Monday, August 31, 2009

10 Ramadhan

31/8/2009 = 10 Ramadhan (Isnin) - Pejam celik pejam celik dah masuk 10 hari Ramadhan. Alhamdulillah so far so good. Danny masih cukup puasa tak der ponteng2 lagi. Danish dah 3 hari tak puasa. Semalam tengahari dia berbuka sebab sahur dia tak makan apa.

Hari ni mummy memang banyak tidor. Projek nak g rebonding ngan cari baju raya anak2 pun tak menjadi...hihihi . Lepas solat Zuhur lepak2 lagi sambil fikir apa nak masak untuk buka puasa hari ni. So selepas letih berfikir inilah menu buka puasa untuk hari ni.


udang goreng kunyit...nyum2...udang ni hubby beli kat Bagan Lalang. Fresh betul...terasa kemanisannye....

sup sayur rebus... jerang air, campak chicken cube dan campak sayur...very sempoi

lemak cili api ikan tenggiri

ikan ngan ayam goreng

kari ikan sembilan...hubby's favourite. Ikan ni pun beli kat Bagan Lalang gak, dua pinggan hari ni hubby makan...

pajeri nenas

Kuih2 beli kat bazar ramadhan jer, roti jala, kuih lopis, kuih talam, kasui dan seri muka. Pau jer mummy goreng.
masing2 dah tak sabar nak berbuka...
walau menu belbagai ni jer yang mummy makan, sup sayur ngan udang...lain2 tak boleh nak masuk dah sebab dah pekena air kelapa dua gelas...kembung perut den

52th Merdeka Day



31/8/2009 (Isnin) Tanggal 31...bulan lapan lima puluh tujuh...merdeka merdeka sesama lah kita (nyanyi cam Sudirman tau...). Hari ni sambutan Hari Kebangsaan yang ke 52. Ada ke apa2 celebration bulan2 posa ni hah. TV pun pagi2 ni tak bukak (actually lepas subuh sambung tido, dekat 9.30am baru bangun...heheh),so tak tau ler kat tv ada tunjuk sambutan hari kebangsaan ke tidak. Ni kepala pening2 lalat sebab jarang dah bangun sahur sambung tidur semula.

Cerita pasal merdeka, mummy rasa definasi merdeka itu sendiri terlalu luas untuk dijelaskan. Merdeka bukan setakat bebas daripada penjajah, merdeka dari belenggu kemiskinan, merdeka daripada godaan syaitan, merdeka untuk menyuarakan apa yang kita rasa dan banyak lagi yang terkandung dalam erti merdeka itu sendiri. Mummy bukanlah orang yang bijak untuk membicarakan erti merdeka.

Merdeka ke kita kalau ada lagi rakat yang hidup menderita seperti ini...semoga merdeka ke 53 tiada lagi keadaan seperti ini di negara kita.

Sunday, August 30, 2009

8 Ramadhan - Majlis Buka Puasa

29/8/2009 = 9 Ramadhan (Saturday) - Petang ni adik beradik mummy plan nak buat majlis buka puasa kat rumah mummy. So kul 8am mummy ngan daddy pegi ke Pasar Kajang.


Hah satu troli benuh stock lauk pauk untuk seminggu (???). Apa mummy beli? Ikan siakap, kerapu, kembung, tenggiri, sardin, udang, ayam dan sayur2. Tak lupa gak betik, mangga , nenas dan pisang.

Balik rumah tinggal cuci2 ikan tu dan masuk dalam peti sejuk coz semua dan disiang kat pasar. Lepas siang ikan lepak dan layan mata sat...

Kul 2pm start masak utk buka puasa nanti. Pukul 6.30 dah siap masak.


Tamu yang mula datang family Kak May, pas tu family Mama Miraki dan last sekali family Kak Noor. Anak2 Kak Noor Ain & Iwan dan pasangan masing2 tak dapat joint sebab ada majlis buka puasa lain. Family Kak Lah tak jadi datang sebab ada saudara dia dari Penang datang.

Tengok ler makanan yang penuh atas meja. Bukan semua menu tu mummy masak sendiri. Kita orang buat pot luck so masing2 bawak makanan.


Ada air mangga, teh dan kopi


Soto dan aksesori. Mummy lupa nak beli miched meat untuk buat bergedel, so guna ler daging berger sebagai ganti. Nasib baik ada idea kreatif... soto ni licin sebab budak2 suka makan, kena celur mee hoon sampai dua kali...


Pencuci mulut ada pengat labu + sagu, mangga dll. Buah mangga tu tersangat ler manis nye...emmm



Sweet sour ikan kerapu dan siakap. Dah banyak menu lain, 3 ekor pun tak habis pun, perangat untuk sahur lagi.


Ikan pari dan kembung bakar Mama Miraki. Cicah ngan kuah asam dan kicap. Sedap dimakan begitu saja...Banyak sangat Mama Miraki bawak so ada yang tak bakar lagi...



Hati ayam goreng berlada. Mummy ni tak suka makan organ dalaman ayam. So tiap kali beli ayam bibik simpan jer hati tu sebab tak de sapa nak makan, bila tengok dala peti sejuk ada satu plastik hati dan pedal ayam. Mummy tanya Mama Miraki hati ni sedap masak apa. So dia cadangkan goreng berlada jer. So inilah hasilnye...Alhamdulillah...licin.



Ayam ni mummy goreng kul 7am. Memang masa buka tu ayam ni panas2 lagi. Budak2 memang suka. Lepas buka puasa ratah ayam lagi...licin...emmm sedap hingga menjilat jari...



Sambal goreng ni requested by Mama Miraki. Menu ni menu wajib kalau kita orang buat kenduri kat kampung. Kacang panjang, tauhu, tempe dan fucuk. Mummy lupa nak beli soon so tak letak ler. Mummy ratah jer tanpa nasi...



Emm...ni menu favourite kita orang. Kerabu pucuk meranti + tauge + kacang botol by Kak Mah. Pedas tapi sedap. Kita orang ratah jer kerabu ni...


Ini menu favourite Danish, pengat labu + sagu biji (dia panggil telur katak). Makan sejuk2 sedapnye. Licin gak.


Ini menu asli turun temurun dari zaman emak ada lagi. Masak lemak ikan parang + nenas by Kak Noor. Lepas solat terawih Mama Miraki ratah jer masak lemak ni.



Koci pulut hitam by Kak Mah


Kuih ni jer yang beli...



Mummy, hubby & Danish. Kacau jer Danis ni tak bagi peluang langsung kat Mummy dan Daddy nak posing berdua..heheh



Makan...makan....jangan malu2. Buat jer cam rumah orang... Daddy dan abang2 & adik ipar mummy.



Mama Miraki, Kak Noor dan anak2...tengah makan pun sempat pose lagi...


Mummy & Dafiy



Anak2 saudara Mummy



Mummy & Dania



Solat Maghrin, Isyak dan Terawih berjemaah. Solat Maghrib hubby Mama Miraki jadi Imam. Isya dan Terawih Daddy jadi Imam.


Alhamdulillah boleh kira semua makanan habis. Tak de lah membazir. Malam tu family Mama Miraki dan family Kak Mah tidor rumah kami. Yang paling suka mestilah anak2 mummy dan anak2 Mama Miraki. Dia orang main games sampai hampir 2 pagi. Yang jadi mangsa notebook mummy le. Facebook pun dia orang layan gak. So sibuk gak ler masing2 berkebun. Hubby Mama Miraki sibuk ngan Mafia War dia. Kalau tak de apa2 halangan minggu depan Kak Mah nak jadi host utk buka puasa pulak.

Thursday, August 27, 2009

6 Ramadhan

27/8/2009 = 7 Ramadhan (Khamis) - Buka hari ni mummy masak lemak tauhu kering + tauhu + kentang cam yang emak selalu masak masa kami kecik. Beza dia dulu emak masak ngan cili api, so memang pedas. Kali ni mummy msak letak cili sikit jer. Daddy beli KFC, kuih2 sikit dan favourite ikan sembilang goreng berlada utk dia. Mummy goreng pau kelapa segera.

Hari ni Danish dan Danny berjaya puasa sampai ke petang. Lepas buka mummy g maidin beli barang2 dapor sorang2. Daddy ngan anak2 gi terawih kat surau.

Wednesday, August 26, 2009

5th Ramadhan

26/8/2009 = 5 Ramadhan (Rabu) - Dia call mummy cakap tak tahan sangat dan nak minum. Mummy tak bagi dan suruh dia tidur biar tak haus. Bila mummy balik rumah, bibik kata Danish dah buka pukul 2.00 pm. Seharian dia gi rumah jiran main games. Panas2 berjalan tu yang kehausan kut.

Disebabkan Danish tak puasa hari ni, Daddy cuma bawak Danny ke pasar ramadhan. Menjerit si Dania nak ikut..hehehe

Sunday, August 23, 2009

2nd Ramadhan

23/8/2009 = 2 Ramadhan (Ahad), lepas sahur dan solat subuh mummy sambung tidor sampai kul 8am, mak datuk bangun tidur kepala pening dan pusaing jer. Tak biasa sambung balik tido tu yang pening kut. Pagi tadi Danny dan Danish bangun sahur gak, so hari ni memang nak pujuk si Danish puasa sampai ke petang.

Baru kul 10 si Danish dah merenggek lapar dan haus. Mummy buat2 tak dengar jer. Mummy ingat hari ni buka kat kampung gak, tapi Daddy ajak balik lak tengahari tu. So kul 12 lebih dah tolak balik ke Bangi. Hari ni ikut jalan lama, sepanjang perjalanan pun hujan jer dan sepanjang perjalanan gak si Danish merenggek dan menanggis lapar dan haus, tengok biskut Dafiy dan pisang pun dia boleh teringin. Bila Daddy kata siapa tak puasa daddy tak bawak g pasar ramadhan, baru la dia diam kejap, lepas tu merenggek lagi.

Sampai rumah dia terus bukak peti sejuk nak minum, tapi mummy berjaya pujuk. Mummy kata klu dia puasa sampai petang mummy bagi dia duit. Mummy nak bagi RM 1 tapi dia nak RM10, mummy setuju je janji dia puasa sampai petang.

Kul 6 Daddy bawak dia orang gi pasar ramadan. Sebelum pegi Danish dah mintak duit RM10 awal2 dulu sebab nak beli mainan kata dia. Balik dari pasar ramadan berbagai air yang dia orang beli.

Bila masuk waktu buka Danish makan tak pandang kanan kiri, nampak lapar betul dia. Alhamdulillah smapai ke petang gak dia puasa.

Saturday, August 22, 2009

1st Ramadhan

22/8/2009 = 1st Ramadhan (Sabtu) - Hari ni sambut hari pertama puasa. Mummy bangun sahur kul 4.15 am, masak simple2 jer untuk sahur, kalau daddy favourite untuk sahur nasi goreng jer. Danny & Danish pukul 5am baru mummy kejutkan utk makan sahur. Nasib baik dia orang jenis yang senang dikejutkan so tak de la sampai tahap kena jirus ngan air..hehe...

Lepas sahur tak de sapa yang sambung tidur pun, budak2 leka main games ngan tengok movie kat youtube. Daddy kata nak balik buka puasa kat kampung dia hari ni, so mummy ngan bibik siap2 dan kemas2 kain baju untuk balik ke kampung. Standard ler mummy walaupun balik sehari tapi kain baju cam nak balik seminggu.

Masa mummy berkemas baju tu si Danish dah 'terbuka' puasa. Alasan dia Dania yang 'ajak makan'. Sabar jer lah. Hampir pukul 12 baru kami bertolak balik. Sepanjang perjalanan hujan jer, so layan mata ler masing2 dalam kereta. Sampai kampung hampir pukul 2:30pm, terus solat dan lepak2. Hari ni puas ler mummy memujuk si Danny untuk tahan puasa sampai petang, hari pertama sure terasa lapar dan haus lebih sikit, lama2 ok lah tu. Tahun lepas 3 hari je dia tak puasa.

Kul 6 mummy & daddy bawak anak2 gi pasar ramadan. Kat kampung daddy tak banyak lah pulak orang berniaga pasar ramadan. Terbayang kalau kat Pt Sulong mesti meriah pasar ramadan dia cam pasar minggu. Belilah lauk2 dan kuih2 sikit.

Alhamdulillah hari pertama Danny berjaya puasa sampai petang.

Friday, August 21, 2009

Shopping Pra-Raya

20/8/09 (Khamis) - Hari ni Mummy ambik cuti. Bukan nak buat apa pun tapi mummy janji nak g jumpa kakak mummmy (Cik Som @ Mama Ijat). Cik Som dtg KL 3 hari sebab ada presentation. So hari ni schedule dia free so dia plan nak gi shopping baju anak. So mummy gi temankan dia.



Pagi tu Mummy gi jemput dia kat Corus Hotel Jalan Ampang. Mummy ni nama jer lama duduk kl tapi bil anak masuk tengah kl bercinta betul. Selain dari malas nak tempoh jam , mummy tak sure sangat lokasi hotel tu.



Lepas ambik Cik Som kami terus menghala ke Sogo. Mummy parking kat bawah Sogo. Pas tu gi tengok2 baju kat sekitar Jln TAR. Penat kat Jln TAR baru patah balik ke SOGO semula. Sogo tengah sales. Dalam cuma nak meneman 'terbeli' lah gak dress utk dania 2 helai dan t'shirt utk Danny & Danish. Utk Dafiy stokin jer mummy beli.



Sari Sogo, pegi ke rumah Kak Noor (aunty @ Mama Era) sebab nak hantar kain2 utk kak noor jahitkan. Sampai kat rumah kak noor Mama Miraki dah ada kat sana. So sembang2 sampai hambir pukul 4 baru chow dari rumah kak noor.



Monday, August 17, 2009

Hari Minggu Datang Lagi

15/08/2009 (Sabtu) - Kak Long ngan anak2 singgah rumah mummy. Dia orang on day way nak ke
Penang untuk menetapkan tarikh perkahwinan Ariff. Dia orang sampia dalam pukul 2.30am. Kalau
ikutkan Kak Long dia tak nak singgah tpai mummy paksa gak si Lan suruh singgah rumah dulu.
Boleh ler tisur2 dulu kejap dan mandi2 sebelum teruskan perjalanan ke Penang.
Pagi tu sarapan nasi lemak jer. Pukul 7.30 Kak Long dan anak2 dah bertolak ke Penang. Dan
Mummy & Daddy cam biasa xtvt hujung minggu, pegi pasar ler. Dah dua minggu tak pegi, stock
lauk pauk pun dah tinggal saki baki jer. Biasalah tiap kali pegi pasar memang almost 2 ketul
habis. Ok lah tu lauk pauk untuk stok dua minggu utk seisi rumah. Sayur tak boleh beli
banyak2 nanti cepat layu dan busuk. So cam biasa ler ikan parang seekor, tenggiri seekor,
siakap 2 ekor, udang sekilo, kembung sekilo, sardin sekilo, selar sekilo dan ayam seekor.
Semua memang main kilo2 jer ler, dernya takat ambik seekor dua, camana ler nak
kurus...hhihih... Pas tu beli cempedak madu sebiji, mahal gak sekilo RM5, sebiji dah dua
kilo lebih....

Menu tengahari ni mummy masak, labu masak lemak cili api, sup taufu, bakar lobster, goreng
ikan dan ikan masin. Mummy makan labu ngan ikan masin terubuk jer...emmm sedap.
Lepas lunch semua layan mata..... dekat pukul 4 baru mummy bangun. Pas tu mummy dan daddy
pegi ke rumah nilai nak g pasang pintu toilet yang tanggal. Kebetulan jiran belakang rumah
tu buat pukak kenduri malam ni lepas maghrib so dia jemput kami sekali.

On the way balik dari rumah nilai singgah kat Nilai Square utk tukar baju Dania, last week
mummy beli baju kurung utk Dania tapi kecik lah pulak.

Sampai rumah dah dekat nak maghrib, so mandi2 solat dan pergi semula ke nilai. Plan memang
nak pegi kejap jer setakat tunjukkan muka tapi bila dah jumpa jiran2 jadi lama lah pulak.
Lepas makan rushing balik sebab jiran belah belakang rumah kat Bangi pun jemput datang
kenduri gak. Mummy dah penat so Daddy jer yang pegi seorang.

Masa mummy sampai rumah, kak long dah sampai dari penang.So sembang2 le kejap. Arif bawak
Kak Long gi pusing2 kat Putrajaya. Alang2 dah datang KL, bukan selalu pun datang.

16/08/2009 (Ahad) - Menu breakfast hari ni mee bibik, nasi goreng ngan goreng cempedak.
Lepas breakfast Kak Long balik ke Kota Tinggi.
Hari ni lunch mummy tak masak pun sebab ada jamuan harijadi rumah sepupu daddy (anak Pak
Lang), dan selalunye kalau rumah pak lang atau rumah anak2 dia memang menu mantap. Kul 2
baru kita orang pegi. Keadaan perut memang tengah lapar ler masa tu. Singgah dulu cari
hadiah. Seperti dijangka menu mantap, nasi tomato, ayam masak merah, dalca, ajar, nasi
kerabu, meehoon sup dan makaroni goreng. Kuih favourite mummy kole kacang pun ada, choc kek,
puding dll... lama gak mummmy lepak sebab hujan lebat la pulak. Kul 4 baru bergerak balik.
Cam biasa ada bekalan utk bawak balik (tak masak lagi ler malam ni..hihihi)...
Sampai rumah mata mengantuk ya amat...mummy zzzzzzzzzzz sampai dekat kul 6.00. Rasa mata cam
kena gam jer....

p/s gambar akan diupod kemudian, network kat opis ni slow ler...

Thursday, August 13, 2009

Renew Passport Bibik

11/08/09 (Selasa) - Hari ni mummy cuti dan jadi fulltime house wife sebab bibik pegi renew passport kat kedutaan Indonesia. Mummy suruh daddy pergi awal2 sebab kawan2 cakap kalau nak ke kedutaan indonesia utk sebarang urusan kena datang awal2 pagi sebab orang terlalu ramai. Mia maid Mama Miraki yang lama masa renew passport datang awal pagi dan pukul 8 malam baru siap.

Mummy siap suruh bibik bawak bekal lagi, so bibik bawak bekal minreal water sebotol besar, nasi goreng dan biskut.

Pukul 8 baru daddy dan bibik pergi. Pukul 10 lebih mummy call bibik, dia kata no giliran dia 2300++...nasib baik dah ada sistem no giliran kalau tak jenuh lah beratur sepanjang2 sampai ke luar keawasan kedutaan.

Bila mummy call bibik sekali lagi dalam kul 1 lebih, dia kata dah siap, dan dlm perjalan balik, ooo cepat la pulak... daddy renew passport bibik untuk tempoh 3 tahun. Murah jer nak renew passport Indon utk 3 tahun cuma RM18 jer, kalau passport Malaysia RM300.... Masa kat kedutaan tu daddy kena sign surat agreement untuk sambung contract bibik lagi setahun dan kena bayar gaji minimum RM600. Kalau gaji lebih rendah dari RM600 kedutaan tak luluskan renew passport.

Mummy memang plan nak naikkan gaji bibik start bulan sepuluh ni, tapi naik kan RM50 jer dari RM500 ke RM550, so nampak gaya kena naik jadi RM600 gak ler... bayangkan lah kalau gaji minimum maid dah RM600 camana org yang gaji dalam 2-3K nak ambik maid yer. Kesian gak...

Wednesday, August 12, 2009

Patah sayap terbang jua...

08/08/09 (Sabtu) - Pagi ni malas nak g pasar. Lagipun stok lauk2 ada lagi. Petang Mummy g rumah Mama Shasha sebab nak berurut. Bibik dan anak2 Mummy bawak sekali. Janji ngan makcik urut tu pukul 4pm. Da lama tak urut badan memang sengal2 dan lenguh2 sana sini. Memang ada part yang sakit ler bila kena urut. Lepas tu Mummy urutkan Dafiy pulak. Dah seminggu ni dia asyik malam tidur merengek2 jer. Dah lepas demam pun masih lagi merenggek, cam tak selesa jer dia tidor. Manalah tau dia ada terseliuh ke terkehel, lagipun sekarang ni sejak 'dapat kaki' dia memang lasak betul. Tak boleh leka sikit, tangga la dipanjatnya.





Masa mummy berurut anak2 main layang2 ngan Shasha kat padang. Lepas tu Abg Wan bawak anak2 main layang2 kat padang jauh sikit. So on d way nak balik tu Mummy tengok dulu dia orang main layang2. Seronok la dia orang sebab kawasan tu luas dan angin tiup kut pulak tu. Bukan setakat budak2 yang main layang2 tapi bapak budak lagi.



09/08/09 (Ahad) - Lepas masak lunch Mummy gi facial. Badan terasa letih betul, so sepanjang 2 jam facial memang mummy tido jer. Balik dari facial mummy singgah sekejap kat Nilai Square. Mahal2 gak kain2 kat situ. Mummy beli kain ela jer untuk buat baju raya mummy dan Dania dan mummy beli baju kurung siap untuk Dania sepasang, anak2 asyik call jer sebab tak sabar nak g main layang2 lagi.

Pukul 6 baru mummy bawak anak2 main layang kat padang dekat Tasik Cempaka. And as expected layang2 semalam kejap jer dah rosak so terpaksa ler beli baru. Kat sini mahal ler pulak layang2 tu, paling murah RM15... mummy beli satu jer dan mintak dia orang share, biasa ler masing2 buat muka seposen je. Mummy buat tak payam jer.

Danny & Dania share layang2, masa ni Danish dah merajuk duduk tepi pagar sebab Danny tak bagi main.

Danish merajuk tak dapat main layang2, makan keropok lagi sedap kan!!!!

Sebelum Maghrib dah balik sebab cuaca cam nak hujan jer, tengok lah mendung jer



Thursday, August 6, 2009

Demam & HINI

Sekarang ni semua orang bercerita tentang demam dan HINI. Tahap kebimbingan orang ramai terhadap wabak HINI ni semakin meningkat. Pantang demam sikit jer mesti dah berdebar2 takut tanda2 HINI. Mummy pun sama gak sebab anak2 sekarang ni on off demam. Sekarang ni si Dafiy dan Danish yang demam. Hari ni dah masuk hari ke-3 dia orang demam. Si Dafiy pagi tadi mummy tengok cam dah ok demam dia. Demam dia waktu malam yang agak teruk.

Si Danish demam dengan ada selsema sikit. Malam tadi mas mummy suap makan dia kata sakit tekak nak menelan. Buat mummy tak sedap hati jer. So petang ni kalau demam masing2 tak baik lagi mummy akan bawak ke klinik la.

Baca kat paper, sehingga hari ni dah ada 16 kematian sebab HINI. Semoga mummy sekeluarga dan rakyat Malaysia dijauhi daripada wabak ini. Amin.

Tuesday, August 4, 2009

Flower & Garden Fest 2009 - Putrajaya


1/8/2009 (Sabtu) - Petang-petang bangun tidur kami anak beranak pergi tengok flora fest kat Putrajaya. Cadangnya nak beli bunga2 kut ada yang murah2. Ramai betul orang datang. Kawasan pameran pun luas, mummy tak tengok semua tempat pameran pun, tak larat luas sangat kawasan. Kami pergi pun dah dekat pukul 6, so pukul 7.30 dah balik. Nak pegi awal2 panas lah pulak. Tak per yang penting anak2 suka tengok bunga2 dan taman2 ciptaan yang ada. Mungkin sebab cuaca panas sangat, dah banyak gak bunga2 yang layu.


Bulat mata masing2 tengok belon udara, tak sempat pun nak naik sebab Q panjang


Bestnye kalau taman bunga cam ni ada kat rumah...


Bibik dan anak2....


Dania ni langsung tak bagi peluang Mummy nak posing dengan Daddy jer..mesti nak menyelit


Mummy nak bergambar sorang pun dia menyelit gak...


Abah 6th Anniversary

02/08/2009 (Ahad) - Al-Fatehah. Hari ni genap 6 tahun abah pergi. Semoga emak dan abah tenang di sana dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Amin. Cepat betul masa berlalu. Macam baru lagi kami adik beradik berulang alik ke JB setiap hujung minggu untuk tengok abah kat hospital. Lama dah mummy tak balik jenguk rumah peninggalan abah dan 'rumah baru' abah. Lamanya nak tunggu raya. Kalau dapat balik kampung sebelum puasa bestnye.


Kenangan raya 2007



Kenangan raya 2005