke hotel.

Malam tu Mummy tak boleh nak tidor. Teringatkan bibik jer, camanalah perasaan dia masa ni. Mesti dia tak tido malam ni. Atau dia harap semua ni mimpi je.